Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo nutartimi „Mediashop“ turi sumokėti 1,3 mln. eurų neapskaityto pridėtinės vertės mokesčio (PVM) ir dar 0,9 mln. eurų delspinigių.

„Tai – labai didelė finansinė našta įmonei“, – sako „Mediashop“ vadovas Aleksandras Tumakovas.

Bemaž visą „Elektromarkt“ veiklą Lietuvoje iš esmės kuruoja bendrovė „GV Group“, kuri franšizes principu vykdo mažmeninę prekybą ir valdo elektroninę prekybą. „Mediashop“ yra viena didžiausių „GV Group“ tiekėjų. „Mediashop“ grynasis pelnas užpernai siekė 72,749 tūkst. eurų ir buvo triskart mažesnis nei ankstesniais metais. bendrovėje „Mediashop“ darbuotojų skaičius sumažėjo nuo 104 beveik perpus ir šį balandį čia dirbo 58 darbuotojai.

Papildyta UAB „Mediashop“ vadovo Aleksandro Tumakovo komentaru:

„Restruktūrizuoti bendrovę „Mediashop“ buvo nuspręsta po to, kai teismas priėmė mūsų įmonei nepalankų sprendimą, kurį jau anksčiau esame plačiai pakomentavę. Įmonės akcininkai pasinaudojo tokiu teisiniu mechanizmu tam, kad išsaugotų verslą. Tai – pirminė restruktūrizacijos stadija: teismui pateiktas pareiškimas ir reorganizavimo matmenys, taip pat apie tai informuoti visi kreditoriai, kaip to ir reikalauja įmonių restruktūrizavimo įstatymas.

Kita vertus, norime atkreipti dėmesį, kad teismas įpareigojo bendrovę „Mediashop“ sumokėti PVM Lietuvoje už Vokietijos biudžetui jos ūkio subjektų nesumokėtą PVM. Negana to, dar buvo pritaikytos sankcijas – 0.9 mln. eurų. Dėl tokios naujai formuojamos teismų praktikos kenčia ne tik bendrovė „Mediashop“, bet ir jos tiekėjai – kitos Lietuvos įmonės. Taigi, už Vokietijoje nesumokėtą PVM šiuo atveju moka Lietuvos įmonės.

„Mediashop“ apeliacija byloje dėl 0 proc. PVM tarifo taikymo tiekiant prekes Vokietijos įmonėms buvo atmesta vyriausiojo administracinio teismo, todėl dabar įmonė yra įpareigota sumokėti į valstybės biudžetą 2,2 mln. eurų. Tai – labai didelė finansinė našta įmonei, atsiradusi ne dėl pačios įmonės kaltės. Ir nors „Mediashop“ apie 2 mėnesius vedė derybas su VMI dėl mokestinės paskolos, prašė išdėstyti 1,3 mln. PVM skolą dalimis, VMI bendradarbiauti atsisakė. „Mediashop“ taip pat tikėjosi, kad bus atleista bent nuo 0,9 mln. delspinigių, priskaičiuotų už nurodytą neva nesumokėtą PVM, tačiau VMI sutiko tik išdėstyti šią sumą 2 metams, tačiau ne atleisti nuo jos. Todėl po teismo sprendimo mūsų įmonė turi sumokėti 1,3 mln. eurų PVM ir taip įvykdyti Vokietijos įmonių prievolę sumokėti šį PVM į Vokietijos biudžetą ir dar sumokėti 0,9 eurų delspinigių nuo šios sumos. Be to, dar derybų metu VMI pradėjo taikyti sankcijas prieš „Mediashop“: išstatė inkasą, nurašė pinigųs nuo sąskaitos, dėl ko sutriko atsiskaitymai su tiekėjais.

Tuo metu bendrovės „Mediashop“ darbuotojų skaičiaus pokytį labiausiai lėmė įmonės veiklos krypties pasikeitimas, kuris strategiškai buvo numatytas dar iki teismo sprendimo: palaipsniui siekėme visai atsisakyti mažmeninės prekybos ir susitelkti į prekių importą bei didmeninę prekybą. Dėl to dalis parduotuvių buvo parduotos. Atitinkamai, pakito ir darbuotojų skaičius“, - DELFI rašė įmonės atstovas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)