„Nesu labai entuziastingas itin plataus PVM lengvatų taikymo atžvilgiu, kadangi manau, kad PVM lengvatos labiau pasiteisina tose srityse, kur galima tikėtis tam tikro jos perkėlimo į vartotojo kainą“, – trečiadienį „Žinių radijo“ laidoje „Ekonominiai pietūs“ teigė G. Nausėda.

Anot prezidento, nėra garantijų, kad pritaikius PVM lengvatą maisto produktams, vartotojai pajaustų realų kainos sumažėjimą.

„Reiškia, kad PVM lengvata būtų skiriama atitinkamam verslo sektoriui. Tai būtų gerai, bet tai kainuoja tikrai labai didelius valstybės pinigus“, – tvirtino jis.

Be to, G. Nausėda atkreipia dėmesį, kad su deficitiniu valstybės biudžeto projektu Vyriausybei pateikus ir pagalbos verslui paketą, opozicija išsakė kritiką dėl tvarių valstybės pajamų bei kėlė klausimus dėl tokių priemonių finansavimo šaltinių.

„Šiame kontekste daryti sprendimus, kurie dar ženkliai sumažintų PVM įplaukas, o tai yra pagrindinis mūsų mokestis biudžete, būtų nelabai atsakinga. Ir svarbiausia, tai nesuteiktų garantijos, kad vartotojas tikrai gaus naudą, kurios mes tikėjomės“, – aiškino jis.

Vis tik šalies vadovas pažymėjo pateisinantis PVM lengvatos taikymą konkretiems sektoriams, tokiems kaip maitinimo ar apgyvendinimo paslaugas teikiančioms įmonėms, kadangi būtent šie verslai yra atsidūrę „kritinėje būklėje“.

„Šiuos lengvatinius tarifus įvedėme šiek tiek anksčiau, siedami su pandemijos pasekmėmis. Susiformavo tam tikri lūkesčiai. Dabar manau, kad Vyriausybė tapo savotiška tų lūkesčių įkaitė ir nusprendė pasirinkti saliamonišką kelią. Vienu atveju nustatyti neterminuotą lengvatos pratęsimą, o restoranų atžvilgiu pratęsti iki liepos mėnesio“, – sakė G. Nausėda.

ELTA primena, kad antradienį Seimo plenariniame posėdyje po pateikimo pritarta Vyriausybės inicijuotoms pataisoms, kuriomis siūloma neribotam laikui taikyti 9 proc. lengvatinį PVM tarifą apgyvendinimo paslaugų įmonėms, o iki 2023 m. birželio 30 d. ją pratęsti maitinimo, kultūros, poilsio ir sporto paslaugoms, atlikėjams.

Projektą, kuriuo iki 2023 m. pabaigos būtų pratęstas 9 proc. PVM tarifo taikymas maitinimo paslaugoms, Laisvės frakcijos parlamentarai Vytautas Mitalas ir Ieva Pakarklytė registravo dar pavasarį.

Tačiau Vyriausybei galiausiai apsisprendus kartu su kitų metų biudžeto projektu teikti siūlymą tik iki ateinančios liepos pratęsti PVM lengvatą restoranams, Laisvės frakcijos seniūnas V. Mitalas ir toliau laikosi pozicijos, kad mažesnis mokesčio tarifas šiam sektoriui turėtų būti taikomas visą 2023 m. laikotarpį.

Toks „laisviečių“ siūlymas taip pat įveikė pateikimo stadiją Seime.

Trečiadienį Seimo Darbo partijos frakcijai atstovaujantys parlamentarai Vytautas Gapšys ir Ieva Kačinskaitė-Urbonienė įregistravo pasiūlymą lengvatinį PVM tarifą maitinimo paslaugoms, kultūros, poilsio ir sporto bei atlikėjų paslaugoms taip pat taikyti neribotą laiką.

Seimas antradienį svarstė ir daugiau PVM lengvatų. Pateikimo stadijos neįveikė socialdemokratų partijos frakcijos nario Lino Jonausko siūlymui taikyti lengvatinį 5 procentų PVM tarifą buitinės technikos ir elektronikos prietaisų, avalynės, galanterijos, laikrodžių, drabužių ir buitinės tekstilės gaminių, baldų, vaikų žaislų, dviračių, elektrinių paspirtukų remontui.

Socialdemokratui nepavyko įtikinti kolegų, kad tokia PVM lengvata ne tik skatintų tvarų daiktų naudojimą, bet ir leistų žmonėms sutaupyti, skatintų smulkųjį verslą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)