33 metų kaunietei Aušrai Paškauskaitei-Majauskienei likimas negailėjo išbandymų. Moters gyvenimo istorija – tarsi aštraus siužeto trileris. Augusi pasiturinčioje, klestinčių verslininkų šeimoje ji patyrė tai, ko nelinkėtų net patiems baisiausiems priešams.

Prieš 17 metų jos tikram broliui Audriui su bendrininku Juliumi Charževskiu šaltakraujiškai nužudžius tėvus, prasidėjo košmariškas laikotarpis. Nusikaltimas ilgokai nebuvo atskleistas, į narkotikų liūną įklimpęs, draugų nusikalstamame pasaulyje suradęs A. Paškauskas ėmė beatodairiškai švaistyti šeimos turtą. Likimo valiai giminių palikta 15-metė Aušra jautė nuolatinę baimę, kentė šeimos name brolio rengiamas orgijas su prostitutėmis ir abejotinos reputacijos veikėjais.

Pilnametystės dar nesulaukusiai merginai teko net badauti, o vienintelės pajamos buvo kelis šimtus litų siekusi našlaitės pašalpa.

„Nors turiu giminių, mažai kas padėjo. Tada mane supo daug blogų žmonių. Kiek anksčiau buvo kilusi mintis paviešinti pavardes tų, kurie pasipelnė iš mano šeimos tragedijos ar net džiaugėsi, kad ji įvyko. Tų, kurie tuštino nužudytų mano tėvų banko sąskaitas, kurie naudojosi brolio priklausomybe kvaišalams ir pelnėsi, kai šis pusvelčiui pardavinėjo šeimos daiktus. Tačiau dabar mąstau kitaip. Šiuos poelgius palieku jų sąžinei“, – sunkias gyvenimo akimirkas prisiminė kaunietė.

Po baisios tragedijos našlaite tapusiai paauglei teko glaustis pas svetimus žmones. Gyventi į savo namus ją priėmė tuomečio draugo Mindaugo tėvai – Kauno apygardos teismo teisėjas Algimantas Smolskas ir jo žmona advokatė Laima Smolskienė. Nors jaunuolių keliai vėliau išsiskyrė, ryšys su ją priglobusiais žinomais kauniečiais išliko stiprus: A. Paškauskaitė-Majauskienė kasmet L. Smolskienę pasveikina Motinos dienos proga.

Atvertė naują gyvenimo puslapį

Savo šeimą sukūrusios, dviejų dukrelių susilaukusios našlaitės praėjusių metų pabaigoje laukė dar vienas sukrėtimas. It perkūnas iš giedro dangaus trenkė žinia, kad tėvus nužudęs brolis, kalėjime praleidęs 14 metų, – jau laisvėje. Moteris pripažino, labai bijojusi dėl savo šeimos saugumo: beveik mėnesį gyveno nuolatiniame strese, negalėjo užmigti. Kiek lengviau ji atsikvėpė tik tada, kai A. Paškauskas buvo sulaikytas įtariant plėšimu ir grąžintas už grotų.

Tėvažudžio vardą pelnęs A. Paškauskas į laisvę išeis negreitai. Už dalyvavimą kito kalinio mirtimi pasibaigusioje egzekucijoje neseniai jam skirta septynerių su puse metų laisvės atėmimo bausmė.
Dabar dramatiško likimo kaunietė vėl spindi laime, tikina pradėjusi naują gyvenimo etapą. Buvusi garsi šokėja ir tituluota gražuolė visa galva nėrė į naują sritį – pradėjo savo verslą: organizuoja šventes vaikams.

Bendrovės „Rožinė kepyklėlė“ vadove tapusios dviejų mergaičių mamos A. Paškauskaitės-Majauskienės ateities planuose – atidaryti mokyklėlę, kurioje vaikai galėtų susipažinti su sveikos mitybos ypatumais, patys gaminti ir ragauti įvairius patiekalus.

Įkurtuvių nuotaikos

„Pagaliau jaučiuosi radusi sritį, kurioje galiu atsiskleisti, realizuoti save. Nors rūpesčių labai daug, esu laiminga“, – pasitikdama „Savaitraščio Kaunui“ žurnalistą savo valdose – Savanorių prospekte veikiančiame šeimos laisvalaikio centre „Vaikystės miestas“ – sakė moteris.

Nuo rugsėjo mėnesio tapusi šio centro bendraturte A. Paškauskaitė-Majauskienė vis dar gyvena įkurtuvių rūpesčiais.

„Jeigu manai, kad tau pasiseks, vadinasi, tau jau sekasi“, – optimizmo nestokoja pradedanti verslininkė.

Jos valdose dominuoja žaismingos interjero detalės, iki smulkmenų apgalvojami dekoro elementai. Čia nėra plastikinių, didžiuosiuose prekybos centruose veikiančiuose vaikų žaidimo kambariuose dažnai matomų serijinės gamybos žaislų: norėta sukurti visai kitokią erdvę. Daugumą darbų savo verslą pradėjusi A. Paškauskaitė-Majauskienė, padedama kolegų, atliko savo jėgomis.

„Verslo pradžia nėra lengva, tradiciškai trūksta lėšų. Tačiau, kai tiki tuo, ką darai, į šią veiklą įdedi visą savo širdį, net ir nuovargis teikia malonumą“, – sakė „Rožinės kepyklėlės“ įkūrėja.

Aušra Paškauskaitė-Majauskienė

Veiklos kryptį rinkosi metus

Veiklos sritis, kurios ėmėsi tituluota kaunietė, kiek netikėta ją pažįstantiems žmonėms. Iki tėvų žūties 1998 metais kartu su partneriu Donatu Načajumi Kauno sportinių šokių kolektyve „Sūkurys“ šokusiai paauglei buvo prognozuojama stulbinanti karjera. Gabi šokėja tapo Lietuvos sportinių šokių čempione, skynė laurus tarptautiniuose konkursuose.

Deja, žuvus tėvams, merginos karjera žlugo. Norint ką nors pasiekti sportiniuose šokiuose, negalima apsiriboti vien Lietuva – reikia važiuoti į užsienį, ten samdytis trenerius, dalyvauti konkursuose. Tam našlaitė tiesiog neturėjo pinigų.

Kurį laiką ji vedė šokių pamokas, taip užsidirbdavo pragyvenimui. Gimus antrajam vaikeliui A. Paškauskaitė-Majauskienė ėmė svarstyti, ar tolimesnį gyvenimą sieti su šokiais. Moteris pripažino atitolusi nuo šokių ir suvokė negalinti būti gera trenerė.

„Vieni gali gerai šokti, o kiti – tapti puikiais treneriais. Tam reikia griežtumo, sugebėjimo suvaldyti vaikus. Nors vaikai mane mylėjo, sakydavo: „Mūsų trenerė pati gražiausia!“, ėmiau galvoti, kokios veiklos imtis. Tiesiog esu pernelyg švelni, meniškos sielos“, – atviravo buvusi šalies sportinių šokių čempionė.

Kai baigėsi dvejus metus trukusios antrojo vaiko auginimo atostogos, moteris į darbą grįžti neskubėjo. Ji dar metams išėjo neapmokamų atostogų. Pasirinkimą pradėti savo verslą, įkurti bendrovę ir tapti „Vaikystės miesto“ bendraturte ji vadina ėjimu savo tėvų – nužudytų verslininkų – pėdomis.

„Norėjau atversti naują gyvenimo puslapį. Svarsčiau, kokios veiklos imtis. Nuo mažens žavėjausi mama: stebėdavau, kaip ji dirba savo erdviame kabinete, prie popieriais nukrauto stalo. Aš visą laiką mėgau ką nors organizuoti, tai, ko gero, paveldėjau iš savo tėvelių“, – prisiminė našlaitė.

Organizavo tėvų nužudymą

1998 metų gegužės 24-ąją jos motinai, bendrovės „Kauno ranga“ vadovei Nijolei Paškauskienei, buvo tik 42-eji, tėvui, bendrovės „Durpynų statyba“ generaliniam direktoriui ir futbolo klubo „Ranga-Politechnika“ prezidentui Algirdui Paškauskui, – 47-eri.

Lemtingą dieną vos 21 metų sulaukęs Kauno verslininkų sūnus Audrius paskambino iš Palangos grįžtantiems tėvams. Sužinojęs, kada jie ketina grįžti į Kauną, kartu su bendrininku paspendė spąstus. Sūnus tėvui pasakė, kad su juo nori susitikti jo vadovautą futbolo komandą paremti ketinantis verslininkas. A Paškauskas tėvų automobilį sustabdė Kauno pašonėje, Vilnių ir Klaipėdą jungiančiame greitkelyje, ties posūkiu į Panerių gatvę.

Pavažiavus kelis šimtus metrų, sutuoktinių automobilį sustabdė jų sūnaus bendraamžis draugas, praeityje žinomo verslininko sūnus J. Charževskis. Vaikinas, kurį abu sutuoktiniai gerai pažinojo, atsisėdo ant galinės sėdynės, šalia A. Paškausko.

Stabtelėjus šalikelėje, prie vairo sėdintį verslininką dviem šūviais iš kovinio pistoleto „TT“ nušovė sūnus. Mirtinus šūvius ant priekinės keleivio sėdynės sėdinčiai jo žmonai iš pistoleto „Makarov“ paleido J. Charževskis.

Nusikaltimą atskleisti padėjo sesuo

Nužudymą tyrę kriminalistai konstatavo – sutuoktiniai nušauti netikėtai, nespėję pasipriešinti. Tapo aišku, kad baisų nusikaltimą galėjo įvykdyti gerai pažįstamas žmogus. Teisėsaugininkai narpliojo įvairias versijas, analizuotas ir sutuoktinių Paškauskų verslas. Įtarimus, kad organizuoti tėvų nužudymą galėjo A. Paškauskas, sustiprino ir tai, jog sūnus nuolat konfliktavo su tėvais, reikalavo, kad jie jam duotų vis daugiau pinigų.

Po kelerių metų byloje įvyko lemtingas lūžis: tiesą padėjo atskleisti tėvažudžio sesuo.

„Atsitiktinai susipažinau su žmonėmis, pas kuriuos vartodamas narkotikus anksčiau glaudėsi brolis. Šie man prasitarė, kad jų mamai Audrius kartą pasakojo nušovęs savo tėvą, o kartu buvęs draugas – motiną. Tada šių kalbų niekas nesureikšmino, manė, kad tai – kvaišalų pavartojusio jaunuolio kliedesiai“, – lemtingą momentą prisiminė kaunietė.

Ši žinia jaunai merginai ilgai nedavė ramybės. Jos neapleido mintis, kad apsvaigęs brolis tada atskleidė, kas jį ilgą laiką slėgė.

„Audrius visą laiką tikino per nužudymą buvęs pas savo draugę. Grasindamas man liepė tą patį sakyti ir kriminalistams. Kai brolis pateko į kalėjimą dėl vagysčių, nuvykau pas tą merginą. Sužinojau, kad tąkart jis buvo tik trumpam užsukęs, ko gero, norėdamas susikurti alibi“, – prisiminė kaunietė.

Mergina nuvyko pas jos tėvų nužudymo bylą tyrusius kriminalistus ir papasakojo, ką sužinojusi.
„Labai jų prašiau patikrinti šią informaciją“, – pasakojo našlaitė.

Netrukus Kauno kriminalistai aplankė dėl vagysčių kalėjime atsidūrusį A. Paškauską. Teisėsaugininkų nuostabai, šis viską prisipažino.

2003 metų birželį Vilniaus apygardos teismas kaltę kategoriškai neigusį J. Charževskį nuteisė kalėti 16 metų, o A. Paškauską – 14 metų. Tėvų nužudymą organizavusio kauniečio veiksmus teismas įvardijo kaip prieštaraujančius gamtai, nes jis atėmė gyvybę iš tų, kurie jam ją davė.

Ramybę atėmė brolis-tėvažudys

Savo šeimą sukūrusi, dvi dukreles auginanti moteris pripažino – kuriam laikui buvo užmiršusi apie ilgiems metams įkalintą brolį.

„Žinojau, kad anksčiau ar vėliau jis išeis į laisvę, tačiau šias mintis stumdavau šalin. Rūpinausi savo šeima, galvojau apie kuriamą verslą“, – minėjo moteris.

Praėjusių metų pabaigoje ją sukrėtė žinia: brangiausiems žmonėms gyvybes atėmęs ir gyvenimą aukštyn kojomis apvertęs brolis – jau laisvėje. Šią žinią jai perdavė gera velionės motinos draugė, vienoje poliklinikų atpažinusi išmaldos prašantį A. Paškauską.

„Labai bijojau dėl savo šeimos, dviejų dukrelių. Juk tai – neprognozuojamas žmogus, maža kas jam gali šauti į galvą. Gali ir vaiką pagrobti, o paskui prašyti išpirkos“, – prisiminė 33 metų kaunietė.

Ji sakė visą mėnesį negalėjusi miegoti: gyveno nuolatiniame strese ir baimėje. Kartą socialiniame tinkle ji sulaukė brolio prašymo susitikti.

„Ilgai galvojau, kaip atrodys šis susitikimas. Širdyje gailėjau brolio, žinojau, kad į laisvę jis išeis, neturėdamas nė cento kišenėje. Esu jautri, vis mąstydama apie susitikimą su mano šeimos gyvenimą sugriovusiu broliu, įsivaizdavau, kad labai daug verksiu“, – prisiminė dramatiško likimo kaunietė.

Realybė pasirodė esanti kiek kitokia: sutikęs seserį raudojo A. Paškauskas. Gyvenimo negandų užgrūdinta moteris pripažino bijojusi broliui pažvelgti į akis.

„Man neišriedėjo nė viena ašara. Tikriausiai jį išvydus suveikė kažkokia atmetimo reakcija. Visgi broliui sakiau, kad daugiau nebepykstu, po tiek metų jam viską atleidžiu. Tik po kurio laiko supratau, kad jis buvo nevertas šių žodžių“, – sakė kaunietė.

Vėl pateko už grotų

Sausio pabaigoje 38 metų A. Paškauskas vėl įkliuvo policijos pareigūnams. Į laisvę išėjęs tėvažudys net neketino gyventi dorai. Priklausomybės nuo narkotikų taip ir neatsikratęs veikėjas pinigų prasimanydavo ne tik elgetaudamas, bet ir vogdamas bei plėšdamas. Gudrus nusikaltėlis rinkosi tokias aukas, kurios į policiją tikriausiai nesikreiptų.

Viena jų – Kauno Šilainių rajone gyvenanti, savo bute masažo paslaugas teikianti kaunietė. Anot kriminalistų, po šiomis iškabomis dažniausiai slepiasi prostitutės.

Nusprendęs ją apiplėšti, A. Paškauskas apsimetė policininku, veikė kaip tikras kriminalistas. Narkomanas beveik idealiai suvaidino prostitutes gaudančių policijos pareigūnų taktiką.

Telefonu susitaręs susitikti su „masažuotoja“, tėvažudys pas ją atvyko su bendrininku Dainiumi Lukošenkinu. Šiam liepė laukti atokiau, o pats paskambino į buto duris. Po striuke kabančiame dėkle jis slėpė netikrą pistoletą, o kišenėje – į policininko tarnybinį pažymėjimą panašų dokumentą.
Tėvažudys veikė kaip tikras operatyvininkas. Trumpai šnektelėjęs su masažuotoja ėmė mojuoti pažymėjimu, prisistatė esantis kriminalistas. Pademonstravęs dėkle kabantį „pistoletą“, jis paskambino lauke laukusiam „kolegai“.

Iš tiesų, būtent taip ir elgiasi kriminalistai. Pradžioje į butą, kuriame darbuojasi prostitutės, patenka klientu apsimetęs vienas pareigūnas, vėliau, kai paimami pinigai, – pakviečia atokiau laukiančius kolegas.

Kartu su bendru A.Paškauskas nuo netikėtumo priblokštos aukos namuose atliko „kratą“. Policininkais apsimetę kauniečiai pagrobė „masažistės“ mobiliojo ryšio telefoną, ašarinių dujų balionėlį ir 570 eurų.

Apiplėšė ir kalinio žmoną

Kauno kriminalistai išnarpliojo dar vieną nusikaltimą, kurį įvykdė šis kriminalinis duetas. Nuo vaikystės pažįstamų kauniečių auka tapo kalinio, su kuriuo tėvažudys kartu atliko bausmę, žmona.

Išėjęs į laisvę, turėdamas šios moters kontaktus, A. Paškauskas jai paskambino ir įkalbėjo pasimatyti.

Tėvažudys kalinio žmonai tikino turintis perduoti jos vyrui neva priklausančius pinigus, todėl būtina susitikti akis į akį.

Pasak teisėsaugininkų, į sutartą vietą nieko bloga neįtarianti 30 metų moteris atvyko automobiliu, kartu su penkiamete dukrele.

Atsisėdęs ant galinės sėdynės A. Paškauskas nedelsė – išsitraukė pistoletą ir, jį įrėmęs kalinio žmonai į galvą, pareikalavo atiduoti visus turimus pinigus.

Nors moteris turėjo 200 eurų, jų atiduoti grasintojui nenorėjo. Bylos duomenimis, nepavydėtinoje situacijoje atsidūrusiai aukai pavyko kurį laiką apkvailinti nuo narkotikų apsvaigusį A. Paškauską. Ji plėšiką įtikino negalinti atiduoti visos turimos pinigų sumos, važiavo į degalinę ir gėrimų parduotuvę stambesnių kupiūrų keisti į smulkesnes.

Moteris tikėjosi sugebėsianti pasikviesti pagalbą, tačiau to padaryti jai nepavyko. Galiausiai neišlaikė automobilyje sėdėjusio A. Paškausko sėbro D. Lukošenkino nervai. Griebęs automobilyje buvusį moters nešiojamąjį kompiuterį jis paspruko.

Ši byla jau nagrinėjama Kauno apylinkės teisme. Abi plėšikų aukos už patirtus išgyvenimus siekia prisiteisti 15 tūkst. eurų.

Į kalėjimą – vėl ilgiems metams

Ši istorija šokiravo naują gyvenimo puslapį verčiančią tėvažudžio seserį. Našlaitė pripažino turėjusi menką viltį, kad siaubingą, protu nesuvokiamą nusikaltimą – savo tėvų nužudymą – organizavęs brolis į laisvę išeis pasikeitęs. Deja, teko skaudžiai nusivilti.

„Gal kiek keista, tačiau broliui nebeliko jokių jausmų. Anksčiau vis svarstydavau, kad turėčiau jam padėti atsistoti ant kojų, tačiau dabar užbrėžta labai aiški riba. Jis pats pasirinko gyvenimo kelią, savo likimą“, – atsiduso kaunietė.

Kiek daugiau nei mėnesį laisvėje išbuvusio tėvažudžio sulaikymas A. Paškauskaitės-Majauskienės šeimai grąžino ramybę. Po bemiegių naktų, nuolatinės baimės dėl savo vaikų atsigavusi kaunietė visas jėgas skiria šeimai ir neseniai pradėtam verslui.

„Pamenu, dėl labai ilgai trukusio streso buvau nepaprastai išsekusi. Atsirado sveikatos problemų. Apsilankius pas gydytoją, ji paklausė: „Kas su jumis vyksta?“ Nesinorėjo nepažįstamam žmogui pasakoti savo gyvenimo istorijos, mane kankinusios baimės priežasties“, – prisiminė A. Paškauskaitė-Majauskienė.

Praeityje garsią šokėją ir grožio konkurso „Mis laikinoji sostinė“ nugalėtoją ramina tai, kad demonu virtęs jos brolis laisvės neišvys mažiausiai septynerius su puse metų.

Tiek jam už kalėjime įvykdytą kitą nusikaltimą – dalyvavimą kalinio mirtimi pasibaigusioje egzekucijoje – neseniai skyrė Lietuvos apeliacinis teismas.

Plačiau skaitykite leidinyje „Savaitraštis Kaunui".