PNPD prezidentas siūlo taikyti ir tėvams, dirbantiems pagal individualią veiklą. Paramą šeimos galėtų gauti kartą per metus, teikiant metines pajamų deklaracijas. Jei asmuo augina du vaikus ir uždirba minimalią algą, įtvirtinus PNPD, jo bendras neapmokestinamas pajamų dydis kitais metais susilygintų su MMA“, – Eltai perduotame komentare teigė prezidento patarėjas Ridas Jasiulionis.

Prezidentūra taip pat atkreipia dėmesį, kad Lietuvoje siekiant teisingesnės mokesčių sistemos, būtina atsižvelgti į tai, ar mokesčių mokėtojai augina vaikus, o Vyriausybė savo programoje yra pažadėjusi, kad ilgainiui apmokestinant pajamas bus atsižvelgiama ne tik į pajamų dydį, bet ir mokesčių mokėtojų turimus išlaikytinius.

„Tarp dabar Vyriausybės siūlomų mokesčių reformos priemonių šį pažadą atitinkančios nėra, todėl Prezidentas siūlo PNPD už vaikus, kuris galėtų siekti 87 eurus. Ši priemonė suformuotų tam tikrus biudžeto netekimus (apie 60 mln. eurų), tačiau jie būtų su kaupu padengti priėmus mokesčių reformoje numatytus, Prezidento remiamus aukštų pajamų progresyvaus apmokestinimo pasiūlymus (generuojančius į biudžetą apie 70 mln. eurų)“, – teigiama komentare.

Vyriausybės sprendimu, nuo 2024 m. MMA turėtų padidėti 84 eurais ir siekti 924 eurus neatskaičius mokesčių. Vyriausybė taip pat siūlo NPD padidinti 125 eurais, iki 750 euro. Kartu su prezidento siūlomu PNPD du vaikus auginančio asmens NPD siektų 924 eurus, t. y. tiek, kiek MMA.

Galiausiai Prezidentūra pažymi, kad siekiant mažinti socialinę nelygybę šalyje, būtina įvertinti, kad Lietuvoje vaikus auginančios šeimos patiria didesnę grynąją mokestinę našta nei pažangių šalių, Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos narių, vidurkis.

„Vyriausybės pastaruoju metu siūloma alternatyva – arba universalios vaiko išmokos, arba – papildomo nepamokestinamo pajamų dydžio už vaiką sistema yra nekorektiška. Pažangiose šalyse egzistuoja praktika, kai valstybė kombinuoja tiek mokestinę, tiek ir išmokų paramą vaikus auginančioms šeimoms“, – tvirtino R. Jasiulionis.

ELTA primena, kad prezidento vyr. patarėja Irena Segalovičienė praeitą savaitę teigė, jog šalies vadovas siūlo įvesti šeimos mokesčio lengvatą ir taip mažinti nelygybę bei NPD artinti prie MMA – kas yra strateginis tikslas.

Tuo tarpu socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė tvirtino, kad Prezidentūros siūlymas įvesti šeimos mokesčio lengvatą yra diskutuotinas, bet pastaraisiais metais yra nueita kitu – vaiko pinigų keliu ir vienos priemonės keisti kita nebereikėtų. Taip pat, pasak jos, Prezidentūra turėtų nurodyti kiek toks sprendimas kainuotų biudžetui ir koks būtų pajamų šaltinis.

Prezidentūros siūlymą taip pat kritikavo Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininkas Mindaugas Lingė ir premjerės patarėjas Raimondas Kuodis.