R. Azevedas svečiuojasi Buenos Airėse, kur pasaulio šalių lyderiai renkasi į G20 šalių viršūnių susitikimą. Vienas iš esminių klausimų, aptariamų susitikime, bus prekybos karas tarp Jungtinių Valstijų ir Kinijos. JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir jo kolega iš Kinijos Xi Jinpingas susitikti turėtų šeštadienio vakare.

„Manau, kad tai yra didžiausia ne tik PPO, bet visos pasaulio prekybos sistemos krizė nuo Bendrojo muitų ir prekybos susitarimo (GATT) pasirašymo 1947 m. Šiuo metu tam tikri esminiai organizacijos principai, kaip bendradarbiavimas ir lygiateisiškumas, yra atmetami. Manau, kad tai yra labai rimta“, - dabartinę situacija pasaulio prekyboje apibūdino R. Azevedas.

Jo teigimu, JAV ir Kinija turi pereiti nuo „grasinimų, kaltinimų ir rodymų pirštais“ prie konstruktyvių ir civilizuotų derybų.

Jungtinės Valstijos ir PPO šiuo metu nesutaria dėl organizacijos apeliacinės institucijos, sprendžiančios prekybos nesutarimus tarp šalių.

JAV boikotuoja naujų teisėjų paskyrimą į instituciją, dėl to teisėjų skaičius institucijoje sumažėjo iki minimalaus, reikalingo išspręsti ginčus. Jei konfliktas tarp Jungtinių Valstijų ir PPO nebus išspręstas, prekybos ginčų sprendimas PPO jau nuo kitų metų bus paralyžiuotas.

R. Azevedo teigimu, PPO šalys svarsto „planą B“, siekdamos išvengti PPO apeliacinės institucijos griūties.

„Žinoma, pagrindinis klausimas yra - ar JAV pritars „planui B“. Jei Jungtinės Valstijos jį atmes, manau, kad PPO nebegalės spręsti prekybos ginčų“, - niūrų PPO ateities vaizdą piešė R. Azevedas.

PPO vadovas taip pat pakomentavo „Brexito“ be sutarties perspektyvas: „Jei vadinamasis „kietasis Brexitas“ įvyks, mano nuomone, apie pusė Jungtinės Karalystės (JK) prekybos niekaip nepakistų. Didžiosios Britanijos prekyba su JAV, Kinija, Japonija, Brazilija, Meksika išliktų tokia pat.„

„Tačiau, žinoma, kad kita pusė JK prekybos vyksta su ES. Poveikis prekybai su ES priklausys nuo tikslių „Brexito“ sąlygų ir muitų tarifų, kurie įsigalios šaliai pasitraukus iš Sąjungos“, - teigė R. Azevedas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)