Tarp pašalintų įrenginių atsidūrė WiFi stiprintuvas, PMR racija, radijo mikrofonas, radijo bangomis valdomi žaislai, sulčiaspaudė, šaldytuvai su sensoriniu valdymu, LED lemputės ir maitinimo blokai.

Iš viso per metus RRT akredituotoje laboratorijoje buvo išbandyti 54 tipų radijo ryšio įrenginiai ir 50 tipų elektriniai bei elektroniniai aparatai. 2022 metais buvo išbandyta po 40 tipų paimtų iš rinkos įvairių įrenginių ir aparatų.

Papildomai 2023 metais 35 tipų elektriniai ir elektroniniai aparatai buvo išbandyti pagal kitų šalių nacionalinių reguliuotojų arba ekonominės veiklos vykdytojų prašymus. Be to, 21 tipo radijo įrenginys išbandytas pagal teisėsaugos institucijų prašymus – siekiant nustatyti, ar tokie įrenginiai leistini naudoti.

„Atlikę bandymus nustatėme, kad Lietuvos rinkoje paimti 44 proc. radijo ryšio įrenginių ir 44 proc. elektrinių bei elektroninių aparatų neatitiko techninių reglamentų esminių reikalavimų, dėl to pardavėjai galėjo rinktis arba nustatytus trūkumus pašalinti, arba iš rinkos pašalinti pačius gaminius“, – pranešime sakė RRT Elektromagnetinio suderinamumo skyriaus vedėjas Arvydas Giedraitis.

Jo teigimu, informacija apie reikalavimų neatitinkančius ir pašalintus iš prekybos gaminius buvo paskelbta Rinkos priežiūros informacinėje ir ryšių sistemoje (ICSMS), kad ir kitose ES šalyse būtų išvengta šių reikalavimų neatitinkančių įrenginių ir aparatų tiekimo į rinką.

2023 metais RRT pirmą kartą atliko radijo ryšio įrenginių ir elektrinių bei elektroninių aparatų, parduodamų elektroninėse parduotuvėse, patikrą.

„Patikrinome 50 tipų gaminių 16–oje elektroninių parduotuvių ir nustatėme, kad 5 tipų radijo ryšio įrenginiai ir 10 tipų elektriniai bei elektroniniai aparatai (30 proc. gaminių) netenkino techninių reglamentų administracinių reikalavimų. Minėti gaminiai buvo pašalinti iš prekybos“, – pabrėžė A. Giedraitis.

Nuo šių metų planuojama stiprinti elektrinių produktų parduodamų el. parduotuvėse priežiūrą. Bus tikrinama įrenginių ir aparatų atitiktis techninių reglamentų reikalavimams, kad vartotojai būtų apsaugoti nuo reikalavimų neatitinkančių gaminių įsigijimo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją