Vienas centas – tik startinis mokestis

Nuo liepos 1 dienos prekybos centruose nebeliks nemokamų plonų plastikinių maišelių. Seimas dar pernai nusprendė juos apmokestinti ir taip mažinti plastiko naudojimą. Skelbiama, kad maišelis daugelyje prekybos centrų kainuos nuo 1 iki 5 centų. Už juos nereikės mokėti tik tokiu atveju, jei į maišelius bus dedama šviežia mėsa ir žuvis.

„Kiekvienas lietuvis dar labai daug plastikinių maišelių sunaudoja. Statistika rodo, kad vienam lietuviui tenka apie 300 maišelių per metus, o Europos Sąjunga mus spaudžia, ir iki 2030 metų mes turime bent keturis kartus sumažinti plastikinių maišelių naudojimą vienam asmeniui. Tai šitas sprendimas nėra noras kaip nors labiau apmokestinti ar pabranginti prekes. Tai yra sprendimas, orientuotas į žmonių elgsenos keitimą, tai reiškia, kad kiekvienas papildomas centas verčią žmogų susimąstyti, ar man tikrai to reikia. 

Žmogus, pirkdamas bananą, ir galvodamas, ar dėti jį į maišelį, kuris kelis centus kainuoja, ar nedėti, susimąstys ir kartais atsisakys to maišelio. Užsienio praktika rodo, kad įvedus apmokestinimą maišeliams, jų sunaudojimas gerokai sumažėjo, tai mes to siekiame Lietuvoje“, – DELFI TV laidoje „Iš esmės“ teigė Seimo aplinkos apsaugos komiteto pirmininkė Aistė Gedvilienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)