Žygimantas „Delfi“ pateikė ekrano nuotraukų, kuriose matyti, kad du stambūs Lietuvos bankai jo „Creditinfo“ kredito reitingu pirmą kartą pasidomėjo 2021 metų vasario 28 dieną. Po to užklausos pasikartojo dar kelis kartus.

Taip pat matyti, kad kovo 24 dieną Žygimanto kredito reitingas buvo C klasės (vidutinio patikimumo), o balandžio 1 dieną nukrito iki D (žemo patikimumo). Tikimybė, kad jis vėluos atsiskaityti su kreditoriais 90 ir daugiau dienų siekė 10,12 proc.

Pašnekovas svarstė, kad galbūt jis paskolos negavo dėl to, kad jo reitingas suprastėjo po kreipimųsi į kelis bankus. Tačiau jo gautas neigiamas atsakymas buvo dar tada, kai reitingas siekė C.

Įvestas 30 dienų „karantinas“

Į Žygimanto panašios situacijos viešojoje erdvėje aptarinėtos prieš kelis metus. Po to kreditų biuras „Creditinfo“ pranešė patobulinęs savo kredito reitingo skaičiavimo algoritmą.

„Praėjusiais metais daug diskusijų sukėlęs kreditavimosi aktyvumo rodiklis 30 dienų bus fiksuojamas, tačiau neatsispindės kredito reitinge“, – 2019 metų kovą pranešė įmonė.

Žiniasklaidai išplatintame pranešime paaiškinta, kad tokiu būdu kelių bankų palūkanas nusprendęs pasitikrinti klientas galės nesijaudinti, kad šiuo laikotarpiu jo kredito reitingas gali sumažėti dėl padidėjusio aktyvumo kredito įstaigose.

„Kreditavimosi aktyvumas yra vienas iš keturių kredito reitingo komponentų. Kiti trys – mokėjimų istorija, kredito istorijos trukmė, ekonominiai duomenys.

Kiekvieno asmens kredito reitingą sudaro ši keturių komponentų visuma ir nors kreditavimosi aktyvumo faktorius nėra svarbesnis už kitus, jis turi įtakos „Creditinfo“ skaičiuojamam reitingui. Kredito įstaigos atsižvelgia į „Creditinfo“ skaičiuojamą kredito reitingą, tačiau nesivadovauja juo, priimdamos sprendimus dėl paskolos sąlygų“, – dėstyta pranešime.

„Creditinfo“ teisininkas Anatolijus Kisielis tuomet nurodė, kad reitingo skaičiavimo algoritmą patobulintas atsižvelgus į pasaulyje pasiteisinusią praktiką ir apibendrinus konsultacijas su Lietuvos banku bei klientais.

„Manau, kad spendimas yra kartu ir patogus, ir nekeičiantis esminių kredito skaičiavimo principų, kurie yra pagrįsti moksliniais tyrimais. Mūsų žinia yra paprasta – mėnesį apsipirkti kredito įstaigose yra visiškai saugu, tačiau nereikia atsipalaiduoti – kreditavimosi aktyvumas iš kredito reitingo skaičiavimo algoritmo niekur nedingo, nes tai būtų neteisinga.

Tiesiog sistema nevertins šio rodiklio lygiai 30 dienų po pirmosios užklausos. Po to retrospektyviai įvertins kreipimosi į bankus ir kitas kredito institucijas dažnį ir atitinkamai koreguos reitingą. Taigi, jei jūsų užklausos bankuose užsitęs ilgiau nei 30 dienų, tikėtina, kad antrą mėnesį jūsų kredito reitingas bus prastesnis“, – sakė jis.

Vilties nepraranda

Žygimantas pasakojo, kad neigiamą atsakymą iš pirmojo banko gavo kovo viduryje. Tada jis užsisakė „Creditinfo“ ataskaitą ir pamatė savo C klasės reitingą.

Balandžio 1 dieną (t. y. praėjus lygiai 30 dienų po pirmųjų bankų užklausų) vyras gavo žinutę, kad jo reitingas suprastėjo iki D klasės.

„Yra paimta kitų paskolų, bet ne kosmosas. Nėra taip, kad neturėčiau galimybės susimokėti“, – komentavo jis.

Žygimantas teigė, kad jau kreipėsi į dar vieną banką ir tikisi, kad jis sutiks duoti paskolą išsirinktam būstui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (202)