Pardavimai sugrįžo į 2016 metų lygį

Pasak Raimondo Reginio, „Ober-Haus“ rinkos tyrimų vadovo Baltijos šalims, skaičiuojama, kad jau šių metų pabaigoje butų kainų augimas turėtų susitraukti.

„Jeigu jau skaičiuotume metinį augimą, sakykime, butų pardavimo kainą, tai rugpjūčio mėnesį mes turėjome tik 5 procentų augimą. Tai reiškia, kad kiekvieną mėnesį mes fiksuojame tik labai nežymius kainų pokyčius, tai yra arba šiokį tokį augimą, arba netgi sumažėjimą. Kadangi tokios tendencijos išsilaiko ir, tikėtina, jog išsilaikys ir iki metų pabaigos, tai, tikėtina, kad, skaičiuojant metų pabaigoje, to kainų augimo iš esmės ir nebeliks“, – aiškino jis.

Anot jo, toks kainų įšalimas gali tęstis gana ilgai.

„Vis tiek matome tuos pagrindinius iššūkius pirkėjus – žinoma, Europos Centrinis Bankas eilinį kartą padidino palūkanų normas ir euriboras virišijo jau 4 procentų ribą, tai – išties apribojo galimybes ir pirkti būstą gyventojams, ir tas vangumas rinkoje, jeigu kalbėti apie rinkos aktyvumą, jis – jaučiamas. Jeigu palyginti šių metų aktyvumą su ankstesniais metais, tai butų ir namų pardavimai sugrįžo į 2016 metų lygį Lietuvoje“, – teigė R. Reginis.

Raimondas Reginis

„Ober-Haus“ rinkos tyrimų vadovo Baltijos šalims teigimu, tokios tendencijos – bendros beveik visuose būsto sektoriuose.

„Turbūt būtų galima kiek išskirti tą pirminę rinką, naujos statybos butų rinką, kur situacija yra šiek tiek prastesnė. Ten aktyvumo lygis sugrįžo į 2013 metus ir pardavimai tikrai nėra labai gausūs. Jeigu taip žiūrėti per miestus, tai bendrai skaičiuojame, kad metinis augimas yra 5 procentai. Jeigu žiūrėti pagal didmiesčius, tai augimas svyruoja nuo 4 iki 7 procentų. Tendencijos visoje Lietuvoje labai panašios“, – tikino jis.

Tiesa, nors, pašnekovo teigimu, tendencijos visoje Lietuvoje yra labai panašios, vis dėlto, didelis dėmesys krypsta į Klaipėdos pusę. Jau kurį laiką buvo stebima, jog ten butą buvo ir yra galima nusipirkti kiek pigiau nei kituose miestuote. Pasak R. Reginio, Klaipėdos atvejis – istoriškai išskirtinis.

„Jeigu kalbėti apie tą laikotarpį prieš finansų krizę, kuri buvo prieš 15 metų, tai kainų lygis buvo išties labai didelis, kainos buvo sparčiai užaugusios ir jos dar neatsistatė. Jeigu kituose didmiesčiuose fiksuojame dabar visų laikų aukštumas, kalbant apie butų pardavimo kainas, tai ten tas lygis yra dar žemesnis negu prieš finansų krizę“, – teigė jis.

Vangiau elgiasi ir plėtotojai

Pastebima, jog plėtotojai būstus stato vis vangiau. Pasak „Ober-Haus“ rinkos tyrimų vadovo Baltijos šalims, to padariniai – gana nuspėjami.

„Vis dėlto, kai pardavimo apimtys tikrai nedžiugina, nes sugrįžo pardavimų lygis į 2013 metus, tai, akivaizdu, kad plėtotojai turės mažinti investicijas į būsto plėtrą ir tą mes matome iš naujai ateinančių projektų į rinką – jų skaičius nėra gausus ir rinkoje, iš esmės, dabar dalyvauja tik pačios stipriausios plėtros įmonės“, – teigė R. Reginis.

Anot jo, tai reiškia, kad būsto gali ateityje ir pritrūkti.

„Ypatingai blogai bus, jeigu rinka staiga atšoks. Na, jeigu, sakykime, bus kažkoks staigesnis atsigavimas – turbūt galime turėti pakankamai didelį disbalansą, kai paklausa yra didesnė negu pasiūla“, – aiškino pašnekovas.

Tiesa, R. Reginio teigimu, jeigu kalbėtumėme apie Baltijos šalis, o, ypatingai, apie jų sostines, galima matyti, jog situacija visose jose – labai panaši, tad Lietuva šioje vietoje smarkiai neišsiskiria.

„Apskritai, žiūrint dar plačiau, Europos kontekste – matome, kad ten irgi jaučiamas toks vangumas ir fiksuojamas arba nedidelis kainų augimas, arba kainų sumažėjimas“, – teigė R. Reginis.

Ko laukti planuojantiems įsigyti būstą?

Pasak R. Reginio, dabar, kai kainos yra stabilios, būstą planuojantiems pirkti pirkėjams – nereikia skubėti.

„Tikrai galima ieškoti būsto ilgiau ir tikrai atsiranda rinkoje kažkokių patrauklesnių variantų, ir, kai neturime tokio kainų augimo arba kažkokių perspektyvų artimiausiu metu dėl kainų augimo, tai rinktis tikrai galima ir daug ilgiau“, – patarė jis.

Tiesa, plėtotojai pirkėjams siūlo ir įvairių dovanų bei nuolaidų.

„Dabartinėje rinkoje tikrai galima su plėtotojais ne tik ieškoti pasiūlymų, bet ir pačiam aktyviai derėtis, gauti kažkokias naudas – galbūt kažkokias nuolaidas būsto įrengimui, parkavimo vieta nemokama ar sandėliukas. Žinoma, šioje situacijoje pirkėjas jau šiek tiek dėlioja savo sąlygas ir turi erdvę išsirinkti patį geriausią variantą, galbūt ir su kažkokia geresne kaina, nes kartais atsiranda rinkoje tokių objektų, kurie parduodami šiek tiek žemesne negu rinkos kaina. Žinoma, jie labai greitai nuperkami“, – teigė R. Reginis.

Visą reportažą rasite LNK portale: