„Matyt, svarbus momentas yra tai, kad Ukraina yra kaltinama žemų kaštų problematika. Visgi, mes turime žvelgti į ateitį ir suvokti, kad tai yra savotiška mankšta prieš Ukrainos įstojimą į ES. Nes Ukrainai įstojus į ES, mes matysime problemą ne tik tame. Nes tai yra pakankamai didelio masto ekonomikos, kuri turi geresnius kaštų konkurencinius pranašumus, įsileidimas. Tad turėsime gerokai platesnį spektrą tokios problematikos“, – pirmadienį „Žinių radijui“ teigė I. Genytė-Pikčienė.

Taip pat ekonomistės, dabartinę Lenkijos ūkininkų problemą – kad rinkoje nusėdantys grūdai iš Ukrainos mažina kviečių kainas, būtų galima spręsti institucijoms aktyviai užtikrinant, kad jie būtų išvežami į pasaulio, o ne ES rinkas.

„Iš tikrųjų, matyt, galima spręsti kažkokia intervencine logistika. Nes tai yra laikinas dalykas, karo metu padedant Ukrainai išvežti tuos grūdus į pasaulio rinkas. Nes ukrainietiški grūdai dažniausiai nevyksta į ES rinkas. Tai tiesiog reiktų pagalvoti apie tokį kelią, galbūt net su institucijų įsikišimu“, – aiškino ji.

ELTA primena, kad Lenkijos ūkininkai penktadienį pradėjo iš dalies blokuoti kelią tarp Kalvarijos ir Lenkijos Suvalkų apskrities Budzisko kaimo. Maždaug savaitę turinčios trukti akcijos metu norima tikrinti transportuojamų ukrainietiškų grūdų kiekius.

Anksčiau Lenkijos ūkininkai blokavo kelius į Ukrainą, taip pat – pagrindinį šalies greitkelį į Vokietiją. Protestuojama dėl, lenkų žemdirbių vertinimu, nesąžiningos konkurencijos, nes ukrainiečių grūdai yra pigesni ir mažina produkcijos kainas visoje Europoje.

Baiminamasi, kad įtampa tarp Lenkijos ir Ukrainos gali būti išnaudota Rusijos provokatorių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją