Kaip informuoja newsru.com, straipsnyje „Lukašenkos mafijozai su KGB pagalba kontroliuoja savo verslą“ skaitytojams primenama, kad pernai lapkritį KGB pirmininku buvo paskirtas generolas majoras Valerijus Vakulčikas, kuris prieš tai vadovavo Tiriamajam komitetui. Kelerius metus jis laikomas vyriausio Baltarusijos prezidento Aleksandro Lukašenkos sūnaus Viktoro dešiniąja ranka, o A. Lukašenkos sūnus neoficialiai kuruoja visas jėgos struktūras.

Jie kartu dirbo dar Operatyviniame analitiniame centre – 2008 m. įsteigtai specialiajai tarnybai, atsakingai už interneto kontrolę ir analizę. V. Vakulčikas atsakingas už svarbiausius KGB ir prokuratūros reikalus, o valstybės atstovams tai garantuoja nebaudžiamumą už „pilkųjų schemų“ naudojimą.

Būtent todėl Baltarusijos valdžios atstovams pavyksta išlipti sausiems, kai kartais ambicingi prokurorai atsitiktinai atskleidžia A. Lukašenkos ir jam artimų oligarchų šeimų paslapčių.

Pavyzdys – tyrėjos Svetlanos Baikovos byla. Ji buvo nubausta laisvės atėmimu už tai, kad per daug stengėsi atskleisti korupcijos mechanizmą valstybė pasienyje. Tiesa, Baltarusijos valdžia užsiima ne tik machinacijomis muitinėje.

Kitas A. Lukašenkos sūnus – Dmitrijus, kuris formaliai tėra Prezidentinio sporto klubo vadovas, prižiūri 8–12 mlrd. dolerių (20,4 mlrd. Lt – 30,6 mlrd. Lt) A. Lukašenkos fondą, į kurį patenka ne tik subsidijos iš biudžeto, bet ir pelnas iš azartinių žaidimų, prekybos ginklais, cigarečių gamybos ir verslininkų mokamų „baudų“.

A. Lukašenkai padeda Jurijus Čižas, Anatolijus Ternavskis, Viktoras Ševcovas, kurio banke kažkada Saddamas Huseinas plovė pinigus už neteisėtai parduotą naftą, ir Vladimiras Peftijevas, į kurio įmonę įtaisyta dirbti Viktoro Lukašenkos žmona Lilija.

Anksčiau buvo pranešama, kad V. Ševcovą sulaikė už tai, kad jis slėpė dalį pajamų. Bet jis susimokėjo išpirką ir išėjo į laisvę. Būtent todėl KGB ir kitos specialiosios tarnybos ieško tokių atvejų – saugo Baltarusijos vadovo pinigus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (128)