Bendrai pramonės atnaujinimui per penkis Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros (MITA) kuruojamus projektus iki 2021 metų turėtų būti padalinta 83,2 mln. eurų.

Dėl kai kurių Finansų ministerijoje posėdžiaujančio Investicijų komiteto jau patvirtintų projektų gali kilti klausimų. Pavyzdžiui, projektui „Pramonės perorientavimas, diegiant skaitmenines technologijas ir žiedinės ekonomikos plėtrą“ skiriama 50 mln. eurų, o jo metu turėtų atsirasti 500 naujų darbo vietų.

Taip išeina, kad viena nauja darbo vieta kainuos 100 tūkst. eurų? MITA atstovė Karolina Urbonaitė „Delfi“ sakė, kad taip teigti būtų netikslu.

„Kadangi pagal minimą priemonę siekiame dvejopų tikslų: kurti, transformuoti darbo vietas bei mažinti taršos rodiklius įmonėse“, – pastebėjo ji.

Projekte apibrėžti du rezultato rodikliai. T. y. 500 sukurtų naujų aukštos ir aukštesnės pridėtinės vertės darbo vietų arba transformuotų esamų darbo vietų. Reikalaujama, kad tokios darbo vietos būtų išlaikytos iki 2030 metų.

Antras rodiklis – kad paramą gavusiose įmonėse susidarančių atliekų kiekis sumažėtų ne mažiau 5 proc. arba perdirbti tinkamų atliekų skaičius padidėtų ne mažiau 10 proc., arba gaminių sudėtyje naudojamų antrinių žaliavų kiekis išaugtų ne mažiau 5 proc.

Investicijoms į pramonės transformaciją skiriama 35 mln. eurų. Dar 14,7 mln. eurų skiriama investicijoms į mažųjų skaitmeninių technologijų diegimą, o 300 tūkst. kainuos paramos administravimas.

„Pagal priemonę planuojame finansuoti 150 projektų. Kvietimas teikti projektų paraiškas planuojamas 2020 spalį. Pirmieji projektai turėtų startuoti 2020 lapkritį“, – sakė MITA teisės, pirkimų ir vertinimų skyriaus vyriausioji specialistė.

Dar 4 projektai

MITA koordinuos dar keturis jau patvirtintus Finansų ministerijos parengto ilgalaikių investicijų ekonomikos skatinimui plano projektus.

Projekte „Bendri mokslo verslo projektai technologinei plėtrai“ bus skatinamas mokslo ir verslo bendradarbiavimas, kuriant ar tobulinant sukurtų mokslo žinių pagrindu naujus mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros (MTEP) produktus.

Tikimasi, kad iki 2021 metų bus įvykdyta 30 projektų, kurių kuriamo MTEP produkto sritis yra susijusi su projekte dalyvaujančio doktoranto arba jauno mokslų daktaro tema.

Iš viso siekiama įgyvendinti 70 bendrų mokslo ir studijų institucijų bei verslo projektų. Tam numatyta 12 mln. eurų.

Projekte „Trumpo laikotarpio naujų inovacinių veiklų palaikymui“ 100 įmonių turėtų būti išdalinta 1,2 mln. eurų.

Įmonė turėtų diegti inovacijas, kurios apibrėžiamos taip: „Nauji ar iš esmės patobulinti produktai ar procesai, įskaitant gamybos, statybos, konstravimo ar kitus procesus, nauji rinkodaros metodai, nauji verslo, darbo vietos organizavimo ar išorinių ryšių metodai, įdiegti į rinką, viešojo valdymo, socialinę, kultūros sritį“.

Tikimasi, kad dėl to projekte dalyvaujančių įmonių pajamos didės 20 proc.

Taip pat bus skatinamos „žaliosios“ inovacijos. „Žaliaisiais inočekiais“ vadinamame projekte ketinama išdalinti 5 mln. eurų.

Šią sumą planuojama paskirstyti 108 įmonėms, kurių investicijų į technologines ekoinovacijas padidėjimas per 3 metus pasiektų 100 proc. Vieno projekto vertės riba – 50 tūkst. eurų.

„Šiuo metu nėra priemonių, kurios būtų skirtos skatinti ekoinovacijas ir kurių vertė būtų iki 50 tūkst. eurų. Pavyzdžiui, pagal priemonę „Eco-inovacijos LT+“ finansuojamų veiklų apimtys yra nuo 50 tūkst. iki 1,5 mln. eurų“, – rašoma plano priede.

Ten pat paaiškinama, kad šio projekto tikslinė grupė yra labai mažos, mažos ir vidutinės įmonės.

Galiausiai „Ateities ekonomikos DNR“ ruošiamasi paskatinti biotechnologijų srities plėtrą. Teigiama, kad šiuo metu ji yra netvari ir neišnaudojamas jos potencialas. Todėl skiriant 12 mln. eurų norima vystyti rinkai patrauklius inovatyvius produktus ir didinti sektoriaus įmonių konkurencingumą.

Tikimasi, kad iki 2021 metų pabaigos bus sukurti 45 gaminiai, paslaugos ar procesai (ar jų prototipai), projektuose kartu su mokslo ir studijų institucijomis dalyvaus 15 įmonių, bus paduotos 9 patentų paraiškos.

Kaip žinia, Finansų ministerijos parengtame ilgalaikių investicijų ekonomikos skatinimui plane, vadinamame „Ateities ekonomikos DNR“, iš viso numatyta 6,3 mlrd. eurų.

Naujos investicijos turėtų sudaryti 2,2 mlrd. eurų, o paspartintos jau suplanuotos investicijos – 4,1 mlrd. eurų.

Šiuo metu plane yra 15 patvirtintų projektų, tačiau kas savaitę posėdžiaujantis investicijų komitetas turėtų jų patvirtinti daugiau. Apie juos skaitykite kitose „Delfi“ publikacijose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (121)