Bet kokios bus tos būsimos karjeros galimybės? Pasirodo, kad kai kurios iš jų bus tikrai neįprastos, teigia „mashable.com“.

Bendradarbiaudami su įžvalgumo nestokojančiais strategais, Kanados mokslininkai sugalvojo sąrašą profesijų, kurios galės būti pasaulyje 2030-aisiais metais ir kurias veikiausiai galės rinktis jau mūsų vaikai.

Štai tokių profesijų dešimtukas:

1. Nostalgikas

Nostalgikais bus vadinami interjero dizaineriai, kuriuos galės samdyti pasiturintys senyvo mažiaus žmonės, norintys, kad jų gyvenamoji erdvė primintų vieną ar kitą jų mėgiamą dešimtmetį. Galbūt jie norės įsirengti devintojo praėjusio amžiaus dešimtmečio stiliaus svetainę ar šeštojo dešimtmečio stiliaus virtuvę. Nostalgikai padės savo klientams atkurti prisiminimus. Šios profesijos atstovai turės domėtis ne tik interjero dizainu, bet ir psichoterapija bei istorija.

2. Telechirurgas

Telechirurgija, arba kitaip nuotolinė chirurgija, leis specialiai parengtiems chirurgams operuoti nuotoliniu būdu naudojant robotines rankas, o taip pat kontrolės ir jutiklių sistemą, kurios leis tokiam chirurgui gauti visą informaciją apie operuojamą pacientą. Beje, tokia idėja jau dabar yra išbandoma. Telechirurgams reikės ne tik medicininių, bet ir specialių technologinių žinių, kaip naudotis robotais ir telekomunikacinėmis technologijomis.

3. Gamtos atkūrėjas

Gamtos atkūrėjas panaikins žmonių gamtai padarytą žalą. Tai reiškia, kad jis šalins tvoras ar kelius ir pakeis juos miškais ir kitokia žaluma. Labiausiai tokiai profesijai tiks laukine gamta, žemės ūkiu ir aplinkosauga besidomintys žmonės.

4. Šiukšlių dizaineris

Šie dizaineriai išmanys antrinio žaliavų panaudojimo subtilybes. Jie naudos šiukšles, kad sukurtų naujus geresnės kokybės daiktus. Šiukšlių dizaineriai kurs naujus daiktus palikdami labai mažai atliekų. Šios srities specialistai privalės turėti medžiagotyros, inžinerijos ir pramoninio dizaino žinių.

5. Paprastumo ekspertas

Paprastumo ekspertas padės įmonėms supaprastinti jų kasdienę veiklą. Pavyzdžiui, jų būtų prašoma trijų dienų trukmės darbą supaprastinti taip, kad jis užtruktų tik pusvalandį. Arba jų bus prašoma kokią administracinę procedūrą sutrumpinti nuo penkiolikos iki vos trijų žingsnių. Šios profesijos atstovams reikės gerų matematikos ir žmogiškojo bendravimo žinių.

6. Sveikatos priežiūros sistemos navigatorius

Ligoninių pacientams ir jų šeimoms gali būti sunku suprasti sudėtingos ligoninių sistemos darbą. Sveikatos priežiūros sistemos navigatorius padės jiems gauti reikiamos informacijos. Jie atsakys į klausimus apie procedūras ir įvairią dokumentaciją. Jie taip pat padės žmonėms susidoroti su ligos keliamu stresu. Šios srities specialistams reikės ne tik medicininių žinių, bet ir socialinio darbuotojo jautrumo.

7. Gyvenimo pabaigos terapeutas

Ilgėjant žmonių gyvenimo trukmei, paskutinių gyvenimo fazių planavimas taps standartine praktika. Šie specialistai padės žmonėms planuoti savo paskutinius gyvenimo metus. Jie paprastai, bet su deramu jautrumu, padės sutvarkyti reikalus prieš iškeliaujant Anapilin. Šios srities specialistams reikės socialinio darbo, sveikatos priežiūros, švietimo ir psichologinio darbo patirties.

8. Geimifikacijos dizaineris

Geimifikacijos (žaidimų principų pritaikymo kasdienio gyvenimo reikmėms) specialistas padės įvairaus amžiaus žmonėms panaudojant žaidimų logiką įgyti naujų įgūdžių ir atlikti kasdienius darbus, organizuoti renginius, teikti paslaugas ir gaminti prekes, kad pasaulis taptų žaismingesne vieta gyventi. Tokie dizaineriai taip pat galės bendradarbiauti su medikais ir psichoterapeutais siekiant padėti žmonės atsigauti po ligos sukelti streso.

9. Konsultantas robotų klausimais

Kadangi ateityje robotai užims vis svarbesnę vietą žmonių gyvenime, turtingieji žmonės įsigis robotų, kad jie patarnautų žmonėms ir atliktų kitus darbus. Norėdami įsigyti robotą žmonės kreipsis į būtent tokius specialistus, kad šie patartų, kokį roboto modelį geriausia pirkti konkrečioje situacijoje. Jeigu robotas šeimoje nepritaps, toks specialistas patars dėl galimų alternatyvų ir teiks klientų aptarnavimo paslaugas. Sėkmingi patarėjai robotų klausimais dirbs panašiai, kaip ir šeimos psichologai. Jie privalės turėti socialinio darbo, darbo su šeima ir sociologijos žinių, o taip pat gerai išmanyti pardavimų ir rinkodaros srities subtilybes.

10. Duomenų miksuotojas

Duomenų miksuotojas didžėjaus ar vidžėjaus darbą perkels į visai kitą lygį. Toks specialistas mokės sujungti įvairiausio pobūdžio garsinę, vaizdinę ir kitokią medžiagą konkrečiam projektui – nuo rinkodaros kampanijos ir vestuvių ir meno instaliacijų. Veikiausiai tokiai miksuotojai bus laisvai samdomi ir turės sugebėti dirbti prie kelių projektų iš karto. Geras miksuotojas turės būti meniškas ir tuo pačiu verslus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (126)