Išvados dar nėra galutinės

Pasak Prancūzijos skaitmeninių reikalų ministro Jean-Noel Barrot, „iPhone 12“ telefono modelis skleidžia daugiau elektromagnetinių bangų nei leidžia Europoje nustatytos normos.

Su šiuo „iPhone“ telefonu Prancūzijos tyrėjai atliko tris bandymus ir išsiaiškino, kiek elektromagnetinių bangų „iPhone 12“ išspinduliuoja į galvą, kiek bangų yra išspinduliuojama į ranką, kai jis yra laikomas ir kiek į kūną, kai telefonas, pavyzdžiui, laikomas kišenėje.

Normų neatitiko tik vienas bandymas – kai telefonas yra laikomas rankoje. Tiesa, „Apple“ su prancūzų matavimais nesutinka, todėl išvados – dar nėra galutinės, tačiau Prancūzijos Vyriausybė jau nurodė stabdyti „iPhone 12“ pardavimus.

„Taisyklės yra taisyklės. Kai Nacionalinė dažnių agentūra pasako, kad gamintojas peržengė ribą, mano pareiga stebėti, kad būtų taikomi sprendimai – pašalinti iš rinkos“, – teigė Prancūzijos skaitmeninių reikalų ministras.

Elektromagnetinės spinduliuotės poveikis žmogui

Fizinių ir technologijos mokslų centro atstovas Paulius Ragulis LNK žiniose aiškino, kas yra elektromagnetinė spinduliuotė.

„Tai nėra jonizuojanti spinduliuotė, kaip rentgeno spinduliuotė ar gama kažkokia spinduliuotė, dėl to elektromagnetinės bangos, mikrobangų dažnio ruože – jos nesuardo kažkokių cheminių ryšių tarp elementų, tai vienintelis poveikis, kuris yra galimas mūsų organizmui – šiek tiek padidėjusi šiluma“, – teigė jis.

iPhone 12

Anot Nacionalinio visuomenės sveikatos centro, Pasaulio sveikatos organizacija nepatvirtina, kad elektromagnetinės bangos sukelia vėžį, nors atskiri tyrėjai tą įrodyti jau bandė.

„Bent jau kaip teigia Pasaulio sveikatos organizacija, nėra tokių patikimų, labai svarių argumentų, galinčių patvirtinti tą poveikį, tačiau, vis dėlto, yra teikiamos rekomendacijos mobilaus ryšio įrenginius laikyti nuo savęs toliau“, – teigė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro atstovė Irena Taraškevičienė.

Reikalavimai Europos Sąjungos šalyse – vienodi

Prancūzija dar suteikė galimybę „Apple“ sumažinti „iPhone 12“ spinduliuotę per programinius atnaujinimus. Jeigu rodikliai viršytų normas ir baigus tyrimą, prancūzų spendimas galiotų visoje Europos Sąjungoje – „iPhone 12“ turėtų būti pašalinti ir Lietuvoje.

„Šiuo atveju, tai galioja visoje Sąjungoje, nes reikalavimai yra Europos Sąjungos direktyvoje, dėl elektromagnetinio suderinamumo ir atitikties sveikatos saugumui“, – aiškino Ryšių reguliavimo tarnybos direktoriaus pavaduotojas Dalius Kuliešius.

Lietuvoje šiuo metu atliekami elektromagnetinių bangų matavimai aplinkoje, tačiau matuoti spinduliuotės poveikį žmogui – galimybių nėra.

„Esame įsirengę naują laboratoriją ir atliekame pirkimo procedūras dėl reikalingos įrangos būtent dėl poveikio sveikatai tyrimo“, – dalijosi D. Kuliešius.

Vis dėlto, dažnuose namuose pilna prietaisų, kurie skleidžia gerokai daugiau elektromagnetinių bangų nei prancūzai išmatavo telefone, tad fizikas sako, jog europinės normos – labai griežtos.

„Jeigu telefonas skleidžia šimtus milivatų, galbūt ten 400-500 milivatų galingumo, tai mikrobangų krosnelė skleidžia 2 kilovatus. Aš manau, kad visi prietaisai, jeigu jie yra praėję sertifikavimus – jie yra saugūs“, – įžvalgomis dalijosi P. Ragulis.

Apple

Technologijoms modernėjant, prietaisų daugėjant, didės ir elektromagnetinis laukas.

„Žinoma, čia turbūt jau nuo Žemės susiformavimo laikų egzistuoja tas elektromagnetinis laukas, bet tas dirbtinis – rašoma, kad jo lygiai didės“, – teigė I. Taraškevičienė.

Ryšių reguliavimo tarnybos žiniomis, prancūzai ištyrė kelių dešimčių gamintojų telefonus, tačiau, kad leistinų normų neatitiktų ir kiti – skelbiama nebuvo.

Visą reportažą galite rasti LNK portale: