Pašalinus darbo dienų skaičiaus įtaką, per metus vienos dirbtos valandos darbo sąnaudos augo visų ekonominės veiklos rūšių įmonėse, įstaigose ir organizacijose, labiausiai – apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų (43,4 proc.), didmeninės ir mažmeninės prekybos; variklinių transporto priemonių ir motociklų remonto (26,2 proc.), statybos (18,7 proc.) bei profesinės, mokslinės ir techninės veiklos (18,5 proc.) įmonėse.

Darbo sąnaudų pokyčiams per metus įtakos turėjo nuo 2021 m. sausio 1 d. padidinta minimalioji mėnesinė alga, sumažėjusios valstybės skirtos subsidijos, išmokėtos didesnės vienkartinės premijos, priedai ir piniginės išmokos, didesnės išmokos natūra bei didesnės išeitinės išmokos ir piniginės kompensacijos už nepanaudotas kasmetines atostogas, dirbtų valandų skaičiaus pasikeitimai bei kitos priežastys.

2021 m. ketvirtąjį ketvirtį vienos dirbtos valandos darbo sąnaudos padidėjo 3,8 proc.

2021 m. ketvirtąjį ketvirtį vienos dirbtos valandos darbo sąnaudos, palyginti su 2021 m. trečiuoju ketvirčiu, pramonės, statybos ir paslaugų įmonėse (įskaitant individualiąsias), pašalinus sezono ir darbo dienų skaičiaus įtaką, padidėjo 3,8 proc., iš jų verslo įmonėse – 3,9 proc.

Pašalinus sezono ir darbo dienų skaičiaus įtaką, per ketvirtį darbo sąnaudos augo visų ekonominės veiklos rūšių įmonėse, įstaigose ir organizacijose nuo 1,8 proc. (švietimo veiklos) iki 7,6 proc. (apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų veiklos).

Darbo sąnaudų pokyčiams per ketvirtį įtakos turėjo sumažėjusios valstybės skirtos subsidijos, išmokėtos didesnės vienkartinės premijos, priedai ir piniginės išmokos, taip pat didesnės išmokos natūra bei kitos priežastys.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją