Briuselis pirmadienį pareiškė, kad Portugalijos padėtis visiškai kitokia nei Airijos. Tai yra tiesa, tik gaila, kad Portugalijos padėtis panaši į Graikijos. O Ispanijos scenarijus primena Airijos padėtį.

Ar tai valstybės obligacijų, ar bankų sistemos krizė, bet tai tik pradžia, ir rinkos vėl nerimauja.

„Tai akivaizdūs įrodymai, kad Graikija nėra išskirtinis atvejis, ir Europos vadovybė baiminasi, kad šis užkratas išplis, – pasakė Simonas Derrickas, „Bank of New York Mellon“ iždo vadovas. – Iš to galima suprasti, kad egzistuoja rizika.“

Didžiausia rizika gresia Portugalijai. Viešo sektoriaus skola, kuri siekia apie 80 proc. BVP, pati savaime nekeltų problemų, bet kartu su 9,3 proc. biudžeto deficitu, kuris nesumažėjo nepaisant griežtų taupymo priemonių (padidinto PVM tarifo ir išlaidų mažinimo), ji verčia nerimauti dėl suverenių skolų pinklių.

Dar blogesnė padėtis privačiajame sektoriuje, kuriame skola siekia 240 proc. BVP. Užsienio investicijos sudaro apie 40 proc. lėšų, o nerimas dėl ekonomikos jau išstūmė Portugalijos bankus iš tarptautinių rinkų, praneša Giada Giani, Europos ekonomistė, dirbanti „Citigroup“.

Ispanijos problemos primena Airijos padėtį. Airijos nacionalinių bankų aktyvų vertė penkiskart viršija nacionalinės ekonomikos dydį. Ispanijos bankų aktyvai triskart didesni. Abiejose šalyse, sprogus nekilnojamojo turto burbului, aktyvų kainos nukrito.

Iki šio laikotarpio bankų rekapitalizavimas Ispanijos vyriausybei kainavo 1 proc. BVP, o Airijos vyriausybei – 20 proc. G. Giani mano, kad padėtis dar pablogės.

Ir Airijos, ir Ispanijos valstybiniai finansai iki krizės nekėlė problemų. Prognozuojama, kad viešojo sektoriaus skola šiais metais sudarys 65 proc. BVP, o 9,3 proc. deficitas, taikant taupymo programą, bus sumažintas penkiais procentiniais punktais.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją