Griežta kova su plastiko vartojimu

Naujoji Zelandija tikina esanti pirmoji pasaulyje, nuo liepos 1 d. absoliučiai uždraudusi plonus plastikinius maišelius. Kol kas juos pakeis popieriniai.

„Dažnai pakuočių tiekėjai turi daugybę alternatyvų ir laukia, kol rinka jiems padiktuos poreikius, todėl tai bus tikrai stiprus signalas“, – teigė moteris.

Atpranta ir gyventojai

Naujosios Zelandijos Vyriausybė dar 2019 metais uždraudė storesnius plastikinius pirkinių maišelius, siekdama sumažinti vienkartinio plastiko naudojimą ir įpratindama gyventojus į prekybos centrus atsinešti daugkartinio naudojimo krepšius.

„Puiku. Aš nebenaudoju maišelių“, – džiaugėsi vienas jų.

Įsigaliojęs draudimas bus taikomas ne tik plastikiniams maišeliams, bet ir šiaudeliams bei plastikiniams stalo įrankiams, mat aplinkosaugininkai skaičiuoja, kad vienas Naujosios Zelandijos gyventojas kasmet į sąvartynus išsiunčia daugiau kaip tris ketvirtadalius plastiko atliekų.

„Mums reikia iškeisti plastikinius šiaudelius į popierinius. Mums reikia apsaugoti gamtą“, – teigė moteris.

Vis dėlto nuogąstaujama, kad naujas draudimas aplinkai nepadės, jeigu nuo plastikinių maišelių bus pereita prie popierinių, tad kai kurie prekybos tinklai pradėjo prekiauti daugkartiniais poliesterio tinkliniais maišeliais.

Visą reportažą galite žiūrėti LNK portale: