PPO antradienį pranešė, kad dėl šio klausimo, kuris pirmą kartą buvo iškeltas prieš penkerius metus, rugsėjo 21 dieną bus sušauktas specialus ginčų sprendimo tarybos posėdis.

Byla prasidėjo 2013-ųjų gruodį, kuomet Kinija apskundė Jungtines Valstijas – Pekinas buvo nepatenkintas dėl to, kaip Vašingtonas vertina, ar eksportas į JAV rinką yra parduodamas už mažesnę nei rinkos kainą.

Antidempingavimo muitus tarptautinės prekybos taisyklės leidžia su sąlyga, jei šie muitai atitinka griežtas sąlygas. Ginčai dėl antidempingavimo priemonių dažnai atsiduria PPO ginčų sprendimo tarybos darbotvarkėje.

Šiuo atveju Kinija tvirtina, kad JAV, pažeisdamos PPO taisykles, vykdė vadinamąją „nulio nustatymo“ praktiką, pagal kurią importo kaina paskaičiuojama lyginant su normalia prekių verte Jungtinėse Valstijose, taip nustatant, ar importo kainos nėra per mažos.

2016-ųjų spalį PPO ekspertai priėmė daugiausia Kinijai palankų sprendimą, įskaitant „nulio nustatymo“ klausimu.

JAV praėjusį birželį pažadėjo per „atitinkamą laiko tarpą“ pakoreguoti savo kainų skaičiavimo metodiką. Šių metų sausį ginčų sprendimų taryba paskelbė, kad korekcijas Vašingtonas privalo atlikti iki rugpjūčio 22 dienos, bet JAV vėliau pripažino to iki galo nepadariusios.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)