Vyriausybė parlamentarams siūlo nuo spalio 1 d. iki gruodžio 31 d. grąžinti 9 proc. mokesčio tarifą, kuris nuo metų vidurio yra 21 proc.

Kartu su numatomais mokesčių sistemos pakeitimais nuo kitų metų šildymui ir karštam vandeniui būtų Finansų ministerijos ir Vyriausybės būtų siūlomas didesnis 15 proc. tarifas.

Opozicinės partijos taip pat kai kurie valdantieji (iš viso 40 Seimo narių) siūlė įtvirtinti, kad lengvatinis 9 proc. PVM tarifas būtų taikomas neribotą laiką.

Tačiau šią pataisą palaikė 39 Seimo nariai, tiek pat buvo prieš, o 32 – susilaikė.

Atsakydamas į kai kurių Seimo narių priekaištus premjeras Saulius Skvernelis teigė, kad pakeitus kitą įstatymą daugiau gyventojų galės teikti prašymus kompensacijoms.

Be to, metų gale svarstydamas būsimus mokesčių pakeitimus Seimas, esą galės sumažinti PVM šildymui iki 5 proc., o ne didinti iki 15 proc.

„Iš tiesų, matyt, mes ginčijamės dėl to, kas nelabai mus ir skiria. Taip, Vyriausybė šiandien turi galimybes, už tai ir teikia tokį įstatymo projektą dėl 9 proc. grąžinimo. Dė ko 9 proc.? Dėl to, kad mes turime vieną iš lengvatinių tarifų 9 proc.

Tikrai nebus taip, kad jeigu dabar būtų pritarta pataisai, kad tęsti neribotą laiką, vis tiek mus gruodžio mėnesį reikėtų tokias pačias diskusijas turėti“, – aiškino premjeras S. Skvernelis.

Jis tikino esą Vyriausybė Seimo narių nestatys „prieš faktą“ ir nepateiks svarstyti kitų metų biudžeto, kurio pajamos bus apskaičiuotos taip, kad už šildymą gyventojai mokėtų 15 proc. PVM tarifą.

Galiausiai po svarstymo už 9 proc. PVM tarifą šildymui, kuris galiotų iki gruodžio 31 d., balsavo 107 Seimo nariai, prieš – 4, o susilaikė – 6.

„Gerbiamieji, ruoškimės, žiema artėja! Patvirtinkime greičiau šildymo lengvatą, sudėkime kardus ir baikime pagaliau žaisti tuos sostų karus“, – apibendrino konservatorius Mykolas Majauskas taip kolegoms primindamas ir juos pralinksmindamas žinomu serialo „Sostų karai“ posakiu.

Kad įstatymas būtų galutinai priimtas, už jį Seimas turės balsuoti dar kartą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (203)