Registrų centro duomenimis, sklypas Karklės etnokultūriniame draustinyje priklauso prabangiais dizainerių ženklais prekiaujančios rūbų parduotuvės „Du broliai“ savininkui V. Jankauskui su žmona Lilija. Sklype stovi prabangus namas, tačiau ginčas įsiplieskė dėl privažiavimo prie sklypo.

Kelias valstybinėje žemėje virto statiniu

Pajūrio regioninio parko direktorius Darius Nicius DELFI teigė, kad netikėtai patvarkytas kelias valstybinėje žemėje virto statiniu.

„Iki sodybos eina privažiavimo keliukas ir gal 2003 metais buvo tokia procedūra, kad dar prieš tai buvęs savininkas susiderino techninį projektą sodybos statybai, jame buvo numatytas ir to privažiavimo keliuko remontas, buvo išreikštas noras, kad privažiavimo kelią nori susitvarkyti, buvo parengtas toks supaprastintas projektėlis“, - pasakojo D. Nicius.

„Du broliai“ savininko kelias

Vėliau prie sklypo esantis keliukas virto statiniu: „Naujieji savininkai tuo pagrindu norėjo įrengti trinkelių dangą. Ir vėliau jie visą tą kelio pagerinimą, tą dangą, Registrų centre užregistravo kaip statinį ant valstybinės žemės.

Dabar yra teisminis ginčas, kad statinio juridinis registravimas būtų panaikintas. Išeina Lietuvoje toks kuriozas, kad Registrų centras iš viso nežiūri į žemės nuosavybę, jie neturėjo nei sklypo, nei nuomos sutarties.“

Schema: įregistravus statinį galima reikalauti ir sklypo

Parko direktorius teigė, kad tokio dalyko įteisinimas atvertų kelią piktnaudžiavimui, mat po savo statiniu galima reikalauti ir sklypo suformavimo ir nuomos supaprastintomis sąlygomis, be jokio aukciono.

„Tokiu atveju gali atsirasti piktnaudžiavimas, kai yra registruotas statinys, gali žmogus jau kreiptis į žemėtvarką ir jam privalo suformuoti žemės sklypą, jį parduoti arba išnuomoti. Mes ir teisme akcentavome, kad iki šiol jų vykdyta veikla rodo tokį polinkį, jie yra uždėję užtvarus, kad kiti žmonės nepravažiuotų, bet sako, kad ne jie. Bet jeigu dar atsiranda nuosavybė, dar didesnė tikimybė, kad bus užtverta“, - kalbėjo D. Nicius.

„Du broliai“ savininko kelias

Teisme - ginčas su NŽT

Dabar Nacionalinės žemės tarnyba (NŽT) siekia nuginčyti keliuko registravimą. Tai DELFI patvirtino NŽT atstovė Aušrinė Lisauskienė.

Vis dėlto ji teigė, kad byla yra labai sudėtinga, artimiausiu metu NŽT tikslins savo ieškinį ir kol kas atskleisti apie teisminį procesą nieko negalėjo.

Nesutinka su ieškovų reikalavimais

Teisme V. Jankauską atstovaujantis advokatas Vydmantas Grigoravičius DELFI teigė, kad nesutinka su ieškovo reikalavimais, tačiau daug argumentų nedėstė.

„Byla dar nebaigta nagrinėti, nagrinėja pirma instancija. Yra registruotas statinys, paskutinis prašymas buvo atidėti nagrinėjimą dėl to, kad ieškovas neapsisprendžia, ko jis nori. Mūsų pozicija yra tokia, kad mes nesutinkame su Nacionalinės žemės tarnybos reikalavimais“, - kalbėjo V. Grigoravičius.

Žinote nelegalių ir savavališkų statybų atvejų Lietuvos parkuose, draustiniuose, valstybinėje žemėje arba kai statybos prasidėjo be leidimų taip pat įtartinų žemės užgrobimo atvejų bei sandorių? Kviečiame informacija pasidalinti su portalu DELFI. Garantuojame šaltinių konfidencialumą. Rašykite laiškus elektroniniu paštu birute.davidonyte@delfi.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (125)