„Kažkas turi verslo modelius ir įgalina tas paslaugas, kaip žmonės turėtų ir galėtų dalintis filmais. Iš tiesų nieko nėra nemokamo – serveriai, infrastruktūra ir visi kiti dalykai kainuoja. Reikėtų tiesiog garsiai pasakyti, kad tai yra kažkieno verslas, ir tas verslas naudojasi tuo turiniu, kad uždirbtų pinigus, o vartotojai yra to įkaitai“, - laidoje „Dienos klausimas“ ketvirtadienį kalbėjo R. Matulis.

Pasak jo, kad žmonėms buvo suformuota tokia nuomonė, kad internetas ir jo turinys yra nemokamas, dėl to šalyje taip ir klesti internetinis piratavimas:

„Internetas iš tiesų yra labai laisvas ir buvo parduotas mūsų visuomenei per tokius reklaminius šūkius kaip „įsigyk mano interneto paslaugą“ ir atsisiųsi filmą akimirksniu“, - kalbėjo R. Matulis.

Psichoterapeutas prof. Eugenijus Laurinaitis nurodė, kad piratavimas yra pasaulinis fenomenas ir lietuviai nėra niekuo išskirtiniai – nei daugiau, nei mažiau piratauja.

„Tai labai aiškiai įrodo moksliniai tyrimai, jie yra ir Lietuvoje atlikti, ir daugelyje pasaulio šalių. Piratavimas mažesnis diktatoriškose valstybėse ir ten, kur valstybė nusprendžia investuoti į kiekvieno savo piliečio elektroninės veiklos sekimą. Tai šitoks sekimas ir baudžiamasis ar administracinis persekiojimas stabdo piratavimą“, - nurodė R. Matulis.

Visą laidos „Dienos klausimas“ įrašą klausykite čia