Kaip teigė „Lifosos“ viešųjų ryšių specialistė Indrė Mažeikienė, nors diskusijų metu bus bandomi rasti sprendimai, kuriais būtų pasiektas bendrovės veiklos normalizavimas, oficialiai pradedamas pasiruošimas gamyklos konservavimo procesui.

„Bendrovės savininkai ir vadovybė toliau tęsia diskusijas su valdžios institucijomis ir ieško skubių abi puses tenkinančių sprendimų, kad būtų išvengta blogiausio scenarijaus. Vis dėlto, jei sprendimo rasti nepavyktų, jau šiandien pradedamas oficialus pasiruošimo laikinam gamyklos konservavimui procesas“, – Eltai teigė I. Mažeikienė.

„Lifosos“ atstovė paminėjo, kad kaip ir planuota anksčiau, konsultacinės procedūros metu bus nuspręsta dėl dalies darbuotojų atleidimo.

„Vadovybė ir profesinės sąjungos, atstovaujančios darbuotojų interesus, tarsis dėl tolesnio bendradarbiavimo principų, atrankos kriterijų, taip pat bus diskutuojama dėl planuojamo grupės darbuotojų atleidimo bei neigiamų to pasekmių sušvelninimo galimybių“, – komentavo ji.

Anot „Lifosos“ darbuotojų profesinės sąjungos vadovo Kęstučio Šlamos, dalis informacijos apie šiuos procesus šiuo metu neatskleidžiama, siekiant išvengti įtampos tarp darbuotojų.

„Susitikimo metu buvo aptarta jautri informacija, kuria nenorėtume viešai spekuliuoti, kad nekeltume įtampos tarp darbuotojų“, – Eltai paminėjo K. Šlama.

ELTA primena, kad liepos 3 d. „Lifosą“ valdanti Rusijos kapitalo grupė „EuroChem“ pranešė, jog bendrovė gali būti laikinai konservuojama, o su šalies valdžia nepavykus sutarti dėl jos veiklos normalizavimo bus konsultuojamasi dėl gamyklos likimo apskritai. Konservavimo metu dalį darbuotojų žadama išsaugoti.

Taip nutarta po daugiau kaip metus trunkančių tiekimo grandinės sutrikimų ir amoniako trūkumo, Vyriausybei pritaikius „Lifosai“ sankcijas ir paskyrus laikinąjį administratorių.

Reaguodami į šį galimą konservavimą, liepos 26 d. Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ ir „Lifosa“ nepriklausoma profesinė sąjunga prie Vyriausybės surengė mitingą. Jame dalyvavę profsąjungos nariai reikalavo apsaugoti bendrovę nuo uždarymo, bei švelniau jai taikyti tarptautinių sankcijų taisykles.

100 proc. „Lifosos“ akcijų priklauso Šveicarijoje registruotai bendrovei „EuroChem Group“, kurios 90 proc. akcijų valdo Kipro įmonė „AIM Capital“ – ji iki karo Ukrainoje priklausė oligarchui Andrejui Melničenkai, o šiuo metu jos naudos gavėja yra verslininko žmona Aleksandra. Jie abu įtraukti į Europos Sąjungos sankcionuojamų asmenų sąrašą.

„EuroChem Europe“ vadovas ir „Lifosos“ valdybos pirmininkas Marcas Hechleris birželio pradžioje teigė, kad gamyklos ateitis priklausys nuo to, ar ji galės būti „EuroChem“ grupės tiekimo ir pardavimų grandinės dalimi, tačiau Seimo Ekonomikos komiteto pirmininko pavaduotojas Gintautas Paluckas tuomet sakė, kad toks variantas neįmanomas.

„Lifosos“ vadovas ir jos akcininkės „EuroChem“ darbuotojas Andrijus Savčukas birželį sakė, kad dėl daugiau nei metus trunkančių apribojimų bendrovė jau prarado apie 100 mln. eurų pajamų. „Lifosa“ pernai uždirbo 30,3 mln. eurų grynojo pelno – keturis kartus mažiau nei 2021 metais (120,7 mln. eurų), bendrovės pajamos sumažėjo beveik perpus – iki 274,5 mln. eurų (2021 metais – 526 mln. eurų).

Įmonėje, „Sodros“ duomenimis, rugpjūčio 1 d. dirbo 905 darbuotojai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją