Šalia prekybos centro „Akropolis“ pirkėjai būriuojasi netgi prie įėjimų, kadangi čia lauko prekybą vykdoma maisto produktais. Laisvų automobilių statymo vietų praktiškai nėra.

Kiek mažiau spūsčių šalia prekybos centro „Ozas“, čia fotografo lankymosi metu nereikėjo laukti, kol atsilaisvins vieta aikštelėje.
Žmonės prie prekybos centrų

Gyventojai taip pat „Delfi“ praneša apie įsigudrinusius vairuotojus, kurie automobilius palieka ne pažymėtose stovėjimo vietose, bet važiuojamojoje aikštelės dalyje.

„Gaunam kartas nuo karto įvairių pranešimų. Dabar net ir planas yra: pareigūnai dirba prie visų parduotuvių, droną kilnoja, prižiūri dėl vietų“, – paaiškino Vilniaus policijoje budintis darbuotojas.

Jis patvirtino, kad nustatoma ir pažeidimų, taip pat patikino, kad daugiau nei įprasta policijos pareigūnų prie prekybos vietų budės visą savaitgalį.
Žmonės prie prekybos centrų

Apsaugos darbuotojai prie parduotuvių prižiūri, kad pirkėjai įeitų tik su vežimėliu arba pirkinių krepšeliu – jų nelikus, pirkėjai būtų neįleidžiami.

Ką reikia žinoti prieš vykstant į parduotuvę?

Vyriausybės nutarime galioja rekomendacija asmenims iš vienos šeimos ar vieno namų ūkio parduotuvėse lankytis po vieną. Rekomenduojama riboti judėjimą dėl nebūtinų priežasčių.

Automobilio statymui liko penktadalis vietų

Nuo trečiadienio Vyriausybė įvedė ribojimą automobilių aikštelėse šalia parduotuvių, prekybos centrų, turgaviečių ir kitų viešų prekybos vietų esančiose naudoti tik 20 proc. stovėjimo vietų, neskaičiuojant darbuotojams bei neįgaliesiems skirtų vietų. Prekybininkai šį reikalavimą įgyvendino įrengdami nuolatinius arba laikinus atitvarus, sieneles, perporgramuodami užkardus.

Jau skelbta, kad Vilniuje, prekybos centre „Panorama“ visiškai uždarytas vienas automobilių stovėjimo aikštelės aukštas, o minus pirmame aukšte užtverta dalis erdvės. Akropoliuose aikštelės aptvertos stop juostomis, dirba apsaugos darbuotojai reguliuojantys eismą. „Oze“ dalis aikštelių uždaryta, o mokama aikštelė perprogramuota įleisti ne daugiau 20 proc. automobilių.

Prekybos centre „Mega“, Kaune, pirkėjams liko apie 500 automobilių statymo vietų.
Žmonės prie prekybos centrų

„Rimi“ perprogramavo užkardus, o aikštelėse, kur jų nėra, aptvėrė nenaudojamas stovėjimo vietas. Prekybos tinklas „Iki“ nurodė, kad daugumoje aikštelių atitvarai suformuoti iš medinių palečių ir stop juostų. Panašios priemonės taikomos ir kitose parduotuvėse.

Jeigu į parduotuvę vykstama viešuoju transportu, jame leidžiama užimti tik sėdimas vietas ne mažesniu nei vieno metro atstumu.

Įleidžiama mažiau pirkėjų – tiek, kiek padėta pirkinių krepšelių ar vežimėlių

Nuo trečiadienio vienam pirkėjui privaloma užtikrinti 15 kv. metrų prekybos plotą mažesnėse parduotuvėse ar prekyvietėse, ir 30 kv. metrų – didesniuose nei 10 tūkst. kv. metrų prekybos centruose.

Prekybininkai šį ribojimą dažniausiai sprendžia palikdami tiek pirkinių krepšelių ir vežimėlių, kiek maksimaliai į parduotuvę galima įleisti klientų.

Tokios tvarkos pranešė besilaikantys prekybos tinklai „Maxima“ ar „Iki“.
Žmonės prie prekybos centrų

Prekybininkai darbo laiko nekeičia

Nors Vyriausybės patvirtintose rekomendacijose siūloma prekybininkams ilginti darbo laiką, kol kas to daryti parduotuvės neplanuoja, parodė „Delfi“ apklausa.

„Iki“ prekybos tinklas dirba įprastomis darbo valandomis – iki 22 arba 23 val. Rekomenduoja lankytis ne piko metu, pvz., rytais iki 10 valandos ir vakarais nuo 20 valandos.

Lidl“ taip pat dirba įprastai – nuo 8 iki 22 val., o keletas parduotuvių pradeda dirbti 1 valanda anksčiau, arba baigia darbą 1 valanda vėliau.

„Rytinėmis valandomis gyventojai dažniausiai laiką skiria darbo užduotims ar vaikų poreikiams. Tačiau taip pat ir vėlyvesniais vakarais parduotuvėse pastebime mažesnius pirkėjų srautus, todėl skatiname gyventojus pasinaudoti lanksčiomis galimybėmis ir apsipirkimą planuoti vakarinėmis valandomis arba sekmadieniais“, – anksčiau teigė prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė.

„Rimi“ svarsto dėl galimybes ilginti darbo laiką, tačiau kol kas taipogi dirba įprastai.

Taip pat ir „Maxima“ – nors darbo laiko nekeičia, vertins pirkėjų srautus ir sprendimus priims vėliau.

„Norfa“ darbo laiko nekeičia.
Žmonės prie prekybos centrų

Darbo laikas šventiniu laikotarpiu

Visi prekybos tinklai jau paskelbė, kaip dirbs šventiniu laikotarpiu – darbo laikas bus ribojimas Kūčių vakarą ir gruodžio 31-ąją, per Kalėdas nedirbs visi prekybos tinklai, o per naujuosius – dalis. „Rimi“ paskelbė, kad dalis parduotuvių viena valanda ilgiau dirbs gruodžio 21-23 dieną.

Darbo laiko ribojimus per šventes galite peržiūrėti „Delfi“ lentelėje.


Turėtų nereklamuoti trumpalaikių akcijų, trumpinti eiles prie kasų

Vyriausybė prekybininkams taip pat yra nustačiusi rekomendaciją visose parduotuvėse, prekybos centruose, turgavietėse ir pan. nenaudoti trumpalaikių pardavimų skatinimo priemonių, tokių kaip išpardavimai, nuolaidų valandos, degustacijos ir pan., kurios didina pirkėjų ir lankytojų srautus tam tikru itin trumpu laiku ir tam tikroje vietoje. Išimtis taikoma prekybai internetu.

Kita prekybininkams taikoma rekomendacija padidinti dirbančių kasų skaičių taip, kad eilėje būtų ne daugiau nei 5 asmenys.

Visose parduotuvėse, prekybos centruose ar paslaugų teikimo vietose yra uždrausta vykdyti prekybą laikonse prekybos vietose, išskyrus prekybą maisto produktais, pirotechnikos priemonėmis ir stacionarias prekybines saleles.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (869)