„Tai – rekordinio dydžio bauda“ už piktnaudžiavimą komercinėmis sąlygomis, trečiadienį naujienų agentūrai AFP sakė Prancūzijos vartotojų ir kovos su sukčiavimu agentūros direktorius Loicas Tanguy'is.

Agentūra dėl bendrovės „Amazon“ į teismą kreipėsi 2017-aisiais po dvejus metus trukusio tyrimo į trečiųjų šalių pardavėjų platformas. Tyrime buvo rastos kelios nesąžiningos sąlygos, kurioms turėjo paklusti 10 tūkst. mažų ir vidutinio dydžio prancūzų bendrovių, pardavinėjančių savo gaminius „Amazon“ platformoje.

Dėl nesąžiningų sąlygų „Amazon“ anksčiau galėjo akimirksniu keisti sutartis, reikalauti trumpesnių pristatymo laikų ar blokuoti pristatymus, prašydami pateikti papildomos informacijos apie pardavėjus.

L. Tanguy'is sakė, kad „Amazon“ buvo vienintelė tokia bendrovė, kuri po tyrimo atsisakė pakeisti savo naudojimosi sąlygas.

Nepaisant akivaizdžių privalumų, kuriuos gauna bendrovės, prekiaujančios „Amazon“ platformoje, L. Tanguy'is įspėjo, kad dėl tokio „asimetriško galios pasidalijimo“ bendrovės neturėtų sutikti su neteisingomis naudojimosi sąlygomis.

Teismas nusprendė, kad ginčijamos sąlygos yra „akivaizdžiai nesubalansuotos“, ir liepė jas pakeisti per šešis mėnesius. „Amazon“ rinka sugeneravo 60 proc. nuo 5 mlrd. eurų, kurie buvo uždirbti iš prancūzų pardavimų.

„Teismas priėmė sprendimą dėl kelių sąlygų, kurios jau buvo pataisytos anksčiau šiais metais,“ – antradienį naujienų agentūrai AFP sakė „Amazon France“ atstovai.

Tokios internetinės rinkos, kaip „Amazon“, prancūzų įmonėms yra labai naudingos ypač dėl to, kad randama daugiau naujų rinkų eksportui. Remiantis Prancūzijos vartotojų ir kovos su sukčiavimu agentūros informacija, bendra tokių užsienio pardavimų suma – 350 mln. eurų praėjusiais metais.

„Skaitmeninės ekonomikos augimas suteikia nuostabių galimybių, kol didelės rinkos gerbia konkurenciją ir vartotojų apsaugos taisykles,“ – savo „Twitter“ paskyroje rašė Prancūzijos finansų ministras Bruno Le Maire'as.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)