Pasiruošimas Kūčių vakarienei paprastai reiškia, kad visą dieną teks praleisti virtuvėje pjaustant, kepant ir verdant. Nenuostabu, jog atsiranda vis daugiau tautiečių, kurie ieško galimybių, kaip šio vargo išvengti, tačiau vis tiek pavalgyti šventiškai ir laikantis tradicijų.

Kaip įvardijo Delfi pašnekovai, gyventojai vis drąsiau renkasi Kūčių vakarienes išsinešti.

Domeikavoje, Kauno rajone, įsikūrusios kavinės „Pilnas samtis“ vadovė Gintarė Aleksandravičienė sakė, jog šią paslaugą įstaiga teikia jau trečius metus. Ji pastebėjo, kad užsakymai kasmet ima plūsti vis anksčiau.

„Lapkričio pradžioje pradėjo klausinėti, ar jau turite, ar jau galima užsisakyti. Paklausa kiekvienais metais auga, vis labiau žmonės vertina buvimą su šeima, o ne prie puodų“, – sakė G. Alekandravičienė.

Siūlomi ir neįprasti patiekalai


Jei tokia galimybe susidomėjote tik dabar, gerų žinių nėra – pasak pašnekovės, paskutiniai užsakymai buvo priimti gruodžio viduryje.

Į Kūčių vakarienės meniu čia įtraukti tiek tradiciniai patiekalai, pavyzdžiui, silkė ar aguonpienis, tiek modernesni – gruzdintos krevetės ar karpio filė.

„Kiekvienais metais įtraukiame kažką naujo. Dalį patiekalų pasiūlome atsižvelgdami į tai, kas žmonėms patinka, ką jie užsisako visus metus. Meniu bandome pritaikyti prie senųjų tradicinių, kad nebūtų mėsos, pieno patiekalų, kiaušinių“, – aiškino ji.

Kavinės vadovė neslėpė, jog kaina šįmet išaugo gana ženkliai – jei praėjusiais metais vakarienė žmogui kainavo 45 eurus, dabar atsieis 60 eurų.

Kūčių vakarienes ruošia ir Rokiškio rajone esantis Salų dvaro rūmų restoranas. Šventiniai patiekalai išsinešti žmogui čia kainuoja 35 eurus. Tiesa, restoranas siūlo ir Kūčių vakarienę prie bendro stalo, kurioje dalyvaus dvasininkas. Tai atsieis 30 eurų – išsinešti vakarienė brangesnė, nes į kainą įskaičiuojami ir indai.

„Vakarienę išsinešti žmonės užsisako intensyviai. Čia įeina daugiau nei dvylika patiekalų, nes laikomės to požiūrio, kad maistu reikia dalintis ir su kaimynais. Dar nėra tokios didelės tradicijos kažkur važiuoti per šventes, bet paklausimų, kaip tai atrodytų, sulaukiame, žmonės paprastai tai užsisako paskutinę minutę“, – sakė Salų dvaro kultūros ir laisvalaikio rezidencijos vadovė Birutė Dapkienė.

Čia taip pat derinami tradicinės ir šiuolaikinės virtuvės patiekalai, ant stalo vietos atsiras bolivinių balandų salotoms ar avinžirnių falafeliams.

„Patiekalus stengiamės daryti tokius, kad tai būtų kažkas naujo, bet ir neiškreiptume (tradicijų. aut. pastaba). Vakarienė bus be pompastikos. Susirinksime šeštą valandą bendrai maldai, paskanausime patiekalų ir tada vyksime į už dešimties kilometrų esančią bažnyčią“, – aiškino B. Dapkienė.

Birutės Dapkienės ūkis

Ji teigė, kad šiais metais vakarienės kaina nekilo, tačiau kitąmet tikėtinas brangimas.

„Kaip žinome, maitinimo įstaigos praras pridėtinės vertės mokesčio lengvatą, kyla darbo užmokestis – visa tai susiveda į kainą“, – sakė pašnekovė.

Pasidairius galima rasti ir daugiau Kūčių vakarienes siūlančių vietų. Pavyzdžiui, Palangos restorane „Žuvinė“ ji atsieis 52 eurus asmeniui valgant vietoje. 38 eurų prašoma už vakarienę išsinešti.

Vilniuje kavinė „Coffe Spells“ Kūčių vakarienę išsinešti siūlo už 82 eurus dviem asmenims.

Šventinius pasiūlymus paruošė ir sušių restoranai – panašu, kad šio varianto lietuviai nesibaido. Pavyzdžiui, „Sushi Express“ siūlo šventinius rinkinius už 29–56 eurus, „Sushi City“ – rinkinius, kurių kaina siekia nuo 23 eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją