Už kilogramą – 45 Eur

Norint patekti į suplanuotą apsipirkimą nėra jau taip paprasta. Kad galėtum užsukti įsigyti vintažinių drabužių, reikia bilieto.

Bilietą galima įsigyti iš anksto, dalis jų dalijama nemokamai internetinėje platformoje, o dalį reikia pirkti. Tiesa, kaina nėra didelė – vos 3 Eur, tačiau ir to padaryti susipratusiems vėliau, kad visgi eis apsižvalgyti, gali nepavykti.

Išvakarėse renginio platformoje pasirinkus pirmąją renginio dieną – antradienį – rodoma, kad beveik visi bilietai jau išparduoti. Nors jie įsigyjami net konkrečiai valandai, tad ateiti gali ne bet kada, laiką pavyksta rasti tik vėlyvam vakarui, nors bilietų antrai renginio dienai, trečiadieniui, yra ir anksčiau.

Nuvykus į pačią apsipirkimo pradžią, šiek tiek popiet, matyti, kad žmonių, suskubusių ir atvykusių apsipirkti, jau daugybė. Eilėje prieš save palieku bemaž daugiau nei 100 žmonių, kantriai laukiančių, kol bus įleisti, o eilė raizgosi ne tik lauke, bet ir į trečią aukštą, kuriame vyksta renginys.

Įėjus viduje groja muzika, veikia baras, atėję vaikštinėja su didžiuliais, specialiais medžiaginiais maišais, o prie kasų, nors ir neįprasta, sudėti, ne, kaip įprasta matyti, kasos aparatai, tačiau svarstyklės.

Už kilogramą dėvėtų drabužių pirmąją dieną apsiperkantiems reikia mokėti 45 Eur, o antrąją kaina kiek mažesnė – 40 Eur.

Jei bendras prekių svoris nesiekia 1 kilogramo, mokėti reikia mažiau, pavyzdžiui, jei viskas sveria 850 g, ir mokėsite tik už 850 g.

Tikėjosi sutaupyti

Įmonės puslapyje aiškinama, kad patys drabužiai atkeliauja iš daugelio šalių, yra surenkami iš parduotuvių, gyventojų, drabužių surinkimo taškų ir vėliau yra perrūšiuojami, sutvarkomi.

Taip iš milijonų skirtingų dėvėtų drabužių yra atrenkamas mažiau nei 1 proc., kurie vėliau yra parduodami.

Antradienį atėję apsižvalgyti maišuose jau nešėsi vieną kitą laimikį ir pasakojo, kad toks renginys – išskirtinė galimybė tiek sutaupyti, tiek įsigyti įdomesnio garderobo.

„Atėjau, nes pasirodė gera galimybė tam tikrus rūbus nusipirkti pigiau. Man patinka toks stilius, galima sutaupyti, o ir pats pirkimas įdomus, rūbai sveriami“, – sakė Giedrė, išsirinkusi keletą prekių.

Didelėje salėje buvo sukabinta visko: nuo sporto rūbų iki žieminių striukių, sijonų, marškinių ar storų megztinių, rankinių ir net batų. Viską buvo galima pasimatuoti specialiose persirengimo kabinose.

Daugiausia kalbintas jaunimas pasakojo atėjęs apsidairyti. Kiti sakė tikėjęsi kiek geresnės drabužių kokybės. Vaikinas, susiradęs keletą jam tinkamų marškinėlių, taip pat kalbėjo apie geresnę kokybę.

„Pasiėmiau keletą vardinių rūbų pasimatuoti, neaišku, ar tiks. Bet šiek tiek esu nusivylęs. Žinoma, prekių bus ir ryt, tai gal prekės keičiasi“, – svarstė jis.

Drabužius besirinkusios dvi moterys taip pat kalbėjo maniusios, kad bus daugiau pasirinkimo.

„Vis tiek prisikrovėme prekių, žiūrėsime. Tikėjomės rasti įdomesnių drabužių, bet čia prekės daugiau moksleiviams“, – svarstė jos.

Galiausiai, kaip priėjusios vėliau aiškino, išsirinktas megztinis svėrė 600g, o dar šiek tiek – ir išsirinkta suknelė.

„Tai viskas – 45 Eur, bet neplanuoju pirkti“, – sakė viena jų ir kalbėjo apie kiek per didelę kainą.

Visgi prie kasos norinčių įsigyti prekių netrūko. Jaunimas pirko džinsus, megztinius, paltus.

Laukia 6 tūkst. pirkėjų

Vinokilo“ renginio vadovas Alexander Kleiner „Delfi“ pasakojo, kad Vilniuje toks renginys – pirmą kartą.

„Prieš tai buvome Taline, paskui Rygoje, o dabar Vilnius.

Čia galima rasti dėvėtų, vintažinių drabužių. 90 proc. drabužių atkeliavo iš Europos“, – paaiškino jis.

Kaip teigė, kol kas, kaip sekasi prekyba, kalbėti dar anksti, tačiau jis džiaugėsi, kad įmonė iš viso dviem dienoms pardavė 6 tūkst. bilietų, todėl norinčių ateiti trūkti neturėtų.

„Kilogramas drabužių – 45 Eur, o sunkesnėms prekėms, kaip odiniai paltai, kilogramas kainuos tik 35 Eur, ryt kainos bus mažesnės“, – sakė jis.

Tiesa, įmonė prekybai pasiruošusi rimtai – atsivežė 2,2 tonos drabužių.

Bendrai idėja 2016 m., kaip tikino, kilo Vokietijoje, o pastaruoju metu itin išpopuliarėjo. Tam įtakos turėjo ir infliacija bei ekonominiai neramumai.

„Yra, kas sako, kad mūsų kainos per aukštos, bet jūs odinį švarką galite nusipirkti už 50 Eur ir manau tai nebus bloga kaina“, – teigė jis.

Vyksta kone visoje Europoje

„Vinokilo“, vokiečių kompanija, kuri, kaip rašoma, buvo įkurta siekiant visų pajamų gyventojams iš skirtingų socialinių sluoksnių leisti įsigyti kokybiškų dėvėtų drabužių.

Nors kai kurie drabužiai, kaip teigta, gali būti ir puikiai žinomų prekių ženklų, jų visų kaina – ta pati ir skaičiuojama sveriant.

Įmonės puslapyje skelbiama, kad tokie suplanuoti apsipirkimai vyksta įvairiose šalyse. Tarkime, spalio 27-28 vyks Švedijoje, Stokholme, 26-29 dienomis – Italijoje, Florencijoje.

Apsipirkimai suplanuoti ir tokiose šalyse, kaip Ispanija, Šveicarija, Belgija, Vokietija, Olandija, Prancūzija ir kt.

Kainos, kiek teks pakloti už kilogramą drabužių, dažnu atveju taip pat skiriasi.

Štai Belgijoje pirmą dieną drabužių kilogramas kainuos 50 Eur, o antrąją – 40 Eur, o Italijoje, kadangi vyks net keturias dienas, prasideda nuo 50 Eur pirmąją dieną ir baigiasi 35 Eur už paskutiniąją.

Kai kur skiriasi ir įėjimo kainos. Tarkime, Danijoje įėjimo bilietas žmogui kainuos 5 Eur.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)