Susiduria su daugybe užklausų

Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos (LNTPA) prezidentas Mindaugas Statulevičius „Delfi“ kalbėjo, kad šiuo metu tiek prekybos centrų valdytojai, tiek apsaugos įmonės, ypač ruošiasi rugsėjo 13 dienai, kada prie didesnių parduotuvių ar prekybos centrų bus pradedamas tikrinti galimybių pasas.

Kaip jis aiškino, kadangi, ko gero, patikrai visgi dažniau bus pasitelkiamas fizinis tikrinimas, o ne automatiniai patikros varteliai, tai iš apsaugos įmonių pareikalaus daugiau žmogiškųjų resursų.

„Tai reiškia, kad kaip minimum turės būti bent vienas papildomas apsaugos darbuotojas prie kiekvieno prekybos centro įėjimo“, – sakė jis.

Mindaugas Statulevičius

M. Statulevičius pateikė pavyzdį, kad, tarkime, jei Vilniaus „Akropolis“ turi 18 įėjimų, bendras apsaugos darbuotojų skaičius šiame prekybos centre ir didėtų apie 18 žmonių.

„Apsauginių poreikis yra didžiulis ir jau dabar žinome, kad apsaugos įmonės susiduria su užklausomis ir dideliu darbuotojų poreikiu bei rugsėjo viduryje planuoja priimti daugiau žmonių, nes bent jau mūsų (LNTPA -red.) prekybos centrų valdytojai nusiteikę į tai žiūrėti labai atsakingai ir užtikrinti fizinę galimybių pasų patikrą“, – kalbėjo atstovas.

Kaip tikino, šiuo atveju būtent prekybos centrų valdytojai privalo užtikrinti, kad į prekybos centrą patektų tik tie žmonės, kurie turi galimybių pasą ar kitą įėjimui reikiamą dokumentą.

Nežino, kaip ras tiek darbuotojų

Apsaugos ir inkasavimo UAB „Eurocash1“ direktorius Vilius Makauskas redakcijai patvirtino, kad įmonė naujiesiems ribojimams atsakingai ruošiasi ir šiuo metu sulaukia itin daug prekybininkų užklausimų.

„Iš prekybininkų bei mažmeninės prekybos atstovų gavome ganėtinai daug paklausimų, kurie yra susiję su (apsaugos – red.) apimčių didinimu. Pagal tai dėliojamės strategiją, kaip galėtume tikrinti galimybių pasus bei kitus dokumentus, kurie leis žmonėms įeiti vidun“, – teigė jis.

Paklaustas, ar skaičiavo, kiek iš viso iki rugsėjo 13 dienos reikės įdarbinti naujų darbuotojų, kad patenkintų poreikį, aiškino, kad skaičių pasakyti kol kas sunku.

„Viskas priklausys nuo pačios strategijos, kaip mes vykdysime tikrinimą“, – sakė jis.

V. Makauskas patvirtino, kad būtų galima sakyti, kad vieno prekybos centro įėjimo reikės po vieną papildomą darbuotoją.

„Maždaug galime taip sakyti, bet, manau, kad to reikės ne kiekvienu atveju. Manau, kad kai kuriais atvejais situaciją bus galima išspręsti technologiškai“, – pridūrė jis.

Tiesa, pasak vadovo, šiandien rinkoje ypač trūksta darbuotojų.

„Turėsime iššūkių, bet juos įveiksime“, – sakė V. Makauskas.

Reikės iki 150 naujų žmonių

Panašiai kalbėjo ir saugos paslaugų UAB „Ekskomisarų biuras“ generalinis direktorius Vytautas Labeckas. Jis taip pat aiškino, kad rugsėjo 13 dienai ruošiasi tiek jų įmonė, tiek prekybininkai.

„Darbuotojų skaičius, kurių reikės papildomai, kasdien keičiasi. Dabar jis yra tarp 100 ir 150 naujų darbuotojų visoje Lietuvoje“, – sakė jis ir teigė nežinantis, kur tokį skaičių darbuotojų reikės rasti.

„Jau dabar ieškome ir peržiūrinėjame savo darbuotojų grafikus, ką kur kaip būtų galima padaryti, tad iššūkį tikrai turėsime“, – kalbėjo jis.

Kol kas, pasak jo, neaišku ir kuriam laikotarpiui naujuosius darbuotojus priimti.

„Neaišku, kokiam laikui jų reikės, mėnesiui ar metams“, – sakė jis.

„Delfi“ primena, kad prieš kurį laiką Vyriausybė nusprendė, kad be galimybių paso būtinų prekių parduotuvėse bus galima apsipirkti tik tuo atveju, jei parduotuvės prekybos plotas yra mažesnis nei 1500 kv. m.

Planuojama, kad galimybių paso patikrą prie prekybos centro įėjimų vykdytų apsaugos darbuotojai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (413)