„Suprantame, kad besiderančios pusės, tiek įmonės vadovybė, tiek įmonės profsąjungos, visada siekia savo užsibrėžtų tikslų, tačiau derybose realių rezultatų galima pasiekti tik įvertinus esamą situaciją ir ieškant bendrų sąlyčio taškų bei kompromisų“, – sakoma LPK atsiųstame komentare.

Darbdavių ir darbuotojų santykiuose geriausių rezultatų galima pasiekti tik derybų keliu, įsitikinę pramonininkai. Pasak jų, įmonės vadovai jau pademonstravo pasirengimą ieškoti bendrų sprendimų: AB „Achemos“ valdyba sausio 31-ąją pakoregavo atlygio sistemą, pripažindama, kad neužtikrino tinkamo darbo užmokesčio apskaitos vykdymo taip, kaip buvo numatyta. Vadovų skirstomų premijų fondas, iki tol siekęs 3,5 proc., buvo padidintas iki 5 proc.

„Achemos“ 2022 metų darbo užmokesčio fondas padidintas daugiau kaip 2 mln. eurų, taigi šiemet įmonės darbuotojai gaus didesnį atlygį, kai tik gamykla visiškai atstatys savo gamybinius pajėgumus. Tikėtina, kad tai įvyks pirmojo ketvirčio pabaigoje ar antrojo ketvirčio pradžioje, sako pramonininkai. Tikimės, kad tai tik pirmi žingsniai situacijos sureguliavimo link.

LPK tikisi, kad „Achemos“ vadovybei ir profsąjungoms pavyks pratęsti derybas ir susitarti dėl kolektyvinės sutarties. Kaip rodo kitų įmonių patirtis tiek Lietuvoje, tiek užsienyje, derybos dėl kolektyvinės sutarties trunka ilgą laiką, kol yra pasiekiamas abiem pusėms priimtinas kompromisas.

„Labai svarbu, kad vykstantis socialinis dialogas, kurio sėkmingas rezultatas būtų pasirašyta kolektyvinė sutartis, nebūtų politizuotas tiek politikų, tiek einančių į politiką, tiek ir išorinių organizacijų, kaip kad šiuo atveju Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos, kurių vadovai šiuo metu ruošiasi organizacijos rinkimams ir taip kaupia politinius dividendus. Visos šios situacijos akivaizdoje yra neatsakingas ir kenkėjiškas veiksmas, kai trečiosios pusės, neįvertinusios bendrų ekonominių iššūkių ir šios konkrečios įmonės situacijos, viešai ragina organizuoti streikus ir piketus.

Dar labiau įtampą augina Lietuvos šeimų sąjūdis, kuris kviečia kauniečius ir kitų miestų žmones vykti į Jonavą palaikymo akcijai“, – teigiama Lietuvos pramonininkų konfederacijos pranešime.

Pramonininkai sako, kad būtina įvertinti situaciją – įmonės vegetuoja, stovi ant bankroto slenksčio ar laikinai stabdo savo veiklą, nes susiduria su itin rimtais iššūkiais, atsiradusiais dėl geopolitinės ir ekonominės situacijos.

Pasak jų, darbo sąnaudos auga penktus metus iš eilės sparčiausiai, palyginti su mūsų kaimyninėmis valstybėmis, pastarąjį pusmetį stebimas rekordinis energijos ir žaliavų kainų šuolis. Lyginant su tuo pačiu periodu praėjusiais metais, elektros energija pramonei pabrango apie keturis kartus, rekordus pasiekė ir dujų, degalų, kitų energijos resursų bei žaliavų kainos. Įmonėms tenka spręsti ir naujos viruso omikron atmainos padiktuotą didelio susirgusių darbuotojų skaičiaus iššūkį.

„Lietuvos pramonininkų konfederacija šiuo sudėtingu laikotarpiu kviečia besiderančias puses susitelkti, o trečiųjų pusių nesivaikyti pigaus populizmo, siekiant savo, su įmonės darbuotojais nieko bendro neturinčių tikslų, ir neeskaluoti ir taip įtemptos situacijos. Tikimės, kad ekonominė situacija normalizuosis ir abiem besiderančioms pusėms pavyks rasti būtinus sprendimus“, – sakoma Lietuvos pramonininkų konfederacijos pranešime.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)