Valstybinio socialinio draudimo įstatymo projekte numatoma terminuotoms darbo sutartims taikyti dvigubą nedarbo draudimo įmokos tarifą.

LPK teigimu, toks reguliavimas yra perteklinis, kadangi atleidimo atveju tai, kad asmuo dirba pagal terminuotą darbo sutartį, automatiškai nereiškia, kad jam susirasti kitą darbą bus sunkiau nei dirbančiam pagal neterminuotą darbo sutartį.

Pasak LPK ekspertų, asmens įsidarbinimo galimybės priklauso nuo jo darbo patirties, kvalifikacijos, kompetencijos, įgūdžių, išsilavinimo ir kitų faktorių, o ne nuo darbo sutarties formos. Ydingas reguliavimas, kai terminuota sutartis automatiškai siejama su nekvalifikuotu darbu. Terminuotos darbo sutartys gali būti patrauklios kvalifikuotiems specialistams, pavyzdžiui, programuotojams, kūrybininkams ir pan., kurių paklausa darbo rinkoje yra didelė ir papildoma apsauga nėra pagrįsta.

Socialiniu modeliu siekiant didinti darbo santykių lankstumą ir patrauklumą užsienio investuotojams, šios nuostatos sukuria priešingą rezultatą, t.y. mažina tokių sutarčių patrauklumą.

Atkreiptinas dėmesys ir į kitas įstatymo projekto nuostatas, pavyzdžiui, galimybę draudėjo nesumokėtas „Sodros“ įmokas ir delspinigius išieškoti iš trečiųjų asmenų, t.y. draudėjo skolininkų, praleidusių skolos grąžinimo draudėjui terminą, sąskaitos, ar nustačius, kad draudėjo piniginės sumos yra pas kitus asmenis – ir iš tokių asmenų sąskaitų.

Pritarus tokiai nuostatai, „Sodra“ turėtų teisę areštuoti ir nurašyti draudėjo skolas beveik iš bet kurių asmenų, su kuriais draudėjas turi piniginių santykių. Tokia sistema įneštų daug neužtikrintumo juridinių asmenų finansiniuose santykiuose.

Svarbu ir tai, kad naujausiame variante atsisakyta pasiūlymo įvesti „Sodros“ įmokų lubas, nepritarta vadinamosios darbdavių įmokos „Sodrai“ mažinimui.

LPK teigimu, Darbo kodekso projekto ir „Sodros“ reformą reglamentuojančių įstatymų priėmimui Seime akivaizdžiai įtaką daro artėjantys rinkimai, taip pat pamirštamas pagrindinis pradėtų reformų tikslas – užtikrinti lankstesnius darbo santykius, didinti ekonomikos konkurencingumą ir šalies patrauklumą užsienio investuotojams.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)