Pasak jo, sausį dėl sukčiavimo pradėta itin daug ikiteisminių tyrimų, tą policija galimai sieja su naujais nusikalstamos veikos metodais, apie kuriuos gyventojai dar nebuvo įspėti.

„Šių metų sausis iš tiesų yra neraminantis. Per sausį turime net 521 ikiteisminį tyrimą (dėl sukčiavimo – ELTA), kai praėjusių metų sausį turėjome tik 302. Sausį tas bumas yra tikrai padidėjęs ir ikiteisminių tyrimų pradedama daug daugiau“, – LRT radijui pirmadienį sakė R. Matonis.

„Turime naują bumą, kuris fiksuojamas visą sausį ir vasario pusę“, – pažymėjo Policijos departamento komunikacijos vadovas.

Jis informavo, jog 2023 m. dėl sukčiavimo iš viso pradėti 4374 ikiteisminiai tyrimai, 2022 m. jų inicijuota panašiai – 4 proc. mažiau.

Pasak policijos atstovo, pareigūnai „jau daugelį metų“ pastebi, jog sukčiavimo atvejų skaičius išauga „tam tikrais laiko tarpais“. Anot R. Matonio, tokia tendencija stebima nusikaltėliams atradus ir pradėjus taikyti naują sukčiavimo būdą.

„Ir kol apie jį nepradedama prevenciškai kalbėti, kol žmonės apie tai nesužino, neišgirsta, kažkur, neišgirsta perspėjimų, iš tiesų, per 1–3 mėnesius sukčiai iš žmonių pasisavina pakankamai daug pinigų“, – teigė R. Matonis.

„Kai apie tai pradeda kalbėti visi, pradedant policija, bankais, operatoriais ir t.t., žmonės išgirsta tą žinutę, kad toks būdas šiuo metu populiarus, ir tikrai būna atidesni, atsargesni. Ir tų tyrimų turime daug mažiau“, – kalbėjo jis.

R. Matonis aiškino, kad šiuo metu daug nukentėjusiųjų praranda pinigus apsimestinėse investavimo platformose, be to, daug žmonių apgaunama siunčiant SMS žinutes su nuorodomis, kuriose suvedus el. bankininkystės duomenis, pavagiamos lėšos iš privačios banko sąskaitos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją