„Šiai dienai turime konstatuoti, kad 1,6 mlrd. eurų numatytų ES paramos lėšų savivaldybėms yra po biurokratiniu užraktu. Bet atrodo, kad jis nukris gana greitai ir čia turėjome gero mėnesio procesą, kuomet buvome susitikę su ministerijomis ir savivaldybėmis pasikalbėti apie tai, kiek galima greitai pajudėti“, – penktadienį Prezidentūroje surengtame Regionų forume teigė P. Baltokas.

Jo tikinimu, pirmasis projektas jau patektas ir svarstomas, kas leis grįžti į vėžės ir nuo kitų metų pradėti vykdyti suplanuotus projektus regionuose.

„Pastarojo mėnesio sparti eiga leidžia tikėtis, kad išlaikius tokį tempą grįšime į vis dar ne pačias sparčiausias, bet suplanuotas vėžes, kitais metais galėsim išleisti į gyvenimą pirmuosius projektus, kurie pagelbės savivaldybėse gyvenantiems žmonėms“, – pažymėjo patarėjas.

Tuo metu Lietuvos savivaldybių asociacijos (LSA) vadovas Mindaugas Sinkevičius teigė, kad ES parama buvo įsisavinama per lėtai, nors tai ne pirmas kartas, kai ji yra gaunama.

„Finansinis laikotarpis buvo 2021–2027 m., o dabar yra 2023 m. Dar ne visai įpusėjo, bet kol kas į gyvenimą paleistas tik pirmas projektas.

Tikėkimės, kad bus suplanuota 35 proc. iki 2023 m. pabaigos, o iki kitų metų pirmojo pusmečio pabaigos – 100 proc. Bet norėjosi, kad tie procesai vyktų gerokai greičiau. Ir čia norisi pasakyti, kad nepadarėme visko operatyviai. Nors ES paramą gauname ne pirmą kartą, bet užsikuitėme vietoje“, – atkreipė dėmesį LSA vadovas.

„Nežinau, ar sustingom, ar aptingom, bet tie greičiai, kuriais pasileis parama, mūsų tikrai nedžiugina“, – pabrėžė jis.

Praėjusių metų vasara Vyriausybė patvirtino 2022–2030 metų Regionų plėtros programą, kurioje nustatytos pagrindinės ateinančio dešimtmečio regioninės politikos gairės bei investicijos. Programos įgyvendinimui planuojama skirti 1,6 mlrd. eurų ES struktūrinių fondų lėšų, kurios bus investuojamos į regionų vystymąsi.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją