Remiantis PPO, Jungtinių Valstijų prezidento Donaldo Trumpo įvesti tarifai jau pradeda „kandžiotis“. Organizacija įspėja, kad pasaulio prekybai kyla grėsmių, o jos skaičiuojamas ketvirčio perspektyvų indeksas smuktelėjo iki 100,3 punkto nuo 101,8 punkto, apskaičiuoto gegužę antrajam ketvirčiui.

Tokie rezultatai rodo prekybos augimo sulėtėjimą ateinančiais mėnesiais, atsižvelgiant į vidutinės trukmės tendencijas.

D. Trumpas jau įvedė tarifus plieno ir aliuminio importui iš pagrindinių Jungtinių Valstijų prekybos partnerių, o kitas tikėtinas taikinys - transporto priemonės.

Vašingtonas bando priversti Kiniją keisti ekonominį modelį ir sumažinti Jungtinių Valstijų prekybos deficitą. JAV praėjusią savaitę pasiūlė 25 proc. tarifą 200 mlrd. JAV dolerių vertės Kinijos importui, o Pekinas pasiūlė atsakomuosius tarifus 60 mlrd. JAV dolerių vertės Jungtinių Valstijų prekėms.

„Pasaulio prekybai kyla grėsmė. Ar vadinsime dabartinę situaciją prekybos karu, ar ne, pirmieji šūviai buvo iššauti“, - PPO direktorius Roberto Azevedo rašė nuomonių skiltyje. Jo poziciją ketvirtadienį publikavo keletas laikraščių.

„Situacija labai rimta. Abipusiai prekybos apribojimai negali būti laikomi normaliais. Tolesnis situacijos plėtojimas sukeltų grėsmę pasaulio ekonomikai ir labiausiai pakenktų neturtingiesiems“, - pridūrė jis savo komentare.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)