Tapo budresni

„Šį barą nubaudėme praėjusią savaitę. Neabejojame, kad naktinė prekyba alkoholiu išsinešti tebevyksta ir dabar. Štai jau atvažiavo vienas automobilis“, – po 22 val. atvykus prie neišvaizdaus baro M.Riomerio gatvėje, pasakojo Kauno policijos Viešosios tvarkos valdybos Prevencijos skyriaus viršininkas Tauris Stauskis.

Policija sekmadienio naktį, kaip visada, vykdydama tokius reidus, važinėjo nepažymėtu skiriamaisiais ženklais automobiliu. Vis dėlto pora prie durų stoviniavusių vyrukų, pamatę atokiau sustojusį automobilį, smuko vidun. Netrukus iš baro išėjo klientas, taip ir negavęs nusipirkti alkoholio. „Pardavėjai tapo budresni, pavaišina alkoholiu kokius nors neturinčius ką veikti vyrukus, o šie už tai sutinka stebėti aplinką ir perspėti apie įtartinus automobilius“, – aiškino pareigūnai.

Prie kito baro Žeimenos gatvėje budrus buvo pats pardavėjas. Kai privažiavo taksi ir iš jo išlipęs vyras įėjo vidun, netrukus durys vėl prasivėrė, tarpduryje kyštelėjo pardavėjo galva ir tuoj pat įsmuko atgal. Netrukus klientas išėjo nešinas tik limonado buteliu.

Paklausa – milžiniška

Panašus scenarijus klostėsi ir Šv.Gertrūdos gatvėje. „Ką gi, pastovėsime dėl prevencijos, bent trumpam sustabdysime prekybą“, – nusprendė pareigūnai ir stabtelėjo prie baro, kuris tiesiai šviesiai vadinasi „Gėrimai visą parą“.

Vos per kelias minutes pamatėme daugiau kaip dešimtį įeinančių ir išeinančių iš baro nusivylusių klientų, vis pašnairuojančių į pareigūnų automobilį. „Šis baras pernai baustas kelis kartus, kol savivaldybė atėmė licenciją naktinei prekybai alkoholiu. Tada baras užsidarė, bet greitai vėl duris atvėrė jau kitos įmonės vardu ir dabar toliau prekiauja svaigalais išsinešti. Nauja įmonė jau irgi ne kartą yra bausta“, – pasakojo pareigūnai.

Daug automobilių nuolat sustodavo ir išvažiuodavo prie visų aplankytų barų, kurie tik minimaliai pasirūpina tuo, kad būtų panašūs į maitinimo įstaigas, – pastato vieną kitą staliuką, bet taiko lito ar dviejų antkainį buteliui. Akivaizdu, kad klientai į tokius barus vyksta ne vakaroti, o kaip į naktines alkoholio parduotuves. Tokių taškų Kaune yra apie 30. Kai kurie po reidų sutrumpino darbo laiką, kiti užsidarė, bet dauguma toliau intensyviai prekiauja.

Pardavėjai gudrauja

Kai kuriems pavyko išsisukti nuo pareigūnų baudų, tačiau keliuose aplankytuose baruose sekmadienio naktį buvo užfiksuoti aiškūs pažeidimai ir surašyti protokolai.

Savanorių prospekte prie, rodos, nekaltai kibinine pasivadinusio baro pareigūnai apklausė vyruką, nešiną trauktine. Butelis buvo pradarytas ir uždengtas vienkartiniu puodeliu. Pirkėjai bausmės nesulaukia, jie tik vietoje apklausiami kaip liudytojai.

Pardavėjas, ramiai išklausęs apie užfiksuotą pažeidimą, paaiškino, kad jis, kaip ir reikalaujama įstatyme, atidaręs butelį ir liepęs klientui gerti vietoje. „Manęs neklausė ir pabėgo“, – postringavo pardavėjas.

Kai buvo priimta Alkoholio kontrolės įstatymo pataisa, kad naktimis alkoholį galima parduoti ir gerti vietoje, prekybininkai bandė gudrauti, esą jie negali trukdyti klientui išeiti su atidarytu buteliu. „Bet teismai aiškiai pasakė, kad turi būti vykdomos abi sąlygos: butelis turi būti atidaromas ir alkoholis geriamas vietoje. Kitu atveju tai traktuojama kaip draudžiama prekyba svaigalais“, – aiškino T.Stauskis.

Draudimai – naujiena

Pareigūnui rašant protokolą, į vadinamąją kibininę įgužėjo du įkaušę vyrukai, puolė prie šaldytuvo su alumi, ištraukė du didelius plastikinius butelius ir paprašė kuo greičiau juos aptarnauti. „Taigi mūsų taksi laukia, mes išgersime čia truputį, jei reikia, bet likusį alų norime išsinešti“, – vis bandė jie brukti pardavėjui butelius, nors pareigūnas jiems paaiškino, kad kaip tik už tokius triukus ir baudžiamas pardavėjas.

Pareigūnus labiausiai nustebino Baltijos gatvėje esančios nedidelės maisto prekių parduotuvės pardavėjos įžūlumas. Joje klientams buvo parduodamas alkoholis netgi nesivarginant butelių atidaryti. „Labai gražiai paprašė, tai pardaviau“, – paaiškino pardavėja.

Rašant protokolą, į parduotuvę prieš vidurnaktį atėję du vyrai, pamatę pareigūnus, sutriko. „Vyrai, jūs rimtai čia baudžiate? Mes negalėsime nieko nusipirkti? Kodėl? Ar čia vykdomas koks nors projektas? – klausinėjo nuoširdžiai nustebę. – Tik iki 22 val. prekyba leidžiama? Bet juk netoliese, kitame taške, prekyba laisvai vyksta.“

Įžūliausiai savo pyktį dėl to, kad dėl pareigūnų negali įsigyti alkoholio, išliejo klientas Šv.Gertrūdos gatvėje. Ten policininkai sugrįžo pakartotinai, bet vėl buvo pastebėti budrios, jau anksčiau už prekybos svaigalais pažeidimą baustos pardavėjos. Ji rodė klientams į lauke stoviniuojančius pareigūnus. Vienas vyras išėjo iš baro ir demonstratyviai nusišlapino ant šaligatvio. Iškviestas patrulių ekipažas išvežė pažeidėją į nuovadą, jis bus baudžiamas už chuliganizmą.

Donkichotiška kova

Per šiuos metus pareigūnai jau surengė keturis reidus. Iš viso nubaudė 15 vadinamųjų barų, turinčių naktinės prekybos licencijas. „Iš pradžių per kiekvieną reidą nuolat rašėme protokolus, bet pastebime, kad prekiautojai tampa budrūs, galbūt pasidalija informacija tarpusavyje – anksčiau to tikrai nepastebėdavome. Taip pat jie labai akylai stebi, kas vyksta aplink prekybos tašką“, – dalijosi paskutinio reido įspūdžiais T.Stauskis.

Reide dalyvavę pareigūnai kalbėjo, kad paklausa ir gaunamas pelnas akivaizdžiai nusveria bausmių baimę. „Matome vienintelį būdą, kuris gal bent kiek sumažintų masinę alkoholio prekybą naktimis – uždrausti pardavinėti butelius ir parduoti svaigalus tik pilstant juos į grafinus ar taureles“, – svarstė pareigūnai.

Užfiksuotų pažeidimų medžiagą policija perduoda Kauno miesto savivaldybei ir Narkotikų tabako ir alkoholio kontrolės departamentui. Už Alkoholio įstatymo pažeidimą taikoma bauda nuo 500 iki 2 tūkst. litų, o savivaldybės gali apriboti galimybes prekiauti svaigalais.