„Lenkija pati kreipėsi į Europos Komisiją (EK) ir pati vykdo dialogą šiuo klausimu. Kaip žinoma, Europos Sąjungos mokesčių politikos klausimai, taip pat klausimai, susiję su įtaka vidaus rinkoje, prieš juos svarstant EVT, visų pirma, turi būti iškelti ir apsvarstyti specializuotose ES Tarybos formatuose“, – antradienį „Žinių radijui“ teigė I. Segalovičienė.

Vyriausiosios prezidento patarėjos socialinės politikos ir ekonomikos klausimais teigimu, Varšuva jau yra pradėjusi diskusijas su EK dėl minėto klausimo, kartu dar kartą akcentuodama, kad Lenkijos PVM pokyčiai pirmiausiai turi būti apsvarstyti ES Taryboje.

„Lenkija tvarkosi savo ekonominius iššūkius bendradarbiaudama su EK, o tam tikri klausimai, pirmiausia prieš einant į Vadovų Tarybą, turi būti apsvarstyti ES Tarybos formatuose, Ekonomikos ir finansų reikalų bei konkurencingumo tarybos. Tik tuomet mes galime kalbėti apie klausimų kėlimą Europos Vadovų Taryboje“, – tikino I. Segalovičienė.

I. Segalovičienė aiškino, kad dėl šio klausimo iniciatyvą turėtų rodyti Vyriausybė, diktuodama politinę darbotvarkę.

„Šiuo atveju politinę darbotvarkę padiktuoti turėtų Vyriausybė ir, be jokios abejonės, ES Tarybos formatuose turėtų atsirasti šis klausimas“, – tvirtino prezidento patarėja.

ELTA primena, kad Lenkija nuo vasario 1 dienos laikinai stabdys PVM taikymą maisto produktams ir sumažins PVM tarifą degalams. Šis sprendimas, kuriuo siekiama sumažinti infliaciją vartotojams, galios šešis mėnesius.

PVM benzinui ir dyzelinui turėtų mažėti nuo dabar 23 iki 8 proc. Daugumai maisto produktų, išskyrus prabangos prekes, Lenkijoje galioja 5 proc. PVM tarifas. Jis šešiems mėnesiams bus panaikintas.
Tam pačiam laikotarpiui PVM nebus taikomas ir dujoms bei trąšoms.

Vyriausybė Varšuvoje, laikinai mažindama PVM, reaguoja į smarkiai išaugusią infliaciją. Lenkijos statistikos tarnybos duomenimis, brangimas gruodį siekė 8,6 proc., lyginant su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)