„Šio veiksmo kritikams galiu atsakyti, kad REWE anksčiau simboliškai dalyvavo „Iki“ prekybos tinklo valdyme per fondus, o dabar tapo pagrindiniu akcininku. Ką tai keičia? Tai atneš visai kitą verslo filosofiją, požiūrį į vietos ūkį ir vietos gamintojus. Taip, pats investuotojo vardas nėra naujas, bet jo veiklos strategija visai nauja“, - sako S. Skvernelis.

Ministro pirmininko teigimu, specialiai siekiama menkinti jo išsiųstų kvietimų didiesiems prekybos centrams ateiti į Lietuvą svarbą.

„Galiu pasakyti, kad iki tol REWE nenumatė plėtros nei Lietuvoje, nei kitose Baltijos šalyse. Mes išsiuntėme laišką ir gavome atsakymą, tai buvo impulsas plėtros idėjai, kuri buvo pristatyta valdyboje. Šio koncerno valdybos nario, atsakingo už plėtrą Rytų Europos valstybėse, atvykimas pas mus yra iškalbingesnis už daugelį kitų skelbiamų faktų“, - teigia S. Skvernelis.

Jo teigimu, potencialiems investuotojams išsiųsti laiškai parodė, kad Lietuva yra laisva, atvira ir skaidri rinka, kurioje veikla galima be valdžios protekcijų.

„Daug kas nenori, kad konkurencija prekyboje didėtų ir būtų keičiama jau nusistovėjusi sistema, kurioje prie vieno dominuojamo rinkoje žaidėjo nustatytų taisyklių turi taikytis visi kiti. Mes galėjome irgi nieko nedaryti, kaip buvo nedaroma iki šiol. Tačiau tai tikrai nėra politinis šou, norime apčiuopiamų pokyčių, kurie būtų naudingi visiems“, - teigia S. Skvernelis.

Ministro pirmininko manymu, iškalbingas pavyzdys apie prekybos centrų pelnus galėtų būti Marijampolėje veikiančios vienai šeimai priklausančios 3 parduotuvės, kurios daugelį prekių sugeba pasiūlyti pigiau nei didieji prekybos tinklai.

ELTA primena, kad rugsėjo gale paskelbta, jog premjeras pakvietė 12 Europos didžiųjų prekybos tinklų investuoti Lietuvoje. Spalio 31 d. S. Skvernelis sakė, kad „yra pirma pozityvi reakcija su užsienio tinklais ir užmegzti tam tikri kontaktai“.

O trečiadienį, lapkričio 7 d., premjeras socialiniame tinkle „Facebook“ parašė, kad Lietuvoje investuoti žada daugiau nei 15 tūkst. parduotuvių valdanti įmonių grupė.

Po to viena stambiausių Vokietijos mažmeninės prekybos įmonių grupių REWE pranešė, kad padidino savo investicijas į prekybos tinklą „Iki“ valdančią bendrovę „Palink“ ir tapo didžiausia jos akcininke, valdančia 93,75 proc. įmonės akcijų. Savo valdomą akcijų dalį Vokietijos įmonė padidino prekybos tinklui „Iki“ nuosekliai stiprinant pozicijas Lietuvoje. Antra prekybos tinklo akcininke liko „E. Leclerc“ grupei priklausanti bendrovė „Unilec“.

REWE grupė „Iki“ valdyme dalyvauja nuo 2008 metų. „REWE International AG“ valdybos nario Januszo Kuliko teigimu, „Iki“ užima svarbią vietą visos grupės investicijų portfelyje, todėl didinant investicijas tikimasi toliau sėkmingai stiprinti ir plėtoti prekybos tinklo veiklą Lietuvoje.

Pasak bendrovės „Palink“ generalinio direktoriaus, artimiausiu metu ketinama ir toliau stiprinti „Iki“ pozicijas Lietuvoje. Per ateinančius dvejus metus visoje šalyje planuojama atidaryti 20 naujų „Iki“ parduotuvių ir rekonstruoti apie 50 esamų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (90)