Rengtis šioms dienoms pradedama gerokai anksčiau, o paskutinę savaitę prieš Vėlines prekybos centruose, turguose, kapinių prieigose puokštės ir vainikai iš gyvų bei dirbtinių gėlių pasipila kaip iš gausybės rago. Akys raibsta nuo įvairių spalvų, dydžių, formų kapų puošmenų.

Tik jų kainos, kaip pažymi ne vienas panevėžietis, dar niekada nebuvo tokios aukštos.

„Ar kada tiek mokėjome už puokštę? – piktinosi puokštes apžiūrinėdama moteris – Nupirkau vieną už septyniolika eurų – ne pačią didžiausią ir įspūdingiausią, o tai juk būtų beveik šešiasdešimt litų. Argi tiek mokėdavome? Už trisdešimt, keturiasdešimt litų pačios gražiausios puokštės būdavo. O dabar už tokias jau trisdešimt eurų – daugiau kaip šimto litų prašo.“

Palyginę buvusias kainas litais ir dabartines eurais ir įvertinę savo galimybes sumanymų įspūdingai papuošti artimųjų kapus daugelis atsisako. Kai prižiūrima po keletą kapų, pirkti brangias puokštes tiesiog nėra iš ko.

Tenka tenkintis arba visai mažomis puokštelėmis už kelis eurus, arba bandyti jas darytis patiems, arba, tikintis, kad šalnos nepakąs, pirkti pigesnes gyvas gėles.

Pirkėjų vis mažiau

Ramygalos gatvėje prie kapinių tvoros įvairiausių spalvų chrizantemų vazonėliais bei puokštėmis prekiaujančios moterys griebiasi už galvų – sinoptikai artimiausiomis naktimis jau pranašauja šalnas ir gyvų gėlių pirkimas gali dar labiau kristi. „Sekundės“ kalbinti gėlių, puokščių, vainikų pardavėjai vienu balsu tvirtino, jog šiemet pirkėjų itin mažai.

„Mieste mažėja gyventojų, dažnas vyresnio amžiaus, iš nedidelės pensijos besiverčiantis nepirks brangios puokštės, ieškos, kur pigiau, pats bandys pasidaryti. O pigiau pardavinėti negaliu – labai pabrango žaliavos, dirbtinės gėlės, tenka branginti ir gaminius“, – tvirtina įspūdingomis puokštėmis prekiaujanti ir maždaug po 30 eurų už jas prašanti moteris.

Turgaus „Tau, žemdirby“ direktorė Sigita Šukienė sako, kad artėjant Vėlinėms prekyba gėlėmis, puokštėmis ir vainikais nepaprastai pagyvėja – dešimtys puokščių gamintojų prisideda prie nuolat dirbančių gėlininkų ir pradeda siūlyti savo gaminius.

Šiemet prekyba įsibėgėja vangiai, pardavėjų, savo rankomis kuriančių puokštes, nedaugėja. Pastaruoju metu pastebima, jog vienos kartos pardavėjus jau keičia kiti.

„Vyresnės, daug metų dirbusios gėlių augintojos, puokščių kūrėjos jau traukiasi iš rinkos, į jų vietą stoja jaunesni žmonės. Jų siūlomi gaminiai originalesni, puošnesni, bet ir kainos jau kitokios – didesnės“, – teigia direktorė.

Jauna pora – Tomas ir Silvija Slapinskai už originalias ir spalvingas savo puokštes prašo nuo 2 iki 20 eurų. Pačios brangiausios ir, pasak pardavėjų, populiariausios, labiausiai perkamos tos puokštės, kurioms gaminti naudojamos olandiškų eglių šakos.

„Kas kartą pirko su olandiškomis šakomis, kitais metais vėl jas renkasi – ne tik gražiai atrodo, spygliai neduria, bet jie ir nebyra, išsilaiko labai ilgai“, – sako T. Slapinskas.

Jis patvirtina, kad, palyginti su praėjusių metų kainomis litais, puokštės šiemet kainuoja brangiau. Bet tokią permainą lėmė ne valiutos pasikeitimas, o didelis žaliavų – šakų bei dirbtinių gėlių – pabrangimas.

Pirmus metus prekiaujanti daugybę puokščių su dirbtinėmis gėlėmis prigaminusi Renata už kiekvieną jų prašo po 6–7 eurus ir sako dar negalinti spręsti, ar pirmasis sezonas jai buvo sėkmingas, ar ne, neturi su kuo lyginti. Puokštės kainą ji nustatė įvertinusi žaliavas ir darbą.

Visos spalvos


Pavaikščiojus po turgų stebina didžiulė gyvų gėlių įvairovė – spalvingi chrizantemų krūmeliai, vazonėliai, puokštės kainuoja nuo euro, kai kur net nuo 50 centų iki 4 ar 5 eurų, rinktis yra iš ko.
Pati chrizantemas auginanti ir jomis prekiaujanti Laura tikina, jog žmonėms nereikėtų dejuoti, kad gyvos gėlės pabrango.

„Nes taip nėra. Už tas, kurios dabar kainuoja du tris eurus, anksčiau mokėdavo po dešimt litų, įspūdingo grožio, didžiausios, už kurias prašome 12 eurų, anksčiau 35 litus kainavo“, – sako moteris ir atkreipia dėmesį, kad Panevėžyje gėlės gerokai pigesnės nei kituose didžiuosiuose šalies miestuose.

Stebėdama televizijos reportažus ji atkreipė dėmesį, jog už pas mus 3 eurus kainuojančias gėles kitur už tokias pat 4 ar net 5 eurų prašo.

Gėlių augintojai mano, jog ateityje gėles tikrai gali tekti branginti – juk brangsta durpės, trąšos, didėja kitos su gėlių auginimu susijusios išlaidos.

Kita gėlių augintoja Vida taip pat tikina, jog chrizantemos nebrango, dabar 3 eurus kainuojančiųjų kaina buvo 10–12 litų. Rodydama į viename vazone augančias trijų spalvų gėles, moteris pasakoja, kad nuo pat liepos mėnesio rūpintasi, kad gėlės augtų vešlios, laiku pražystų, teko jas nuolat laistyti, tręšti, šildyti.

Daug metų prie kapinių savo užaugintas chrizantemas, dirbtinių gėlių puokštes siūlantis panevėžietis Paulius taip pat atkreipė dėmesį, kad pirkėjų šiemet gerokai mažiau. Visi prekiautojai tikisi, kad nuo ketvirtadienio prekyba pagyvės.

Už kuplius gyvų gėlių vazonėlius nuo 3 iki 5 eurų prašantis vyras sako, kad žmonės elgiasi labai įvairiai, kai kas dar ir padejuoja, kad per brangu. Nors pernai tokios pat gėlės kainavo panašiai tiek pat – po 10–15 litų.

Dirbtinių gėlių puokštės čia kainuoja 12–15 eurų, pardavėjas pripažįsta, jog šiemet prašantis brangiau negu pernai – pabrangus žaliavai pigiau pardavinėjant nebevertėtų dirbti, o ir darbo tenka įdėti nemažai.

Įvairiems skoniams

Puokščių prekiautojams sunku nuspėti pirkėjų skonį, nes jis labai įvairus – ieško ir perka puokštes ne tik su baltais, bet ir su raudonais, geltonais, violetiniais žiedais, vieniems patinka kuklūs, kitiems didžiuliai žiedai, tradicinių formų puokštės, krepšeliai, vainikai, kiti ieško originalių, dar nematytų.

„Žaros“ turguje puokštes su dirbtinėmis gėlėmis siūlanti Nijolė pridarė jų pačių įvairiausių – nuo 2 iki 10 eurų kainuojančių, įvairių spalvų ir dydžių gėlėmis puoštų, kad žmonės galėtų rinktis ir pagal skonį, ir piniginę.

Penktus metus puokštėmis prekiaujanti moteris rodo pačias įspūdingiausias 10 eurų kainuojančias puokštes ir sako, jog pernai už tokias pat 30 litų prašė ir jos buvo labai populiarios.

Už nedideles puokšteles dviejų ar pustrečio euro prašantis Valentinas teigia iš visų aplinkui tik ir girdintis, kad metai prasti, kad pirkėjų beveik nėra. Pats pardavėjas sako dar nesiimantis spręsti – rezultatai paaiškės po Vėlinių.