Grįžę iš septynerius metus trukusios emigracijos Šiaurės Airijoje 2013-ųjų vasarą, jiedu tų pačių metų žiemos pradžioje šventė šeimos verslo pradžią. Ankstyvą rytą į kavinę užsukant pirmiesiems lankytojams su verslininkais prie puodelio kavos pasikalbėjome apie tai, kaip kilo idėja, kokių investicijų reikėjo ir kokie ateities planai.

Verslo idėja kilo dirbant užsienyje

„Augau Utenos rajone esančiame Kaniūkų kaime, visai šalia Užpalių, vėliau persikraustėme į Vilnių, o Vaida kilusi iš Molėtų“, – pasakojo jaunas verslininkas.

Paklaustas, kokius mokslus yra krimtęs, vyras šyptelėjo ir prasitarė svarbiausias pamokas gavęs gyvenimo universitete, mat baigęs vidurinę buvo nusprendęs iškart aukštųjų mokslų nesiekti.

„Mano vaikystė nebuvo lengva, tad teko anksti pradėti dirbti. Kai buvau 11-os, mane tenkindavo ir keli litai per dieną. Prisimenu, vasaromis nuo 11-os iki 15-os metų Vilniaus senamiestyje pardavinėjau laikraščius, o nuo 15-os įsidarbinau mokykloje – padažydavau, paremontuodavau...

Baigęs mokyklą įsidarbinau Vilniuje „Double Coffee“. Labai džiaugiausi, kad mane tokį, tik baigusi mokyklą ir be darbo patirties, priėmė. Įsimylėjau savo darbą iškart! Man viskas buvo taip nauja ir įdomu“, – pasakojo „Vanilinio dangaus“ įkūrėjas, vėliau dirbęs ir vyno parduotuvėje.

V. Kazlauskaitė Vilniaus teisės ir verslo kolegijoje baigė teisės mokslus. Prieš imdamiesi pirmo bendro verslo jie 7 metams buvo emigravę į Šiaurės Airiją.

„Ten man teko dirbti įvairių darbų. Tiesa, pinigų buvo, bet prieš pusantrų metų vieną vakarą sėdėjome drauge su Vaida ir svarstėme – gal mums jau užteks? Gal važiuokime atgal ir darykime tai, kas patinka?“

Kadangi V. Kazlauskaitei labai patinka kepiniai, o P. Jankauskui miela prisiminti baristos darbą, kilo idėja įkurti šeimos verslą ir atidaryti kepyklėlę-kavinę. Į Lietuvą jie grįžo pernai vasarą, o pirmas kavos puoduktas kepyklėlėje-kavinukėje „Vanilinis dangus“ buvo išvirtas lapkričio 28 dieną.

Nesižvalgė į bankų paskolas

Paklaustas, kodėl pasirinko mažosios bendrijos verslo formą, P. Jankauskas pasakojo: „Tai viduriukas tarp individualiosios įmonės ir UAB: moki mažiau mokesčių, direktoriaus gali nebūti, mažesnis pajamų mokestis. Tiesa, kai registravome mažąją bendriją, vos neperšokome į UAB dėl stabilumo, mat turime plėtros planų.“

Anot pašnekovo, tvarkant biurokratinius reikalus pagalbos ranką dažnai ištiesia Utenos verslo informacinis centras. Jo įsitikinimu, pradedant savo verslą svarbu netingėti reikiamos informacijos pasiieškoti internete. „Mes įmonę įregistravome taip pat internetu – taip pavyko sutaupyti ne tik kelis tūkstančius litų, bet ir laiko“, – džiaugėsi vyras.

Įmonės steigimo, patalpų remonto darbams ir visų kontroliuojančių žinybų leidimams gauti verslininkams prireikė kiek daugiau nei pusantro mėnesio. Anot jų, didžiausios išlaidos tenka patalpų nuomai.

„Keista – sostinėje patalpas galima išsinuomoti už panašią kainą. Radę tinkamas patalpas apskaičiavome, kiek kainuos jų remontas, ir aiškiai suplanavome, kas kur turi stovėti. Dizainerių nesamdėme – viską kūrėme patys“, – pasakojo verslininkas.

Didžiąją dalį baldų jie pirko prekybos centre „Ikea“ ir džiaugiasi sutaupę, mat didžiausią dėmesį siekia skirti gaminių kokybei.

P. Jankauskas šypsosi prisiminęs, kad iš pradžių buvo didelis maksimalistas: „Norėjau didelės krosnies, didelio baro, didelio šaldytuvo. Dėkoju Vaidai, kad mane pristabdė. To visiškai nereikėjo. Užtenka ir mažos orkaitės, mat mes orientuojamės į produkcijos kokybę, o ne siekiame prikepti daug bandelių“, – sakė vyras ir pridūrė, kad į banko paskolas nesižvalgė niekada. Kai nusprendė kurti verslą, metus dar liko Šiaurės Airijoje ir užsidirbo papildomų pinigų.

Kokybišką produkciją klientai gauna iš šeimininkų rankų

P. Jankauskas pasakojo klientams siūlantys konditerijos gaminių, kavos ir arbatos. Verslininkai akcentuoja siekiantys, kad jų produkcija būtų tik aukštos kokybės.

„Siūlome aukštos kokybės šviežiai skrudintą „Taste Map“ kavą „Guatemala Extra Prime“. Kava yra skrudinta dieną prieš pristatant, o kartais net tą pačią. Ją suvartojame dažniausiai per mėnesį. Drąsiai galime tvirtinti, kad siūlome aukščiausios kokybės kavą Utenoje“, – sakė verslininkas.

Tik pravėrus duris akies krašteliu kiekvienas gali pamatyti ir virtuvę, kurioje gaminama produkcija. Ten sukasi patys šeimininkai ir viena mergina, atliekanti praktiką.

„Keksiukai ir tortai kepami pas mus, vietoje. Naudojame aukščiausios rūšies miltus, kiaušinius, kepame pagal klientų užsakymus“, – pasakojo verslininkas.

Nors kavą kiekvienas užsukęs gali gurkšnoti vietoje arba išsinešti, verslininkai turi viziją ateityje gėrimus pilstyti ir į šildomuosius puodelius.

„Taip klientus kviesčiau prisidėti ir prie ekologijos, – sakė vyras. – Dažniausiai mus aplanko uteniškiai, bet atvažiuoja ir vilniečių. Pastarieji Utenoje dažniausiai turi giminių ar draugų. Apie mus klientai dažniausiai sužino iš pasakojimų, mat į reklamą neinvestavome ir neketiname to daryti.

Tiesa, galime pasidžiaugti lankytojais iš Prancūzijos, Naujosios Zelandijos. Štai kartą pas mus apsilankė uteniškė su savo draugu iš Naujosios Zelandijos. Jis per Valentino dieną man parašė elektroninį laišką iš Naujosios Zelandijos ir paprašė, kad jo draugei, gyvenančiai Utenoje, nuvežčiau keksiuką ir perduočiau linkėjimų. Mergina buvo labai nustebusi!“

„Tiesa, dar retas uteniškis randa laiko kavai ir knygai. Jie dažniausiai itin skuba ir kavinėje praleidžia 15–20 minučių“, – rodydamas ranka į ant palangės esančias knygas, žurnalus kalbėjo P. Jankauskas ir patikslino, kad tai tik maža dalis šeimos bibliotekos, mat jie mėgsta skaityti ir nori kitus skatinti tai daryti.

Klientus daug kas stebina

P. Jankauskas sako pastebėjęs, kad dažnai klientams siūlomos porcijos būna per didelės. „Neretai girdžiu: 

„Kokios didelės, ar negalite mums torto mažau atpjauti?“ Keista, bet net ir neįveikę didelės porcijos klientai ją palieka, užuot paprašę dėžutės išsinešti. O tai juk nemokama. Nereikia būti visada kukliems. Vilniečiams gal ir nekiltų klausimas, kaip pasiimti neįveiktą porciją, o uteniškiai ir puodukus dažnai nusinešti nori, – šyptelėjo verslininkas ir sakė pastebėjęs, kad nemokami dalykai kavinėje dažnam kelia nuostabą: – Štai kartą atėjo močiutė, žiūrinėja keksiukus ir sako: „Ai kaip gražu, kaip gražu...“ Pamenu, pasakiau: „Prašau, rinkitės!“ O ji: „Oi, nereikia, nereikia...“ Na, bet suvalgė, pagyrė, kaip skanu, ir ką sau manai? Kitą dieną ji ateina su tais 2,5 lito! O juk ji buvo pavaišinta! Pastebiu didelį žmonių kuklumą, nemokami dalykai – nesuprantamas dalykas.“

Verslininkas planuoja, kad kepyklėlė-kavinukė taps draugiška gyvūnams. „Įdomu, kaip uteniškiai į tai reaguos?“ – pasvarstė pašnekovas. Jis sakė sulaukiantis bendradarbiavimo pasiūlymų ir iš pačių klientų. „Mes atviri bendradarbiauti su tais, kurie mums gali pasiūlyti ekologiškos produkcijos. Žinoma, jei už didesnę kainą pirksime produkciją gamybai, mūsų gaminių kainos irgi kils. Ar visi klientai tai įvertins?“ – abejojo P. Jankauskas.

Faktai

Bendras kavinukės-kepyklėlės plotas – 105 kv. m. Kol kas neišnaudotuose 6–7 kv. m planuojama įrengti mamų ir vaikų erdvę. Be to, netrukus bus atidaryta lauko kavinukė.

Verslo idėjai įgyvendinti prireikė beveik 60 000 litų. Paskolos iš banko verslininkai neėmė.

Pasak P. Jankausko, uteniškiai – ne vilniečiai, į kavines rečiau užsuka. „Pradėdami verslą žinojome, kad nebus lengva įsitvirtinti. Mes svarstėme verslą pradėti Vilniuje, Utenoje, Druskininkuose, Alytuje, Klaipėdoje. Kodėl pasirinkome šį miestą? Utenoje matėme ir matome perspektyvą, nors ir tenka prisiimti didelę riziką“, – ryžtingai kalbėjo „Vanilinio dangaus“ įkūrėjas.

„Dažnam uteniškiui produkcija rodosi per brangi, o atėjęs vilnietis trina rankas ir džiūgauja, kaip viskas pigu“, – sako P. Jankauskas.

„Mes pasirinkome „Cherry Music“ paslaugas ir mokame per mėnesį 45 litus“, – sako verslininkas ir akcentuoja, kad visi verslininkai, norėdami savo komercinėse patalpose sukurti klientams malonią akustinę aplinką, už viešai transliuojamą muziką privalo mokėti mokesčius.

Naujame „BZN start" liepos mėnesio verslo žurnalo numeryje ieškokite pirmą kartą suburtus TOP 100 NEMOKAMUS verslo e.įrankius verslui plėtoti: nuo svetainės turinio valdymo sistemos, finansų apskaitos, dokumentų valdymo, finansinių operacijų, finansavimo įrankių, atminties laikmenos iki verslo pažinčių praplėtimo, žinomumo didinimo, plėtros. Taip bus puiki galimybė sužinoti kaip pradėti verslą be didelių INVESTICIJŲ!