Plungėje įsikūrusios bendrovės „Baltic Non-Woven“ istorija prasidėjo nuo prekybos neaustinėmis medžiagomis, tačiau netrukus buvo nuspręsta šį produktą pradėti gaminti. 2021 m. Plungėje prasidėjo fabriko statybos, įrangos montavimo darbai, o šiemet imtasi gamybos.

„Prekybos veikla prasidėjo dar neturint planų apie gamybą. Tačiau buvo palankus metas rinkoje ir pradėjome galvoti, kad reikėtų šį produktą gaminti čia, Lietuvoje. Be to, šalia mūsų veikia spyruokles baldams ir čiužiniams gaminanti įmonė, tad ji tapo pirmąją kliente, mūsų medžiagą naudojančia spyruoklių blokams gaminti“, – Delfi sako „Baltic Non-Woven“ vadovas Benas Padvaiskas.

Plungėje gaminamos neaustinės, iš specialių plastikų liejamos medžiagos, yra skirtos baldų žemdirbystės, pakavimo, asmeninės higienos, medicinos, filtravimo įrenginių pramonei.

Pirmaisiais gamyklos darbo metais „Baltic Non-Woven“ gavo beveik 2,2 mln. eurų pajamų ir uždirbo 131 tūkst. eurų grynojo pelno.

Kinų apgavystės daug kam priimtinos

Nors Plungės neaustinės medžiagos gamykla veikia dar tik devynis mėnesius, bendrovės produkcija jau eksportuojama kone į visas Europos šalis, o įmonės vadovas sako, kad dabar vienas pagrindinių tikslų – atkovoti kuo didesnę rinkos dalį iš Azijos gamintojų.

„Kalbant apie Aziją, tai nėra pats draugiškiausias konkurentas visose srityse. Ypač pastaruoju metu, kai transportavimo konteineriais kaštai nukrito į ikipandeminį lygį, kinai labai stipriai sugrįžo į Europą su savo kainomis. Tai labai smarkiai kiša koją tiek Lietuvos, tiek visos ES gamintojams, nes jų pardavimo kaina kai kuriais atvejais yra žemesnė nei Europos gamintojų savikaina“, – aiškina B. Padvaiskas.

Pasak jo, konkuruoti su Kinijos verslininkais padeda aukštesnė gaminių kokybė. „Baltic Non-Woven“ medžiagą gamina iš 100 proc. polipropileno, tuo metu kiniškos produkcijos sudėtis dažniausiai būna maišyta, panaudojami pigesni, prastesnėmis savybėmis pasižymintys, komponentai.

„Mes seniau patys veždavomės medžiagas iš Kinijos perparduoti. Jie sakydavo, kad sudėtis tikrai yra 100 proc. polipropilenas, bet pasidarę tyrimus geriausiu atveju rasdavome 80 proc. Tokios apgavystės žinomos visoj ES, deja, daugumai įmonių tai yra tinkama. Pavyzdžiui, Lenkijos rinka yra užpildyta kiniška produkcija“, – teigia pašnekovas.

Jo teigimu, rasti klientų padeda ir tai, kad plungiškiai produkciją gali pristatyti greičiau nei kinai.

Laukia baldininkų atsigavimo

Didžioji dalis „Baltic Non-Woven“ klientų – bendrovės iš baldų pramonės. O šis sektorius pastaruoju metu išgyvena sunkumus, kurių pradžia praktiškai sutapo su Plungės gamyklos atidarymu.

Visgi B. Padvaiskas mano, kad sunkmetis kaip tik gali būti tinkamas metas veiklai pradėti ir įsivažiuoti.

„Dabar yra sunkus, bet geras laikotarpis. Iš vienos pusės, šiuo metu sunku pasiimti klientą, nes daugelis įmonių stengiasi laikytis savo stabilių tiekėjų ir jų nesiryžta keisti dėl nedidelio kainos ar kokybės skirtumo. Bet tai yra geras laikas apie save pasakoti, prisistatinėti, demonstruoti savo gaminių kokybę ir paskui augti kartu su baldų pramonės pakilimu, kuris vis tiek netruks ateiti“, – įsitikinęs bendrovės vadovas.

Jis sako, kad visą šių metų vasarą baldų pramonėje buvo jaučiamas rimtas sąstingis, bet nuo rugsėjo rinkoje prasidėjo suaktyvėjimas, kuris jaučiamas ir prieš didžiąsias žiemos šventes.

„Sunku pasakyti, kas bus po Naujų metų ar vėliau. Pamatysime. Visi šneka apie tai, kad atsigavimas laukia vasarą, bet vasarą tradiciškai ateina baldų pramonės atostogos. Žiūrėsime, kaip bus“, – svarsto B. Padvaiskas.

Darbuotojus auginasi patys

Pasak „Baltic-Non Woven“ vadovo, „Spunbond“ neaustinės medžiagos gamintojų Lietuvoje iki šiol nebuvo ir dabar daugiau nėra, tad galvojant apie gamybos plėtrą tenka nepamiršti ir darbo jėgos iššūkių, nes rasti tinkamų specialistų praktiškai neįmanoma, juos tenka augintis patiems.

„Nei Lietuvoje, nei kitose Baltijos šalyse nėra ir nebuvo. Artimiausi kraštai, kur vykdoma tokio tipo gamyba yra Lenkija ir Baltarusija. Tai, ką žinome ir ką esame išmokę, perduodame ateinantiems žmonėms ir juos auginamės čia. Jokia mokymo įstaiga tokių specialistų neparuošia, nuvilioti taip pat nėra iš kur. Tenka dirbti ir atsirinkti žmones pagal tam tikrus kriterijus“, – pasakoja B. Padvaiskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)