„Dar daugiau sąžiningumo! Taip gražiai šiandien finansų ministrė pranešė apie mokestinių pasiūlymų pokyčius po viešų konsultacijų. Tačiau panašu, kad po šios mokesčių peržiūros biudžeto pajamų ir BVP santykis, pagal kurį velkamės ES gale, dar ir gali sumažėti.

Per pastarąją savaitę vyriausybė strategiškai gerai nusprendė komunikuoti apie mokesčių peržiūrą pradėdama nuo pozityvios žinios, kuri patinka visiems: NPD prilyginti MMA ilgesniu laikotarpiu.
Tai yra labai gera idėja, bet turi būti aiškūs šaltiniai, kuriais bus finansuojamas tas biudžeto praradimas. Nes tie visi mokesčių padidinimai, pristatyti kovą ir pakoreguoti dabar, tokių sumų nesugeneruos“, – feisbuke parašė jis.

SEB ekonomistas pastebėjo, kad būtų labai naudinga, jeigu Finansų ministerija viešai parodytų, kokias papildomas pajamas ir kokius biudžeto pajamų praradimus planuoja iš kiekvieno atskiro pasiūlyto mokestinių pokyčių sprendimų.

„Žinau, kad banalu vėl priminti estus, kurių vyriausybė irgi pristatė mokestinių pokyčių pasiūlymą, tačiau ten nevyniojama į vatą su tikslais: auginti biudžeto pajamas siekiant didinti finansavimą krašto apsaugai, infrastruktūrai ir žaliajai transformacijai. Gal toks tiesmukumas ir pakenks galimybėms tokią reformą patvirtinti, pamatysim, tačiau priminsiu, kad Estijos biudžeto pajamų ir BVP santykis ir taip didesnis negu Lietuvoje“, – pridūrė T. Povilauskas.

ELTA primena, kad Finansų ministerijos siūlymu, 2024 m. MMA ir NPD santykis pagal suplanuotą MMA didinimą 10 proc., o NPD – 20 proc., būtų 81 proc.

Tuo metu 100 proc. santykį, NPD didinant dvigubai sparčiau negu MMA, pasiekti pavyktų 2028 m. Tais metais numatoma, kad NPD ir MMA galėtų siekti beveik 1200 eurų.

Ministerija nurodo, kad didėjant NPD, uždirbantiems iki 1 vidutinio darbo užmokesčio (VDU) mokestinė našta toliau nuosekliai mažės. Iki 1 vidutinio darbo užmokesčio (VDU) uždirbančiųjų Lietuvoje yra 70 proc., – 811 tūkst. asmenų. 2024 m. prognozuojamas VDU – 2045 eurai „popieriuje“.

Skaičiuojama, kad kitais metais sprendimas kainuotų apie 200 mln. eurų, o iki 2028 m. jo našta valstybės biudžetui pasiektų 573 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją