Kainos išlieka aukštos

LNK žurnalistės maisto parduotuvėje kalbintas vyras tvirtino, kad kainos išlieka aukštos, tačiau išreiškė viltį, jog gal kada nors jos sumažės. „Prie kasos daugiau išleidi pinigų ir nusiperki mažiau“, – antrino kitas pirkėjas.

Žurnalistė apsipirkinėjančios moters paklausė, ar ji nejaučianti maisto produktų pigimo. „Ne, vis tiek viskas brangu“, – atsakė ji. Kiti kalbinti pirkėjai vienbalsiai pritarė, jog maisto produktų brangimas jaučiasi.

„Turim tokią situaciją, kaip ir optimistišką, bet liūdną. Jei palygintume su praėjusiais metais, tai kainos išlieka stabiliai aukštos. Yra nedideli pajudėjimai žemyn, iš kurių prekybos centrai bando išpūsti didelę bombą, kaip jie viską mažina“, – kalbėjo Pricer.lt maisto krypties vadovas Petras Čepkauskas.

Anot jo, verslas stengiasi kainas išlaikyti viename lygmenyje, pirkėjus pamalonindamas vienokiomis ar kitokiomis didesnėmis akcijomis.

Siūlo apsvarstyti PVM lengvatą

Prezidento patarėjas Vaidas Augustinavičius sako, kad energijos infliacija nuslopo, bet maisto kainos išliko aukštame lygyje. „Matome, kad gyventojų pajamos nespėjo pagal maisto kainas ir problema išlieka“, – kalbėjo jis.

Dalis prekybininkų tikina, kad jų parduotuvėse dauguma maisto produktų kainuoja vis mažiau.

„Liepos mėnesį, lyginant su birželio, atpigo vaisiai, miltai, įvairiausios kruopos, konservuoti produktai“, – tikino „Iki“ komunikacijos atstovas Justinas Petkus.

Tuo tarpu kitų prekybos centrų atstovai dalinasi kitokia realybe.

„Visgi pastebime, kad ir kaip būtų gaila, kainų augimą, ypač mėsos produktų, šviežios mėsos. Tikrai kainos vis dar kyla ir gana stipriai“, – kalbėjo „KOOPS mažmenos“ pardavimų vadovė Deimantė Zavistavičienė.

Prezidentūra mano, kad norint kovoti su skurdu Lietuvoje reikia iš naujo apsvarstyti PVM lengvatas maisto produktams.

„Būtų prasminga iš naujo apsvarstyti PVM maisto lengvatą būtiniausiems maisto produktams, ypač dėl to, kad kitose Vakarų šalyse atsiranda vis daugiau būtiniausių maisto produktų rinkos reguliavimo epizodų. Pavyzdžiui, Prancūzijoje vyriausybė su prekybos tinklais yra sutarusi dėl tam tikro lygio maisto kainų užšaldymo. To paties siekia ir Didžioji Britanija“, – tvirtino V. Augustinavičius.

Taikyti PVM lengvatą būtiniausiems maisto produktams prezidentūra ir kai kurie politikai siūlė ir anksčiau, tačiau tuomet šis siūlymas Vyriausybės pritarimo nesulaukė. Buvo argumentuojama tuo, kad lengvatos nauda nepasiektų galutinio vartotojo.

„Pirmiausia reikėtų padaryti rimtesnę analizę, pasižiūrėti, koks poveikis yra kainoms, pasiremti Lenkijos pavyzdžiais ir viską išanalizuoti prieš priimant sprendimą, nes jis yra tikrai brangus. Kita vertus, reikia žiūrėti, ar jis turi realų poveikį kainoms“, – sakė ekonomikos ir inovacijų viceministrė Ieva Valeškaitė.

Sekasi prisivilioti akcijomis

Anot Pricer.lt maisto krypties vadovo P. Čepkausko, PVM mažinimas yra tik antras žingsnis, o pirmiausia reikėtų užtikrinti normalią konkurenciją, jog nekiltų klausimų ar gamybininkai ir prekybininkai nepasiima to sau į kišenę.

Pricer.lt duomenis, praėjusį mėnesį labiausiai brango bulvės, duonos gaminiai, cukrus ir kiaušiniai.

„Turim tokią situaciją, kad 31 prekė iš mūsų krepšelio brangsta, o 21 – pinga“, – patikino P. Čepkauskas.

Prekybininkai neslepia, kad jiems pirkėjus geriausiai sekasi prisivilioti agresyviomis akcijomis.

Konkurencinė kova dėl kiekvieno pirkėjo yra paaštrėjusi“, – tikino „Iki“ komunikacijos atstovas. Jam antrino „KOOPS mažmenos“ pardavimų vadovė: „Iš tiesų pagrindiniai pardavimai vyksta akcijų metu“.

Valstybės duomenų agentūros duomenimis, Lietuvoje žemiau absoliutaus skurdo ribos šiuo metu gyvena beveik 3 proc. visų šalies gyventojų, per 77 tūkst. žmonių.

Visas reportažas per LNK: