Ketvirtadienį tai numatančias Atmintinų dienų įstatymo ir Darbo kodekso pataisas parlamentui ketina pateikti Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Andrius Bagdonas.

Jeigu Seimas pritartų, Gegužės 1-oji taptų tik atmintina darbo diena, tačiau darbuotojams padidėtų kasmetinių atostogų dienų skaičius iki 21 darbo dienos – būtų galimybė laisvai pasirinkti, kada pasinaudoti papildoma atostogų diena.

Projektus inicijavę Seimo nariai A. Bagdonas ir Simonas Gentvilas sako, kad atkūrus Lietuvos Respublikos nepriklausomybę, Gegužės 1-oji didelei daliai visuomenės nebeturi šventinės reikšmės ir asocijuojasi su sovietine valstybės praeitimi. Jie pastebi, kad šią laisvą dieną daugelis žmonių skiria asmeninėms reikmėms, o ne minėjimams.

Pasiūlymas dėl Gegužės 1-osios Seime tradiciškai kelia politines aistras, nes švenčių ir atostogų klausimams abejingų nėra. Seimo socialdemokratai tvirtai laikosi pozicijos, kad tai labai svarbi europinė ir tarptautinė data, kuri, kaip ir daugelyje šalių, turi būti nedarbo diena.

Šiuo metu Gegužės 1-oji yra šventė ir nedarbo diena.

Seimas teisininkai: siūlomas reguliavimas kelia abejonių

Seimo kanceliarijos Teisės departamento nuomone, siūlymas nustatyti viena darbo diena ilgesnės trukmės kasmetines atostogas svarstytinas.

„Švenčių dienos nėra poilsio laikas, tapatus kasmetiniam poilsio laikui, kuris suteikiamas kaip kasmetinės atostogos. (...) Atkreiptinas dėmesys į tai, kad įstatymo projekte nesiūloma ilginti kasmetinių atostogų trukmės tuo atveju, kai darbo dienų per savaitę skaičius yra mažesnis arba skirtingas. Nepaisant to, kad įstatymo projekte siūloma minimalioji kasmetinių atostogų trukmė gali būti nustatyta, dėl minėtų priežasčių įstatymo projekte siūlomas reguliavimas kelia abejonių“,- sakoma Seimo Teisės departamento išvadoje.

Seimo teisininkų nuomone, Lietuvos trišalė taryba turėtų įvertinti siūlymą darbuotojams suteikti papildomą atostogų dieną dėl šventinės Gegužės 1-osios dienos atsisakymo.

„Atsižvelgiant į tai, kad naujas teisinis reguliavimas turėtų įtakos tiek darbuotojų, tiek darbdavių teisėms ir pareigoms, dėl įstatymo projekto reikėtų gauti Lietuvos trišalės tarybos išvadą“,- sako projektą įvertinęs Teisės departamentas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)