Šiemet liepos - rugpjūčio mėnesiais Lietuvos laisvosios rinkos instituto apklaustų rinkos dalyvių nuomone, 2003 m. bendrasis vidaus produktas (BVP) augs, tačiau mažiau, nei teigia oficialūs šaltiniai, - 6,2 proc. Finansų ministerija prognozuoja, kad šiemet realus BVP padidės 6,8 proc. Vilniaus banko analitikai teigia, jog Lietuvos ekonomika šiemet augs 6,5 proc., Tarptautinis valiutos fondas - 5,3 proc.

Pirmąjį pusmetį BVP vienam šalies gyventojui siekė 7,4 tūkst. Lt. Antrąjį šių metų ketvirtį BVP išaugo 6,7 proc. ir siekė 13,5 mlrd. Lt veikusiomis kainomis. Vienam šalies gyventojui balandžio-birželio mėnesiais teko 3,9 tūkst. Lt BVP.

Pasak Statistikos departamento pranešimo, antrojo ketvirčio BVP augimą lėmė visų pagrindinių veiklos rūšių bendrosios pridėtinės vertės augimas. Palyginti su 2002 m. antruoju ketvirčiu, sparčiausiai pridėtinė vertė augo energetikos (28,7 proc.), statybos (15,7 proc.), žemės ūkio ir miškininkystės (9,6 proc.), prekybos (9,1) įmonėse. Taip pat sparčiai augo (26,1 proc.) ir išgaunamosios pramonės pridėtinė vertė, tačiau BVP struktūroje tai sudaro nedidelę dalį (0,6 proc.). Antrąjį ketvirtį lėčiau negu pirmąjį augo apdirbamosios pramonės (4,5 proc.), transporto ir ryšių (4,5 proc.) pridėtinė vertė.

Kaip ir pirmąjį ketvirtį, išliko spartus produkcijos apimties ir pridėtinės vertės augimas energetikos sektoriuje. Tai lėmė išaugęs energijos poreikis vidaus rinkoje ir jos tiekimas užsienio vartotojams. Statybos sektoriuje pridėtinės vertės augimą antrąjį ketvirtį nulėmė negyvenamųjų pastatų ir statinių (59,5 tūkst. kv. m daugiau negu per atitinkamą 2002 m. laikotarpį), kurių didžiąją dalį sudarė pramoninių ir sandėlių (46 proc.), kultūros ir sporto (16 proc.) objektų, statybos plėtra. Tai turėjo įtakos ir sparčiam pagrindinio kapitalo formavimo augimui (13,5 proc.).

Antrąjį ketvirtį vyravo vartojimas vidaus rinkoje. Namų ūkių vartojimo išlaidos balandį-birželį augo 7,7 proc. dėl padidėjusio darbo užmokesčio ir sumažėjusio nedarbo. Tai paskatino ir vartojimo prekių importo augimą. Tačiau iš viso prekių ir paslaugų importas dėl sulėtėjusių pramonės gamybos tempų ir kartu sumažėjusios tarpinio vartojimo prekių importo apimties palyginamosiomis kainomis antrąjį 2003 m. ketvirtį, palyginti su tuo pačiu 2002 m. laikotarpiu, sumažėjo 0,7 proc. Taip pat sumažėjo prekių ir paslaugų eksportas (-4,8 proc.). Tačiau reali pirmojo pusmečio eksporto ir importo apimtis išaugo atitinkamai 4,5 proc. ir 4,2 proc. dėl teigiamų pirmojo ketvirčio rezultatų.

Apibendrinęs metinių ataskaitų duomenis, Statistikos departamentas patikslino metinius ir ketvirtinius 2002 m. BVP duomenis. Visų praėjusių metų BVP sudarė 50 mlrd. 758,2 mln. Lt (anksčiau skelbta 50 mlrd. 678,6 mln. Lt), o augimo tempas, palyginti su 2001 m., siekė 6,8 proc. (anksčiau skelbta 6,7 proc.). Atitinkamai pasikeitė visų ketvirčių augimo tempai, kurie lėmė ir 2003 m. ketvirtinius BVP rezultatus.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją