Tikimasi, kad euro zonoje susidarysiantis infliacijos lygis ir kelerius ateinančius metus išliks „labai žemas", nes kyla grėsmės ekonomikos augimui, praneša BBC.

ECB prezidentas Mario Draghis sako, kad Europos ūkio atsigavimas išliks, „tačiau jo pagreitis bus mažesnis nei tikėtasi". Euro vertė po tokių banko vadovo komentarų nukrito, nes pareigūnas užsiminė ir apie galimybes didinti vykdomos ūkio skatinimo programos mastą, jeigu tai pasirodys būtina.

Jis spaudos konferencijoje pasisakė po ECB sprendimo išlaikyti nepakitusias bazines palūkanų normas - šiuo metu jos laikomos ties 0,05 proc. riba.

Naujausioje savo prognozėje ECB teigia laukiantis 2015 metais 1,4 proc. pasieksiančio augimo, nors anksčiau buvo kalbama apie 1,5 proc. 2016-aisiais prognozuojama plėtra krito nuo 1,9 iki 1,7 proc.

M. Dragis teigia, kad pokyčiai prognozėse susidarė dėl to, jog nuo rugpjūčio vidurio surimtėjo ekonomikos augimui ir infliacijai tenkančios grėsmės.

„Žemesnės žaliavų kainos, sustiprėjęs euras, smukęs augimas sudaro kliūčių pasiekti 2 proc. infliacijos lygį", - kalbėjo jis Frankfurte vykusioje spaudos konferencijoje.

Pareigūnas taip pat pripažįsta, kad infliacijos lygis per kelis ateinančius mėnesius gali persiristi ir į neigiamą pusę. Banko ekspertai laukia, kad 2015 metais infliacijos lygis sudarys 0,1 proc., o jau 2016-aisiais padidės iki 1,5 proc. 2017 m. rodiklis gali pasiekti ir 1,7 proc. - jis atsigautų veikiamas žemų energijos išteklių kainų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)