Jau ne pirmą vasarą saloje sąskrydžius rengia šalies ar regiono policijos pareigūnai, bibliotekininkai, baikeriai ar politinės partijos. Tokiose šventėse įėjimus į salą neretai užtveria skelbimai, kad renginys yra uždaras ir pašalaičiai nepageidaujami.

Kaip gi taip, teritorijos yra viešos, pakrantės ir poilsio aikštelės tvarkomos už mokesčių mokėtojų pinigus, šiukšlynus valo ir pieveles šienauja savivaldybei priklausanti komunalininkų bendrovė, o naudotis tuo geru ir grožiu tegali išrinktieji, kuriems valdžia leidžia? Jeigu leidžia, tai gal kokios asmeninės naudos iš to turi?

Tokie miestiečių pasvarstymai ir viešos diskusijos paskatino rajono politikus griežčiau apibrėžti organizuotų poilsiautojų įsipareigojimus, kad jie po pramogų gražiame gamtos prieglobstyje ne tik savo šiukšles susirinktų, poilsiaviečių nenusiaubtų, bet ir vietos biudžetą bent kiek papildytų.

Rajono tarybos posėdyje ir nutarta pakeisti masinių renginių organizavimo Kupiškio rajono viešose vietose tvarkos aprašą ir numatyti, kad masiniams ar komerciniams renginiams reikės leidimo, už kurį bus privaloma sumokėti vietinę rinkliavą. Tarybos nariai patvirtino vietinės rinkliavos nuostatus, numatė aštuonias vietas mieste bei rajone, kur renginiai dažniausiai ir iki šiol vykdavo, tik nemokamai.

Už masinio renginio pirmąją dieną reikės sumokėti 500 litų, už kiekvieną kitą – po 100 Lt, jeigu renginys komercinis, sumos padvigubės, atitinkamai 1 tūkst. ir 200 Lt. Jeigu renginius organizuos Kupiškio įstaigos, rinkliavos mokesčiai joms bus perpus mažesni.

Sprendimo projektą politikams posėdyje pristatęs rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Edikas Puipas teigė, kad rinkliava nepadengs poilsio teritorijų priežiūros išlaidų, tačiau bent kiek palengvins finansinę naštą, sudrausmins organizatorius ir iškylautojus.

Itin poilsiautojų pamėgtai Uošvės liežuvio salai per metus tvarkyti, želdiniams prižiūrėti komunalininkai išleidžia apie 11 tūkst. litų.

Politikai netgi iškėlė idėją, kad Uošvės liežuvio salai reikėtų savo sodininko, savivaldybė galėtų paskelbti tokios paslaugos aukcioną. Gal koks vietos gyventojas, senjoras už minimalų atlygį galėtų imtis tokio gražaus darbo.

Iniciatyvūs kupiškėnai turi įvairiausių idėjų. Štai rajono tarybos narys, Lietuvos bitininkų draugijos rajono skyriaus pirmininkas Juozas Žeimantas yra šalies Prezidentės bitininkas, prižiūri Prezidentūrai kupiškėnų padovanotus avilius. Būtų gražu, jei ir Uošvės liežuvio sala bei jos dendrologinis parkas turėtų savo sodininką.