Viešųjų biodujų pildymo punktų su stotelėmis, pritaikytomis pildyti biometanu arba kitomis biodujomis, įrengimas ir taršių transporto priemonių pakeitimas alternatyviaisiais degalais varomomis ir joms reikalingos viešosios pildymo infrastruktūros plėtra yra būtina priemonė nacionalinių ir ES transporto sektoriaus žalinimo tikslų pasiekimui – kelių transportas sukelia net apie 95 proc. visos transporto sektoriaus taršos.

„Rinkoje yra didelis poreikis skatinti neiškastiniais degalais varomų transporto priemonių naudojimą. Atsižvelgdama į tai, Susisiekimo ministerija, vystydama reikalingą pildymo infrastruktūrą, siekia sudaryti galimybes plačiau naudoti mažiau taršias transporto priemones. Šių pildymo punktų plėtros skatinimas yra naujas, svarbus ir ilgai lauktas žingsnis, sudarantis sąlygas aplinkai draugiškesnių transporto priemonių platesniam naudojimui“, – pranešime teigė susisiekimo viceministrė Agnė Vaiciukevičiūtė.

Agnė Vaiciukevičiūtė

Galimi pareiškėjai – juridiniai asmenys, turintys teisę vykdyti ekonominę veiklą. Maksimali galima skirti pareiškėjui suma – ne didesnė nei 200 tūkst. eurų. Projektai bus finansuojami pagal Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo planą „Naujos kartos Lietuva“, finansuojamo iš Europos Sąjungos ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonės „NextGenerationEU“.

Teikti paraiškas viešųjų suslėgtų biodujų pildymo punktų įrengimo projektams galima iki 2024 m. rugsėjo 30 d.

Susisiekimo ministerija rengia finansavimo aprašą ir šiais metais taip pat planuoja skelbti virš 10 mln. Eur kvietimą biodujomis varomų sunkiųjų transporto priemonių įsigijimo paskatinimui.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją