Kaip rašo newsru.com, ekonomistai neatmeta galimybės, kad šalies ekonomikos griūtis gali prasidėti jau kitąmet, o užsienio analitikai nurodo, kad šalis jau išgyvena recesiją.

Ekonomikos ministras Aleksejus Uliukajevas atsakydamas į šias kalbas dienraščiui „Kommersant” pareiškė: „Recesijos nėra”. Jo pavaduotojas Andrejus Klepačius reiškinį įvardino kaip užsitęsusią stagnaciją ir pranešė, kad trečiąjį šių metų ketvirtį ministerija tikisi bendrojo vidaus produkto augimo paspartėjimo ir techninio išėjimo iš stagnacijos.

Viceministro žodžiai gali ir išsipildyti – dėl žemos palyginamosios bazės trečiąjį ketvirtį ekonomikos augimas bus didesnis nei 0, o ketvirtąjį ketvirtį - palyginus aukštas, tad metinis augimas gali sudaryti apie 3 proc.

Rusija įeina į recesiją” – taip savo pirmojo pusmečio tyrimo rezultatus apibūdino nepriklausoma tarptautinė tyrimų bendrovė „Capital Economics”. Pasak jos, kito pusmečio rezultatai ne tik bus mažesni, nei prognozuota, bet ir bus galima skelbti recesija.

„Mes praktiškai balansuojame ties bedugne. Apie recesiją jau galima kalbėti, nors formaliai duomenys dar jos nerodo”, - teigia Strateginės analizės instituto direktorius Igoris Nikolajevas.

Pasak jo, recesijos tikimybė vertintina 95 proc. „Tikriausiai, jau kitą ketvirtį šalies ūkis pademonstruos neigiamą augimą. Ekonomika – inertiškas dalykas, tuo labiau tokios didelės šalies su tokiomis neišvystytomis institucijomis, kaip mūsų”, - teigė I. Nikolajevas.

Pasak jo, šalis nesugebės perjungti augimo greičių vien pagal valdininkų pageidavimus.

Atmetus 2009 m., kuomet Rusijos ekonomika stojo dėl pasaulinės krizės, 2013 m. gali tapti blogiausiais per visą Vladimiro Putino valdymo periodą.

Skaičiuojama, kad pirmaisiais V. Putino valdymo metais, šalies ūkis augo 10 proc. 2001 m. augimas sudarė 5 proc. Antroji V. Putino kadencija prasidėjo 7 proc. augimu.

2009 m. šalies ūkis smuko 8 proc., 2009-10 m. jis laikėsi ties 4,3–4,5 proc., pernai augimas sudarė vos 3,4 proc. Pasak „Capital Economics”, be reformų augimas ir toliau mažės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (838)