„Naudą netiesiogiai skaičiuoja ir gyventojai, ir verslas", - antradienio rytą interviu LRT radijui sakė Vyriausybės vadovas.

Premjero teigimu, pirmiausia dėl euro įvedimo valstybė ir gyventojai nebepatiria valiutos konvertavimo kaštų, nes anksčiau maždaug vien dėl konvertavimo išleisdavo apie 70 mln. litų (apie 20 mln. eurų), dešimtimis milijonų sumenko skolinimosi kaštai.

Be to, kaip nurodė A. Butkevičius, Lietuvos banko ekonomistų vertinimu, verslas ir gyventojai dėl euro poveikio palūkanoms jau šiais metais sutaupė apie 40 mln. eurų, o valstybė už 2015 metus pasiskolintus pinigus mokės 70 mln. eurų mažiau.

„Tai, aš manau, tik pradžia", -sakė premjeras.

Klausiamas apie tai, ar įvedus eurą daug kas pabrango, A. Butkevičius kalbėjo, kad šalyje jau keletą mėnesių pastebima defliacija, tad netikslinga sakyti, kad euras daug ką pabrangino.

„Matome, kad infliacijos mes neturime, bet, žinote, toks atsakymas nėra pilnas, ir aš vis tiek turiu elgtis labai atsakingai ir pasakyti, kad kainų pokyčius pagal visuomenės pasirinktą prekių ir paslaugų krepšelį skrupulingai visus metus fiksavo Statistikos departamentas, ir atsakant į jūsų klausimą, ar turiu kokią informacijos (kad kainos kito, -ELTA), Statistikos departamentas teikia ir 100 visuomenės požiūriu pačių aktualiausių gyvenimui prekių ir paslaugų sąrašą. Turiu pasakyti, kad pusės prekių kainos sumažėjo, o pusės - padidėjo", - teigė jis.

Pasak A. Butkevičiaus, defliacijai didžiausią įtaką daro „fundamentalios" priežastys, pavyzdžiui, energetinių išteklių kainų mažėjimas ar darbo užmokesčio didėjimas. Premjeras pabrėžė, kad natūralu, jog žmonėms labiau įstringa ūgtelėjusios kainos negu nukritusios.

„Galiu tikrai pasakyti, kad bendras vartojimo kainų indeksas taip pat rodo kainų mažėjimą ir, kai kuriais vertinimais, euro įtaką kainų pokyčiams tesudarė keturias tūkstantąsias arba kai kur iki vienos šimtosios procentinio punkto. Tai yra Statistikos departamento man šiuo metu pateikta informacija, kurią matau prieš akis. Tai yra maždaug tris kartus mažiau nei kaimyninėse šalyse (...) Kai kur, aš manau, kad gal ir yra tiesa, bet turiu tikėti Statistikos departamento pateikta informacija", - vardijo A. Butkevičius.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (439)