2009 m. sukurtos taisyklės siekiant pritraukti užsienio kapitalą į Portugaliją, smarkiai nukentėjusią per 2008 m. finansų krizę, numatė visišką, o vėliau dalinį atleidimą nuo mokesčių. Lengvata pasinaudojo maždaug 10 tūkst. žmonių, daugiausia iš Prancūzijos, Jungtinės Karalystės ir Italijos, apsigyvenusių Lisabonoje ir pietiniame Algarvės regione. Taisyklės buvo taikomos užsieniečiams, gyvenantiems Portugalijoje mažiausiai pusę metų, iki 2020 m., tai reiškė, kad jie buvo atleisti nuo pajamų mokesčio, nors vėliau buvo pasiūlytas sumažintas mokesčių tarifas.

Tačiau ši priemonė prisidėjo prie sparčiai pastarąjį dešimtmetį išaugusių būsto kainų, galiausiai ministras pirmininkas Antonio Costa pavadino tai „fiskaliniu neteisingumu“ ir nuo kitų metų lengvatas panaikino.

Tyrimai rodo, kad 2012–2021 m. būsto kainos Portugalijoje padidėjo 78 proc., o tuo metu visoje Europos Sąjungoje - tik 35 procentais.

Tūkstančiai portugalų šeštadienį išėjo į Lisabonos ir 20-ies kitų šalies miestų gatves reikalaudami stipresnio vyriausybės įsikišimo, kad būtų suvaldytos nebeįperkamu tapusio būsto kainos.

A. Costos vyriausybė ne tik panaikino šią išimtį, bet ir paskelbė daugybę kitų priemonių, pavyzdžiui, reikalavimą išnuomoti butus, jei jie buvo laisvi daugiau nei dvejus metus.

Vasarį Portugalija pareiškė nutraukianti „auksinių vizų“ išdavimą turtingiems užsienio investuotojams. Praėjusią savaitę A. Costos vyriausybė taip pat nusprendė dvejiems metams sumažinti skolinimosi palūkanas, tai gali padėti maždaug milijonui šeimų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją