Gruodžio 1 d. įsigaliojusi tvarka nustato, kad už galimybių paso neturinčių darbuotojų testus turės mokėti arba pats darbuotojas, arba darbdavys. Kaip teigia LPK, ši situacija verslus, kurie priklauso sektoriams, kuriuose neturintys galimybių paso darbuotojai turi testuotis, pastato į nepalankią padėtį. Atkreiptas dėmesys, kad jeigu galimybių paso neturintiems darbuotojams profilaktinio testavimo išlaidas apmoka darbdavys, postūmio vakcinacijai nebelieka.

„Šiuo metu verslai susiduria su itin dideliu darbuotojų stygiumi, tad darbuotojus, kuriems privaloma testuotis, lengva pervilioti į tuos sektorius, kuriuose testavimas nėra privalomas. Darbdaviai savo praktikoje pastebi, kad galimybių paso neturintys darbuotojai neretai būna ir geri specialistai, nuo kurių priklauso įmonės veikla. LPK nuomone, taip yra sukuriama nesąžininga konkurencija, reikalinga suvienodinti sąlygas“, – nurodoma LPK pranešime.

Kaip teigia, šiuo metu galiojanti tvarka išskiria tik kai kuriuos sektorius, kurių galimybių paso neturintys darbuotojai privalo periodiškai testuotis. Atitinkamai yra numatyti sektoriai, kurių galimybių paso neturintys darbuotojai privalo testuotis tik prieš pradėdami darbą.

„Akivaizdu, kad net ir tuose sektoriuose, kuriuose neturintys galimybių paso darbuotojai neprivalo testuotis, realybėje sunkiai išvengia kontakto su kitais darbuotojais (jeigu nėra galimybės darbo atlikti nuotoliniu būdu).

LPK ragina Sveikatos apsaugos ministeriją apsvarstyti, ar nereikėtų įvesti privalomo galimybių paso neturinčių darbuotojų, kurie neturi galimybės dirbti nuotoliniu būdu, profilaktinio testavimo visuose sektoriuose ir nustatyti mokslu grįstą, racionalų, epidemiologų įvertintą periodiškumą. Toks sprendimas padėtų išvengti diskriminacijos, su kuria susiduria kai kurie sektoriai, būtų suvienodintos sąlygos veikiantiems verslams ir užtikrintas lygiateisiškumo principas“, – nurodoma kreipimęsi.

LPK pabrėžia, kad kartu būtina išlaikyti protingą periodinio testavimo kainą – neturintiems galimybių paso darbuotojams periodiškai testuotis PGR testais būtų per daug brangu. Tokiu atveju nesutiktų mokėti nei darbdaviai, nei darbuotojai ir paskatintume tokius darbuotojus pasitraukti į „šešėlinę“ veiklą.

„Konfederacija paragino ministeriją apsvarstyti šį pasiūlymą siekiant tiek geresnio epidemiologinės situacijos valdymo, tiek verslų lygiateisiškumo principo užtikrinimo. LPK atsakingai žiūri į pandemijos valdymo priemones. Palaiko poziciją, kad tik visuotinis imunitetas, įgytas pasiskiepijus didžiajai daliai visuomenės, galės garantuoti netrikdomą valstybės, visuomenės ir verslo gyvenimą bei veiklą. Visuomenės sveikata ir saugumas yra tarp svarbiausių prioritetų“, – teigiama komentare.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (128)