Kaip rodo „Unicorns Lithuania“ kartu su „Work in Lithuania“ ir „Google“ inicijuotas tyrimas, kurio metu apklausta daugiau nei 120 šio sektoriaus darbdavių, didžiausia komandų plėtra Lietuvoje numatoma kibernetinio saugumo, programinės įrangos kūrimo ir telekomunikacijų srityse veikiančiose įmonėse.

80 proc. apklaustųjų nurodė, kad iki 2025 m. talentų poreikis jų įmonėse augs, 20 proc. – kad aptariamu metu naujų specialistų papildomai samdyti neketina.

Nė viena iš 124-ių apklaustų įmonių nenurodė planuojanti atsisakyti bent dalies savo komandos.

Apklaustose įmonėse tyrimo metu dirbo apie 20 tūkst. talentų, 8,4 tūkst. jų – IRT specialistai.

Iš viso ketinama samdyti dar 7645 IRT specialistus – 91 proc. daugiau nei jose dirba šiandien.

„Nuo 2013 m. dirbančių Lietuvoje IRT specialistų dalis padaugėjo 2,6 karto ir jų yra 62 tūkst., bet jei pažiūrėtume, kokia jų dalis yra visame dirbančių skaičiuje, jų vis tiek yra mažiau nei ES vidurkis“, – pristatydama tyrimą sakė „Unicorns Lithuania“ vadovė Inga Langaitė.

Absolventų, kurių dalis baigia IRT studijas, pasak jos, yra vos 5 procentai, tad didelio skaičiaus darbuotojų, kurie artimiausiu metu ateitų į darbo rinką, nematysime.

Ji pridūrė, kad didžiausia specialistų „injekcija“ Lietuvoje įvyko pastaraisiais metais – kai kilus karui Ukrainoje į Lietuvą atsikėlė ukrainiečiai, rusai ir baltarusiai IT specialistai.

Inga Langaitė

„IRT specialistų skaičiaus augimas siekia beveik 10 proc. per pastaruosius penkerius metus ir tas augimo tempas yra beveik dvigubai didesnis nei ES vidurkis. Bet reikėtų nepamiršti pažymėti ir kito fakto, jog didžiausias ir sparčiausias augimas vyko 2021-2022 m., kai relokavosi nemažai piliečių kilus karui“, – kalbėjo I. Langaitė.

Kokių profesijų atstovų labiausiai trūksta?

Kaip atskleidžia tyrimas, itin paklausūs bus Back-End programuotojai, kurių pasamdyti iki 2025 m. apklausoje dalyvavusios įmonės planuoja apie 1,4 tūkst.

Ieškoma ir 1 tūkst. Front-End programuotojų. Trečioje vietoje pagal samdos planus – DevOps inžinieriai.

Anot I. Langaitės, įmonės nurodė, kad labai trūksta ir vidurinės grandies vadovų.

„Paklaustos, kokios kompetencijos būsimiems darbuotojams bus svarbios per ateinančius kelerius metus, įmonės įvardijo dirbtinį intelektą, mašininį mokymąsi, nesvarbu, į kurią poziciją samdomas darbuotojas. Įgūdis, gebėjimas ir supratimas, kaip naudotis įvairiais įrankiais, padedant kasdieninėje darbo eigoje, bus svarbus“, – nurodė I. Langaitė.

Iš viso iki 2025 m. į vadovaujamas IRT pozicijas įmonės planuoja samdyti kiek daugiau nei 750 talentų.

Panašios darbuotojų augimo apimtys buvo įvardytos ir su duomenų analitika bei analize susijusioms rolėms, dar apie 650 specialistų prireiks stiprinant įmonių rinkodaros pajėgumus. Svarbiausiomis ateities kompetencijomis įmonės įvardijo vartotojo sąsajos ir patirties dizaino (UI/UX), infrastruktūros inžinerijos bei tinklalapių kūrimo žinias.

Apklaustų įmonių teigimu, ki 2025 m. sunkiausia bus rasti reikiamos kvalifikacijos sistemų architektų, programuotojų, o kartu ir infrastruktūros inžinierių. Į sunkiausiai užpildomų pozicijų viršūnę taip pat pateko duomenų mokslininkai, inžinieriai, technologijų vadovai.

„Tai yra techniškos specialybės – neveltui dėl tokių specialistų mes konkuruojame visame pasaulyje, ne tik Europoje. Dažnas atvejis, kai patyrę darbuotojai dirba iš Lietuvos, bet yra samdomi JAV kompanijų. Dėl didėjančio poreikio ir mažėjančio naujų specialistų atėjimo į darbo rinką šias pozicijas bus sunkiau užpildyti“, – pastebėjo „Unicorns Lithuania“ vadovė.

Atsakė, kokiems specialistams mokami didžiausi atlyginimai

Išanalizavus darbo skelbimus, matyti, kad didžiausias vidutinis darbo užmokestis (VDU) šiuo metu mokamas infrastruktūros inžinieriams – vidutiniškai 4768 eurai iki mokesčių.

Didesni atlyginimai siūlomi front-end programuotojams – jų vidutinis atlyginimas siekia apie 4619 eurus iki mokesčių.

Didžiausią potencialą artimiausiu metu uždirbti daugiau turi sistemų inžinieriai, kurie aukščiausiuose pareigų lygiuose gali vidutiniškai gauti iki 6700 eurų iki mokesčių atlyginimą, ir back-end programuotojai, kurie gali vidutiniškai gauti iki 5791 eurą iki mokesčių atlyginimą.

Eurai

„Darbo skelbimų duomenys rodo, kad, jei pagrindiniu argumentu būtų tik VDU, karjerą jaunesniajam specialistui IRT sektoriuje geriausia pradėti mobiliųjų aplikacijų programavimo ar inžinerijos srityse, kur siūlomas VDU siekia 2559 eurus iki mokesčių“, – nurodo „Unicorns Lithuania“.

Įmonės savo darbuotojams siūlo ne tik solidžius atlyginimas, bet ir įvairių papildomų naudų.

„Bent 50 proc. apklaustųjų teigė, kad siūlo darbuotojams papildomų naudų: pavyzdžiui, kineziterapeuto ar psichoterapeuto paslaugas įmonės lėšomis, perka maistą ar net samdo namų tvarkytoją savo darbuotojams“, – pavyzdžius vardijo I. Langaitė.

Akcentuoja, švietimą, perkvalifikavimą, moterų įtraukimą


Tad ko imtis, kad IRT specialistų skaičius šalyje didėtų?

Pasak „Unicorn Lithuania“ vadovės, yra trys kryptys, kuriomis galima dirbti.

„Tai yra švietimo sistema, kaip galima ją gerinti ne tik didinant finansavimą, bet ir optimizuojant tinklą. Ne mažiau svarbus yra švietimo turinys, kuris atitiktų verslo poreikius. Taip pat yra labai mažas skaičius moterų, kurios dirbtų IRT srityje. Šita kryptys yra viena iš tų, kuri leistų talentų skaičių padidinti“, – nurodė I. Langaitė.

Jos teigimu, labai svarbu, kad nenutrūktų finansavimas perkvalifikavimo projektams.

„Labai svarbu, kad pasibaigus visiems europiniams perkvalifikavimo projektams jie neužsibaigtų su europiniu finansavimu. Svarbu, kad ruoštume savo vaikus nuolatiniam profesiniam pokyčiui", – sakė I. Langaitė.

Ji pripažino, jog vien savais resursais Lietuva tiek specialistų neužsiaugins, ypač kai poreikis tik didėja, tad trumpuoju laikotarpiu svarbus darbuotojų iš užsienio pritraukimas.

„Tam tikros pastangos yra dedamos, bet neturime centralizuotos veiklos, kai kryptingai ieškome, užsiimame galvų medžiokle (angl. headhunting)“, – pastebėjo ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją